22. 8. 2021

Slovenski kadeti na EP četrti, Janc MVP

Slovenska reprezentanca do 19 let je evropsko rokometno prvenstvo sklenila na četrtem mestu. V malem finalu je bila v Varaždinu v nedeljo Španija boljša s 37:28. Slovenski reprezentant Mitja Janc je postal najboljši strelec ter bil izbran za najboljšega posameznika turnirja.

Slovenija je evropsko prvenstvo do 19 let na Hrvaškem sklenila na četrtem mestu. Izbranci selektorja Saše Prapotnika so v prvem delu uvodoma suvereno opravili z Islandijo (26:22), za tem klonili proti Srbiji (36:30), na odločilni tekmi za napredovanje pa ugnali Italijane (31:29). Drugi del so začeli z neodločenim izidom proti Špancem (37:37), pot v polfinale pa potrdili proti Švedom (32:29). V borbi za finale so morali priznati premoč gostiteljem Hrvatom, ki so bili boljši s 26:22, na tekmi za bron pa se jim ni uspelo oddolžiti španskim tekmecem, ki so bili na tekmi drugega dela že v izgubljenem položaju, a nato z neverjetnim povratkom izsilili delitev točk.

Uvodne minute obračuna za kolajno bronastega laska so minile v znamenju enakovredne predstave. Čeprav Slovenci niso okusili slasti vodstva so Špancem nenehno dihali za ovratnik, izid po polovici prvega dela pa je bil poravnan na 6:6. Španci so na plin stopili po 20. minuti, ko so najprej povedli za dva zadetka, po minuti odmora slovenskega selektorja Prapotnika pa si priigrali vodstvo s štirimi goli prednosti. Slovenska zasedba se je na posvet med polčasoma v garderobo odpravila v zaostanku s 13:16, po zaslugi zadetka Juša Rota v zadnji minuti prvega dela.

Sloveniji tudi v nadaljevanju obračuna igra ni stekla, Špansko moštvo pa se je po slabih osmih minutah drugega polčasa oddaljilo na osem zadetkov. Naša mlada izbrana vrsta se ni predala in do konca obračuna prikazala nekaj sijajnih prebliskov, ki so dali vedeti, da se je slovenska reprezentanca v boje za najvišja mesta prebila zasluženo. A tokratna predstava ni zadostovala za osvojitev odličja, ob zadnjem zvoku sirene je semafor v varaždinski areni svetil rezultat 37:28 v korist rokometašev z Iberskega polotoka.

Najboljši strelec Slovenije je bil Vid Miklavec, ki je Špancem natresel sedem zadetkov. Svoj strelski delež so proti Špancem dodali tudi Andraž Makuc (6 golov), Leon Gregorič (5 golov) in Simon Vidmar (3 goli).

Mitja Janc je obračun s Španci zaključil pri dveh zadetkih, a na preostalih preizkusih dokazal, da je eden izmed najobetavnejših evropskih rokometašev svoje generacije. Srednji zunanji igralec, brat članskega reprezentanta Blaža Janca, je na sedmih tekmah dosegel 61 zadetkov. Nase je opozoril že v prvem delu, ki ga je zaključil s povprečjem 10,7 zadetkov na tekmo, dokončno pa zablestel na prvem preizkusu s Španci, katerim je z 18 streli natrosil neverjetnih 17 golov.

Letošnje prvenstvo je evropska rokometna zveza (EHF) naknadno uvrstila v svoj program, saj bi v nasprotnem primeru, zaradi svetovne zdravstvene situacije v lanskem poletju, ta generacija ostala brez kadetskega nastopa med evropsko elito. Slovensko moštvo, ki si je v Varaždinu priborilo uvrstitev med najboljše štiri zasedbe stare celine, se bo zato za evropski vrh znova potegovalo že prihodnje leto, tedaj v mladinski konkurenci do 20 let. Slovenski reprezentanti so si nastop na prihajajočem turnirju zagotovili že z uvrstitvijo med najboljših 13 reprezentanc, ki ostajajo v elitni diviziji A.

EP ZA FANTE DO 19 LET, TEKMA ZA 3. MESTO

nedelja, 22. avgusta, Varaždin (Hrvaška):
SLOVENIJA : ŠPANIJA 28:37 (13:17)
Slovenija: Strašek, Mlivić 2, Škrinjar, Miklavec 7, Fergola, Janc 2, Rot 2, Ćirović, Vidmar 3, Makuc 6, Gregorič 5, Zupančič, Klemenčič 1, Švalj, Kačičnik, Muminović.

STATISTIKA

IZJAVI PO TEKMI

Saša Prapotnik, selektor Slovenije:
"Mislim, da smo se na prvenstvo zelo dobro pripravili. Fantje so bili od prvega dne na visoki ravni, skupaj smo preživi kar mesec in pol. Z vsakim treningom smo si zaslužili končno uvrstitev. Na koncu nam je na žalost zmanjkalo nekaj energije, da bi posegli po odličju. Vseeno menim, da smo lahko ponosni na četrto mesto. Še ena generacija slovenskega rokometa je dokazala, da je v stiku z evropskim vrhom. Nestrpno pričakujem, kaj bodo fantje pokazali na mladinskem evropskem prvenstvu."

Mitja Janc, najkoristnejši igralec in strelec evropskega prvenstva:
"Skozi celotno evropsko prvenstvo smo igrali dobro. Na turnir smo prišli pripravljeni, izognili smo se tudi hujšim poškodbam. Lahko smo veseli, da smo dosegli ta rezultat in ponosen sem na vse fante. Tekma za tretje mesto se na žalost ni izšla po naših načrtih. Želeli smo si medaljo, a videlo se je, da so bile naše baterije prazne. Sreča se ni obrnila na našo stran, za najvišja mesta pa se bomo znova borili na naslednjem prvenstvu. Nagrada za najkoristnejšega igralca in naziv najboljšega strelca prvenstva mi pomenita ogromno. Gre za pokazatelj, da kakovostno treniram in sem na dobri poti. Brez takšne ekipe mi to ne bi uspelo. Zahvaliti se želim vsem soigralcem in trenerjem, ki so me vzpodbujali in podpirali na poti do tega priznanja."