3. 12. 2021

Izjemna igra za visoko zmago na uvodu svetovnega prvenstva

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z izjemno predstavo uspešno otvorila nastope na svojem sedmem svetovnem prvenstvu. Izbranke Dragana Adžića so bile na uvodni tekmi skupine A z 28:18 boljše od Črnogork.


Slovenske rokometašice so na najboljši možni način odprle svetovno prvenstvo v Španiji. S poletno predstavo so v Granollersu na kolena položile Črnogorke in naredile pomemben korak proti preboju v drugi del tekmovanja. V njega se bodo uvrstile tri prvouvrščene izbrane vrste iz skupinskega dela tekmovanja, četrtouvrščeno pa čaka nastop za razvrstitev od 25. do 32. mesta.


Slovenija se bo po dnevu premora v nedeljo pomerila s Francijo, v torek pa še z Angolo. Obe tekmi bosta ob 18. uri. Francija je na prvi tekmi ugnala Angolo s 30:20 (13:9).


Slovenske rokometašice so uvodni obračun na letošnjem zaključnem turnirju v Španiji odigrale na najvišji možni ravni in v vseh elementih igre povsem zasenčile tekmice iz Črne gore. Najbolj blestečo predstavo so prikazale med 6. in 21. minuto, ko z granitno obrambo - neprestano so kombinirale postavitvi 6-0 in 5-1 - ter na krilih izjemno razpoložene vratarke Amre Pandžić, ki je v prvi polovici tekme dobesedno parala živce Črnogorkam in zbrala kar 11 obramb, sploh niso prejela zadetka.


Na drugi strani je slovenska predstava v napadu bila naravnost popolna. Goli so padali iz vseh položajev, med strelke se je vpisalo kar osem igralk. Po izidu 4:4 v šesti minuti so izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Adžića naredile delni izid 7:0 in v 20. minuti povedle z 11:4. Visoko raven so zadržale vse do konca polčasa, ki so ga zaključile z velikansko prednostjo osmih golov (16:8).


Slovenske rokometašice v drugem polčasu niso popustile niti za ped, vseskozi so imele pod nadzorom Črnogorke in jim prizadejale prvi poraz na velikih tekmovanjih. Pred tokratnim obračunom na svetovnem prvenstvu so dvakrat izgubile na evropskih prvenstvih v Franciji 2018 in na Danskem 2020.


Adžićeve varovanke so imele tudi v zadnjem obdobju igre vse niti igre v svojih rokah. V 40. minuti je Nina Zulič svoje soigralke prvič povedla v vodstvo z desetimi goli (22:12). Štiri minute kasneje so že vodile s 25:14, najvišjo prednost na tekmi pa so si priigrale v 51. minuti, ko je Alja Varagić zadela za 27:15. Njihovega naleta ni zaustavila niti minuta odmora, vseskozi so igrale pametno in preudarno ter se zanesljivo veselile prvih točk na letošnjem mundialu.


V slovenski izbrani vrsti je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros s šestimi goli, Nina Zulić, Tjaša Stanko in Tija Gomilar Zickero so prispevale po štiri zadetke. Vratarka Amra Pandžić je zbrala 14 obramb.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Resnično sem ponosen na igralke, celoten strokovni štab in vse ostale, ki nas spremljajo pri našem delu. Samo mi v reprezentanci se zavedamo, kako težko se je bilo pripraviti na to tekmo in koliko težav smo pri tem imeli. V tisto, v kar sem verjel od dneva, ko sem prevzel reprezentanco Slovenije, se je tokrat uresničilo. A dobrim začetkom na velikih tekmovanjih smo že bili priča, ne pa tudi nadaljevanju uspešnih nastopov. Evforija po zmagi se tukaj konča. Naše misli se že obračajo k naslednji tekmi, ki bo še bolj zahtevna."


Amra Pandžić, slovenska reprezentantka:
"Na Črnogorke smo se resnično dobro pripravili. Od prvega dne, ko smo se zbrali, smo jih imeli v mislih. S strokovnim štabom smo njihovo igro razdelali do potankosti. Na tekmi je bilo vse zamisli le pokazati na igrišču. Obramba je napravila svoje, zato je bilo lažje tudi nam vratarkam. Že v prvem polčasu smo ob uspešnem napadu napravili razliko, jo v nadaljevanju uspešno zadržali in obračun zaključili tako, kot je potrebno. Naša reprezentanca je znana po tem, da na uvodni tekmi presenetimo kakšnega favorita, naslednje tekme pa so se razpletle drugače. Verjamem, da bo tokrat drugače!"

SVETOVNO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Granollers)

1. krog, petek, 3. decembra:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 18:28 (8:16)
Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar-Zickero 4.


2. krog, nedelja, 5. decembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)