17. 4. 2021

Sijajna obramba Slovenk prinesla lepo prednost

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji v Ljubljani premagala Islandijo s 24:14. Povratna tekma bo v sredo, 21. aprila, v Hafnarfjordurju.

Novi selektor Dragan Adžić je na svoji krstni tekmi dosegel zmago, še bolj pomembno pa je, da so njegove varovanke odločno zakorakale proti letošnjemu svetovnemu prvenstvu, ki bo med 2. in 19. decembrom v Španiji. Slovenke bodo nastop na Pirenejskem polotoku morale potrditi sredi prihodnjega tedna na severu Evrope, v primeru skupne zmage pa si bodo priigrale sedmi nastop na svetovnih prvenstvih po Nemčiji 1997 in 2017 ter Italiji 2001, Hrvaški 2003, Rusiji 2005 in Japonski 2019.


Adžić v hramu slovenskega rokometa na Kodeljevem ni mogel računati na poškodovano kapetanko reprezentance in najboljšo strelko evropske Lige prvakinj Ano Gros ter obolelo Nino Zulić, izven šestnajsterice je pustil še Majo Vojnović, že po dobrih treh minutah pa je ostal tudi brez vratarke Branke Zec, ki si je poškodovala levo koleno.


Zdesetkano slovensko izbrano vrsto je to še bolj podžgalo, takoj je zagospodarila na igrišču, po zadetku Maje Svetik iz bliskovitega nasprotnega napada pa že v 11. minuti povedla s 7:3. Slovenke so prednost treh do štirih golov držale vse do 23. minute, ko so po "projektilu" Barbare Lazović prvič na tekmi povedle za pet golov (11:6).


Do konca polčasa so Slovenke prikazale dovolj kakovostno predstavo. Na krilih sijajnih obramb Amre Pandžić so v 28. minuti - kljub izključitvi Elizabeth Omoregie - po golu Tjaše Stanko s sedemmetrovke prvič povedle za šest zadetkov (13:7).


Slovenke v drugem polčasu niso popustile niti za ped, takoj na začetku so si priigrale devet golov prednosti (17:8). V nadaljevanju so zadržale visoko raven igre v obrambi in na tekmi prejele le 14 golov. V 50. minuti so si po zadetku Pandžićeve prvič na dvoboju priigrale deset golov prednosti (21:11), največ pa so vodile za enajst (22:21, 23:12 in 24:13).


V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Omoregieva z devetimi goli, Stankova in Svetikova sta dosegli po štiri zadetke. Med vratnicama je, tudi ob izdatni pomoči svojih soigralk v polju, svoje delo sijajno opravila Pandžićeva, ki je zaustavila 14 strelov oziroma bila več kot 50-odstotno uspešna.


Dragan Adžić, selektor ženske rokometne reprezentance:
"Izjemno sem ponosen na dekleta, od prve, do zadnje. Pred nami je bil ogromen izziv, verjetno eden največjih v moji karieri, če v obzir vzamemo vse težave in malo časa, ki smo ga imeli za priprave. Hvaležen sem dekletom, saj je bilo njim zagotovo najtežje. Smo na pravi poti. To vem že od trenutka, ko smo se dogovorili za sodelovanje. Ko se igra kakovostna obramba, navadno pravilno reagirajo tudi vratarke. To se je tokrat zgodilo. Ne zgodi se pogosto, da prejmeš samo 14 zadetkov, pa imam za seboj že veliko tekem tako na reprezentančni kot najvišji klubski ravni. Morda se slišalo čudno, a Islandija je resna tekmica, zato sem še toliko bolj zadovoljen s prikazano igro v obrambi. Po tekmi imamo nekoliko skrbi zaradi poškodbe Branke Zec, za katero vsi upamo, da je lažje narave. Res ne bi bilo dobro, da gre za kaj hujšega, saj je izjemno pomembna igralka naše reprezentance. Tokrat jo je uspešno nadomestila Amra Pandžić, ki sem jo iz preteklosti poznal kot najboljšo evropsko vratarko do 17 let. Verjel sem, da je to še vedno ista rokometašica in izjemno sem vesel zanjo, da se je vrnila v takšnem slogu."


Amra Pandžić, vratarka slovenske reprezentance:
"
Tekma je bila izjemno energična. Naša ekipa se je odlično povezala v obrambi, ki je bila fenomenalna. Nam vratarkam potem ni težko ubraniti strelov. Tudi v napadu smo zadevali in si pred povratno tekmo na Islandiji priigrali lepo razliko."


Elizabeth Omoregie, slovenska reprezentantka:
"Izjemno sem vesela za to zmago. Pred tekmo nismo imeli veliko časa za pripravo. Zmaga bi sicer lahko bila višja. V obrambi, ki je bila ključ do uspeha, smo s soigralkami igrale vrhunsko. Eden pomembnih dejavnikov na poti do te zmage je bila tudi energija. Ne le tistih igralk, ki so bile na terenu, pač pa tudi tistih na klopi in za klopjo. Zavedale smo se, da ne smemo popuščati in da pred povratno tekmo šteje vsak zadetek."

Izjemni obrambi Pandžićeve:

Gol Juričeve po dobri igri v obrambi:

Izjemna natančnost Lazovićeve:
KVALIFIKACIJE ZA SP 2021:
1. tekma, sobota, 17. aprila (Ljubljana, ŠD Kodeljevo):
SLOVENIJA : ISLANDIJA 24:14 (13:7)
Slovenija: Zec, Pandžić 1, Jurič 2, Novak, Omoregie 9, E. Abina, Stanko 4, A. Abina, Ferfolja, Ljepoja 1, Fegic, Lazović 3, Svetik 4, Čopi, Beganović, Gomilar-Zickero.
Islandija: Thorsteinsdottir, Gisladottir, Jacobsen, Jonsdottir 2, Knutsdottir 1, Haraldsdottir, Örvarsdottir, Juliusdottir, Davidsdottir, Sturludottir 2, Thompson 5, Gylfadottir, Hauksdottir 2, Gudmundsdottir 1, Eradze, Magnusdottir 1.
STATISTIKA

2. tekma, sreda, 21. aprila, ob 21.45 (Hafnarfjordur, Islandija):
ISLANDIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)