13. 8. 2021

Reprezentanca do 19 let neuspešna proti Srbiji

Izbrana vrsta, ki te dni v Varaždinu meri moči na evropskem prvenstvu do 19 let, je na tekmi drugega kroga v skupine A klonila proti Srbiji. Tekmeci slovenske reprezentance so se veselili zmage s 36:30.

Slovenska reprezentanca, ki je na prvi tekmi evropskega prvenstva do 19 let premagala Islandijo s 26:22, je v drugem krogu izgubila proti Srbiji (30:26).

Slovenija je tekmo znova odprla poletno, predvsem v napadu. Po 15 minutah dvoboja v Varaždinu si je naša mlada reprezentanca priigrala vodstvo s tremi goli prednosti. Odličnim uvodnim minutam slovenske zasedbe je sledil srbski protiudar, ki pa so ga rokometaši v modro-zeleni športni opremi uspeli nevtralizirati. Na odmor med polčasoma sta ekipi odšli ob izenačenem rezultatu (15:15).

Drugi polčas se je, na žalost slovenskih rokometašev in njihovih navijačev, začel po željah srbskega moštva. To je v dobrih treh minutah in pol zrežiralo delni izid 5:0 in obračun prelomilo že tik po začetku drugega dela igre. Po začetnem šoku so Slovenci strnili svoje vrste in po treh četrtinah tekme so znova dihali za ovratnik srbskih rokometašev (25:27). A napadalno razigrani in strelsko razpoloženi Srbi se niso dovolili ujeti. V drugem polčasu so skupno dosegli kar 21 zadetkov in slavili zmago s 36:30.

Prvi strelec naše izbrane vrste je bil znova Mitja Janc, ki je za hrbet srbskega vratarja pospravil devet zadetkov. Šest jih je dosegel Andraž Makuc, štiri Nik Čirović pri treh pa sta se zaustavila Leon Gregorič in Juš Rot.

Kljub porazu je usoda slovenske zasedbe še vedno v rokah izbrancev selektorja Saše Prapotnika, vrata v drugi del tekmovanja pa so še naprej odprta. Po dnevu počitka se bodo mladi reprezentanti na pomerili z Italijo. V primeru zmage si bodo Slovenci zagotovili vstopnica za obračune za razvrstitev med 1. do 8. mestom, medtem ko bi jih v igri za napredovanje obdržala tudi osvojena točka, ob dodatnem pogoju ugodnega izida tekme med Islandci in Srbi.

Evropsko prvenstvo za fante do 19 let, Skupina A

petek, 13. avgusta, Varaždin (Hrvaška):
Slovenija – Srbija 30:36 (15:15)
Slovenija: Strašek, Mlivić 2, Škrinjar, Miklavec, Fergola, Janc 9, Rot 3, Čirović 4, Vidmar 2, Makuc 6, Gregorič 3, Zupančič, Klemenčič, Švalj, Kačičnik, Muminović 1.


IZJAVI PO TEKMI

Saša Prapotnik, selektor Slovenije:
"Zaslužena zmaga Srbov. Zmage so si želeli bolj kot mi. Padli smo v igri ena na ena, obramba tokrat ni delovala. Povrh smo izgubili še 20 žog, priložnosti za zmago zato nismo imeli. Zdaj bomo dvignili glave in se pripravili na tekmo z Italijo. Samo odločamo o svoji usodi. Če bomo tekmo dobili, si bomo priborili nadaljevanje iz skupine. Upamo na zmago proti Italiji in uvrstitev v boje za najvišja mesta."

Andraž Makuc, rokometaš Slovenije:
"Za nami je zahtevna tekma s Srbijo. Na tokratnem obračunu se nismo najbolje znašli. V napadu smo izgubili preveč žog, v obrambi pa izgubili dvoboje ena na ena, kar so tekmeci dobro izkoriščali. Medtem ko smo mi v igri padali, so se oni dvigali. Pred nami je prost dan. Poskušali se bomo spočiti in pripraviti na tekmo z Italijo. Gremo na zmago."