23. 4. 2021

Mariborčani v zadnji sekundi preko Rika Ribnice

Na obračunih v petkovem terminu 23. kroga Lige NLB smo imeli priložnost videti vse lepote, ki krasijo rokometno igro. Od popolne dominacije enega moštva do rezultatskih preobratov in zadetkov za zmago v izdihljajih tekme. Dve točk so se gostitelji veselili v Slovenj Gradcu in Mariboru, nasmejani pa se iz gostovanj vračata trebanjska in ormoška zasedba.

Uvodno dejanje 23. kroga državnega prvenstva se je odvijalo na Kodeljevem, kjer je Trimo Trebnje prišel do zanesljive zmage nad LL Grosistom Slovanom. Tudi na obračunu na drugem koncu Ljubljane je bila uspešnejša gostujoča zasedba. Z nekaj težavami, a brez praske, so jo z Galjevice odnesli rokometaši Jeruzalema Ormoža. Slovenj Gradec 2011 je z zmago proti Dobovi ohranil upe na uvrstitev na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, Maribor Branik pa je z zadetkom v zadnjem napadu na kolena spravil Riko Ribnico.

V soboto se bosta pomerili še moštvi Kopra in Urbanscapa Loke, ekipa Krke pa bo, na obračunu z dna lestvice, gostovala v Izoli. 
Zadetek za zmago Maribora Branika:
LIGA NLB, 23. KROG:

petek, 23. aprila:
RK MARIBOR BRANIK : RD RIKO RIBNICA 29:28 (16:16)
Sok 11 (4), Zupanič in Košec po 4; Ranisavljević 5, Miličevič, Žagar in Strmljan po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tadej Sok (RK Maribor Branik)

Mariborski rokometaši so znova pokazali zobe in po hudem boju premagali na papirju boljše tekmece iz Ribnice, ki so po 11. porazu v tej sezoni nazadovali na sedmo, Štajerci pa ostajajo na devetem mestu.
V dvorani Tabor se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak centimeter igrišča. V 50. minuti je bil izid poravnan na 24:24, nato pa so gostitelji v naslednjih šestih minutah - dva gola je dosegel Žiga Zupanič, enega pa Tadej Sok - naredili delni izid 3:0 in povedli s 27:24.
A gosti se niso predali, v končnici so izenačili na 28:28, po minuti odmora domačega trenerja Siniše Markote, ki je pred leti vodil Ribničane, pa je zmagoviti gol v izdihljajih tekme dosegel Adrian Miličević.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Tadej Sok z 11 goli, po štiri sta prispevala Žiga Zupanič in Matic Košec. V gostujoči je pet zadetkov dosegel Stefan Ranisavljević.
Mariborska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Novem mestu, ekipa iz Ribnice pa bo gostila Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI

Siniša Markota, trener RK Maribor Branik: 
“V zadnji minuti odmora sem od fantov zahteval dolg napad. Aleksi Veselinoviću sem dejal, da moramo ob njihovem visokem pritisku obrambo prebijati z njegovo hitrostjo. Dogovorili smo se, da zadnji napad odigramo mirno, saj je tudi točka proti Riku Ribnici velika. Zahteval sem met proti golu tri sekunde pred iztekom igralnega časa. Med polčasom sem fantom rekel, da igramo slabo v obrambi, a je rezultat vseeno izenačen. Dejal sem, da lahko zmagamo, če Ribničanom preprečimo, da dosežejo 30 golov. Na koncu se je to tudi zgodilo.”

Gregor Cvijić, RD Riko Ribnica: 
V zaključkih smo bili premalo zbrani. Vratar Maribora Branika je dobro branil, nekajkrat pa smo stresli tudi vratnici in prečko. Zgubili smo preveč žog. To je na koncu, v drugem polčasu, tudi odločilo. V drugem delu smo imeli nekaj odprtih strelov proti golu, a je bil njihov vratar bolje razpoložen. Na koncu smo borili vseh 60 minut, kar je bistveno, a je zmaga ostala v Mariboru. Vedeli smo, da imajo Mariborčani dobro in mlado moštvo, zato čestitke tekmecem."

RD LL GROSIST SLOVAN : RK TRIMO TREBNJE 29:38 (14:20)
Martinović 8, Sankovič 6; Florjančič in Rašo po 6.

Igralec tekme: Luka Florjančič (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so z zmago v slovenski prestolnici po točkah ujeli drugouvrščo Gorenje Velenje, ki ima tekmo manj, in se v končnici državnega Celjanom, ki so izgubili zadnji dve tekmi proti Velenjčanom in Koprčanom, približali na vsega tri točke.
Dolenjci so na Kodeljevo prišli kot papirnati favoriti, vlogo pa so tudi upravičili. Po vsega štirih minutah so si priigrali tri gole prednosti (4:1), v 18. minuti pa povedli s 14:9. V nadaljevanju so imeli popoln nadzor nad tekmeci, njihova prednost je vseskozi znašala od štirih do največ devet golov.
V trebanjski ekipi sta bila najučinkovitejša Leon Rašo in Luka Florjančič, ki sta dosegla po šest golov, v ljubljanski pa Patrik Martinović z osmimi in Robert Sankovič s šestimi zadetki.
Zasedba iz Ljubljane bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, trebanjska ekipa pa bo gostila Slovenj Gradec 2011.

IZJAVI PO TEKMI

Aleš Repina, trener RD LL Grosist Slovan:
"Čestitam gostom za zmago in pošteno igro. V obrambi smo odigrali nezbrano, kar so Trebanjci izkoristili in si v prvem polčasu postopoma nabirali prednost. To so nato nadzorovano zadržali do konca tekme. "

Uroš Zorman, trener RK Trimo Trebnje:
"Čestitke LL Grosistu Slovanu za dostojno odigrano tekmo. Lepo se je bilo vrniti na Kodeljevo, kjer smo prišli do pomembne zmage. Pred nami je reprezentančni premor, ki ga bomo izkoristili za pripravo na zaključek sezone."

MRK LJUBLJANA : RK JERUZALEM ORMOŽ 28:34 (16:12)
Planinc 10 (3), Stopar 5; Žuran 9, Kosi in Hebar (2) po 6.

Ormožani so na Galjevici dosegli 12. zmago in se po nepolnem krogu prebili na peto mesto, medtem ko Ljubljana po 15. porazu ostaja na 12. mestu v 14-članski Ligi NLB.
Izbranci domačega trenerja Bojana Čotarja so bili favoriziranim Prlekom večji del tekme povsem enakovredni, na trenutke so jih celo zasenčili, po zaostanku 26:27 v 49. minuti pa so povsem izgubili rdečo nit v svoji igri.
Njihove težave so izkušeni gosti izkoristili in jim pet minut kasneje ušli na 32:26, nato pa tekmo brez stresnih trenutkov pripeljali do končne zmage.
V ormoški ekipi je bil najbolj učinkovit Rok Žuran z devetimi goli, Martin Hebar in Tilen Kosi sta prispevala po šest zadetkov. V domači ekipi je Nejc Planinc dosegel deset golov.
Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, ormoška pa bo gostila LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI

Nejc Planinc, rokometaš MRK Ljubljana:
"Za nami je težka tekma. Prvi polčas smo igrali vrhunsko, do 20. minute smo imeli celo sedem golov prednosti. Ne vem kaj se je zgodilo, a Jeruzalem Ormož nas je ujel, prehitel in tekmo mirno pripeljal do konca. Škoda, ampak imeli bomo priložnost, da popravimo svoje napake. V nadaljevanje sezone stopamo z dvignjeno glavo."

Silvo Kirič, vodja ekipe RK Jeruzalem Ormož:
"Občutki ob zmagi so dobri, a v naši predstavi je bilo veliko nihanja. Mislim, da smo si na koncu vseeno prislužili dve točki, Ljubljani pa želim vse najboljše."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : MRD DOBOVA 33:31 (16:14)
Cvetko 11 (4), Levc 8; Šešić in Sintić 6.

Igralec tekme: Rok Cvetko (RK Slovenj Gradec 2011)

Koroško-posavski obračun je bil izjemno razburljiv, končal pa se je z zmago izbrancev domačega trenerja Sebastjana Soviča, ki so šele v končnici strli odpor žilavih tekmecev iz Dobove.
Do 56. minute je bila tekma povsem odprta (29:28). V prelomnih trenutkih dvoboja so gostitelji po golih Vida Levca, Uroša Štumpfla in Roka Cvetka naredili delni izid 3:1 in si dobro minuto pred zadnjim zvokom sirene priigrali neulovljivo prednost treh golov (32:29). Trdovratnim rokometašem iz Dobove je tako v končnici dvoboja zmanjkalo časa za preobrat.
Pri zasedbi iz Slovenj Gradca sta bila najbolj učinkovita Rok Cvetko in Vid Levc. Prvi je dosegel 11, drugi osem golov, pri gostih pa sta Dean Šešić in Marko Sintič prispevala po šest zadetkov.
Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem, ekipa iz Dobove pa bo gostila Urbanscape Loko.

IZJAVI PO TEKMI

Sebastjan Sovič, trener RK Slovenj Gradec 2011:
"Vsaka zmaga v Ligi NLB je izrednega pomena in vsake sem vesel. Mislim, da smo v napadu odigrali dobro, nismo pa imeli pravega orožja, ki smo ga pokazali v Škofji Loki in sicer naše obrambe. Bili smo premalo čvrsti. Cel drugi polčas se nismo uspeli obraniti, a smo kljub temu strli tekmece. Dobova me je presenetila, njenim rokometašem se vidi, da so lačni novih nastopov. Imeli so ogromno željo po zmagi. Pomembno je, da smo zdržali mirno glavo. V napadu smo pokazali všečno rokometno igro in nekaj lepih akcij. Na kratek odmor se odpravljamo zadovoljni, s tremi zaporednimi zmagami. Gledamo naprej, želimo si izboljšati našo igro ter se dobro pripraviti na preostale obračune te sezone."

Damjan Radanovič, trener MRD Dobova:
"Tekma je bila zahtevna in borili smo se do konca, a bili  nekoliko prekratki. Naredili smo kakšno napako preveč, kljub temu želim čestitati svojim igralcem za borbenost, željo in požrtvovalnost. Ne bojim se nadaljevanja sezone, še naprej bomo osvajali točke."

sobota, 24. aprila, ob 17.00:
RD URBANSCAPE LOKA : RD KOPER (prenos na Facebook strani Lige NLB)

Luka Stanojlović, vratar RD Urbanscape Loka:
"Čaka nas izrazito zahteven obračun z ekipo Kopra. Koprčani so z zmago proti Celju Pivovarni Laško v preteklem krogu pokazali, da so izkušeni ter da igrajo hitro in pametno. To nam daje dodatno motivacijo, da na igrišču damo vse od sebe s ciljem, da točki ostaneta v Škofji Loki."

Uroš Rapotec, trener RD Koper:
“Za nami je zahteven dvoboj s Celjem Pivovarno Laško. Fantje so prikazali res lepo, srčno in borbeno predstavo. Verjeli so, da lahko premagajo Celjane in čestitam jim za to. Zdaj se odpravljamo na težavno gostovanje v Škofjo Loko. Urbanscape Loka je eden izmed naših tekmecev na lestvici. Do tekme bomo poskusili spočiti ekipo, saj imamo nekaj težav s poškodbami. Na neugodne Škofjeločane se moramo dobro pripraviti in tekmo odigrati tako kot smo jo v nedeljo.”

ob 18.00:
RD BUTAN PLIN IZOLA : MRK KRKA (prenos na Facebook strani Lige NLB)

Leon Alessio, vratar RD Butan Plin Izola: 
"V soboto nas čaka zahtevna in pomembna tekma, v goste namreč prihaja ekipa iz Novega mesta. Kot na vsakem obračunu bomo dali vse od sebe in pustili srce na igrišču v upanju, da točki ostaneta doma."

Luka Klemenčič, rokometaš MRK Krka:
"Pred nami je zelo zahtevno gostovanje v Izoli. Za nas bo tekma izredno pomembna, saj bo po vsej verjetnosti odločala o našem obstanku v Ligi NLB. V ekipi se vsi dobro zavedamo pomembnosti tega dvoboja in trdo treniramo, da bomo na obračun kar se da dobro pripravljeni in se na Dolenjsko vrnili z zlata vrednima točkama."

sreda, 12. maja, ob 19.00:
RK VELENJE GORENJE : RD CELJE PIVOVARNA LAŠKO

LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 21 19 0 2 699:511 188 38
2 RK GORENJE VELENJE 21 17 1 2 603:498 105 35
3 RK TRIMO TREBNJE 21 17 1 3 649:565 84 35
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 23 12 2 9 689:686 3 26
5 RD KOPER 21 12 1 8 597:574 23 25
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 23 12 1 10 641:643 -2 25
7 RD RIKO RIBNICA 23 11 1 11 691:691 0 23
8 RD URBANSCAPE LOKA 22 9 2 11 560:577 -17 20
9 RK MARIBOR BRANIK 20 7 2 11 533:541 -8 16
10 RD LL GROSIST SLOVAN 22 6 2 14 572:621 -49 14
11 MRD DOBOVA 19 7 0 12 522:564 -42 14
12 MRK LJUBLJANA 21 4 2 15 556:644 -88 10
13 MRK KRKA 20 2 4 14 499:570 -71 8
14 RD BUTAN PLIN IZOLA 20 2 3 15 473:599 -126 7