16. 11. 2021

V ponedeljek začetek priprav članic za svetovno prvenstvo

Slovensko žensko rokometno reprezentanco v decembru čaka nastop na sedmem svetovnem prvenstvu. Selektor Dragan Adžić bo izbranke zbral v ponedeljek v Laškem.


Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi je na uvodni zbor povabil 26 rokometašic, še isti dan pa bo seznam skrčil na 20 imen. Na spisek povabljenk je prvič uvrstil Uršo Zelnik, 24-letno in 170 centimetrov visoko krožno napadalko ajdovskega Mlinotesta, ki se bo za mesto na pripravah borila z Natašo Ljepojo, Anejo Beganović, Manco Jurič in Valentino Tino Klemenčič. Na krilih bodo kandidirale Tija Gomilar Zickero, Alja Varagić, Živa Čopi, Maja Svetik, Iza Bon Brzin, Katarina Regner in Petra Kramar, na zunanjih položajih Ana Gros, Dominika Mrmolja, Nuša Fegic, Nina Zulič, Elizabeth Omoregie, Nina Žabjek, Tjaša Stanko, Ema Hrvatin, Ana Abina in Erin Novak, med vratnicama pa Amra Pandžić, Maja Vojnovič, Karin Kuralt in povratnica po hudi poškodbi kolena Branka Zec.


Med povabljenkami ni izkušene Barbare Lazović, ki je na zadnjih reprezentančnih akcijah opravljala vlogo kapetanke. Desna zunanja rokometašica je v začetku tega meseca na tekmi svojega kluba iz Bukarešte v romunskem prvenstvu hudo poškodovala desno koleno. Strgana prednja križna vez in poškodba meniskusa zahtevata operativen poseg in večmesečno rehabilitacijo.


Kot je Adžić napovedal že pred časom, bo vse povabljenke ob prihodu v Laško najprej čakalo testiranje morfoloških telesnih značilnosti, ki ga Rokometna zveza Slovenije izvaja v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za šport. Vse rokometašice so omenjeno testiranje opravile že pred časom, na podlagi rezultatov pa jim je trenerski štab tedaj pripravil individualne programe za izboljšanje telesne pripravljenosti na področjih, na katerih so se pokazale pomanjkljivosti. Nova izvedba testiranj bo tako pokazala napredek, ki ga je napravila posamezna kandidatka za nastop v dresu. Obenem bo to eden izmed treh faktorjev za sestavo 20-članske ekipe, ki bo vstopila v priprave.


Izbrana vrsta bo v mestu ob Savinji trenirala do četrtka dopoldne, nato pa se odpotovala v Poreč, kjer jo isti dan ob 18.30 in v soboto pol ure kasneje čakata pripravljalni tekmi s Hrvaško. Po prosti nedelji se bo reprezentanca v Laškem znova zbrala v ponedeljek in tam trenirala do četrtkovega odhoda na svetovno prvenstvo v Španijo.


Na mundialu na Iberskem polotoku bo letos nastopilo 24 reprezentanc. Žreb je slovenke posadil v zahtevno skupino A, ki bo jo bo gostil Granollers. Adžićeve izbranke uvodoma čakajo tri tekme z reprezentancami, ki so minulo poletje nastopale na olimpijskih igrah v Tokiu. Na uvodnem dvoboju se bodo v petek, 3. decembra, ob 20.30 srečale s Črnogorkami. Dva dni za tem se bo ob 18. uri začel obračun z olimpijskimi prvakinjami Francozinjami, na zadnjem obračunu prvega dela pa se bodo slovenske rokometašice v torek, 7. decembra, prav tako ob 18.00 po robu postavile aktualnim afriškim prvakinjam Angolkam. V drugi del tekmovanja bodo napredovale najboljše tri ekipe.


Dragan Adžić, selektor ženske reprezentance:
"Svetovno prvenstvo bo tekmovanje, ki nam na poti do domačega evropskega prvenstva, ki bo naše glavno tekmovanje, lahko da ogromno. Na uvodna testiranja, ki jih že nekaj časa izvajamo skušaj s Fakulteto za šport, je vabljenih 26 igralk. Lahko bi jih bilo sicer 27, a ima Nena Černigoj v tem času obveznosti z žensko kadetsko reprezentanco, ki se bo borila za obstanek med evropsko elito. Rezultati testiranj bodo eden izmed faktorjev za izbor 20 rokometašic, ki bodo nadaljevala s pripravami in določitev 17 deklet, ki bodo odpotovala v Španijo. Za nekoliko večje število vabljenih igralk smo se odločili, ker se določene posameznice vračajo po poškodbah ali prebolelem koronavirusu. V ponedeljek bomo videli, v kakšnem stanju so. Na vsakem zboru moramo gledati tudi v prihodnost. Še vedno spremljamo tudi širšo bazo rokometašic iz slovenske lige. Zanje smo v septembru pripravili poseben zbor, ki je bil pozitivno sprejet. Na ta način skušamo pomagati klubom in dvigniti raven celotnega slovenskega ženskega rokometa. V prihodnjem letu bomo formirali tudi člansko B-reprezentanco, s katero bomo skušali zajeti čim večje število igralk, ki so se sposobne povzpeti na raven, da bodo nekoč za Slovenijo zaigrale na veliki sceni in z njimi opraviti čim več skupnih akcij."

KANDIDATKE ZA NASTOP NA SVETOVNEM PRVENSTVU
Ime in priimek Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 brez kluba
Iza Bon Brzin levo krilo 1999 165 ŽRK Z'dežele
Živa Čopi desno krilo 1998 163 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1996 169 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 RK Krim Mercator
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 CSKA Moskva (RUS)
Manca Jurič krožna napadalka 1996 173 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Petra Kramar levo krilo 1996 169 ŽRK Krka Novo mesto
Karin Kuralt vratarka 2002 172 RK Olimpija
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Dominika Mrmolja desna zunanja 1994 178 Dunaujvarosi Kohasz KA (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2000 177 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROm)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Katarina Regner levo krilo 1994 165 ŽRK Z'dežele
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Siofok (MAD)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Grega Karpan trener vratark
Marko Mrak trener za telesno pripravljenost
Tomaž Skledar manualni terapevt
Daša Tomat kineziologinja
Mateja Kavčič tehnična vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED SP
Četrtek, 25. novembra, ob 18.30 (Poreč, Hrvaška):
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Sobota, 27. novembra, ob 19.00 (Poreč, Hrvaška):
HRVAŠKA : SLOVENIJA
SVETOVNO PRVENSTVO
Skupina A (Granollers)

1. krog, petek, 3. decembra, ob 20.30:
ČRNA GORA : SLOVENIJA

2. krog, nedelja, 5. decembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA