20. 10. 2022

Slovenija v priprave za domači EP z vsemi najboljšimi rokometašicami

Četrtkov zaključek dopoldneva v slovenski prestolnici je bil rokometno obarvan. Na novinarski konferenci je selektor ženske članske reprezentance Dragan Adžić razkril seznam rokometašic, ki jih je povabil na sklepne priprave za letošnje evropsko prvenstvo v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori.


Natanko 15 dni pred začetkom največjega ženskega športnega dogodka v zgodovini Slovenije je znanih 19 imen, ki se bodo potegovala za nastop na prvenstvu stare celine. Razveseljiva novica je ta, da bo selektor Adžić na začetku priprav lahko računal na vse najboljše posameznice, ki jih trenutno premore slovenski rokomet. Na spisek je uvrstil vratarke Branko Zec, Amro Pandžić in Majo Vojnovič, krilne rokometašice Tamaro Mavsar, Majo Svetik, Emo Abino, Tijo Gomilar Zickero in Aljo Varagić, krožne napadalke Natašo Ljepojo, Valentino Klemenčič in Uršo Zelnik ter zunanje igralke Ano Gros, Barbaro Lazović, Nino Zulič, Elizabeth Omoregie, Nino Žabjek, Tjašo Stanko, Ano Abino in Erin Novak.


Poleg naštete devetnajsterice je črnogorski strokovnjak na slovenski klopi določil tudi štiri dodatne rokometašice, ki bodo vpoklicane v primeru neljubih dogodkov. Med rezerve je uvrstil vratarko Tajdo Tripković, desnokrilno rokometašico Emo Marijo Marković ter zunanji igralki Blažko Hauptman in Tjašo Žener.


"Od začetka sodelovanja rastemo kot ekipa in komaj čakamo začetek sklepnih priprav. Verjamem v sposobnosti naših deklet in strokovnega štaba. Mislim, da si je vsaka igralka s seznama zaslužila mesto na pripravah ter da skuša z reprezentanco na domačem evropskem prvenstvu napraviti še korak naprej za slovenski ženski rokomet," je na četrtkovi novinarski konferenci uvodoma dejal selektor Adžić in nadaljeval: "Na vseh dosedanjih reprezentančnih akcijah se nikoli nismo zbrali v polni postavi, saj smo vselej imeli težavo s kakšno resnejšo poškodbo. Verjamem, da bo šestnajsterica igralk, ki bo zaigrala proti Danski, Švedski in Srbiji, kljub morebitnim težavam, prikazala največ, česar bo sposobna in uresničila željo, ki je nadaljevanje tekmovanja v Ljubljani. To bi bila za slovenski rokomet velika stvar."


Reprezentanca se bo v ponedeljek dopoldne zbrala v Laškem, kjer bo opravila celoten sklop zaključnih priprav. V dneh do prvenstva bo odigrala dve pripravljalni tekmi s Hrvaško (27. in 29. oktober), ki bosta zaprti za javnost. Pred začetkom tekmovanja jo čaka selitev v Rimske Toplice, kjer bo bivala v času nastopov v prvem delu evropskega prvenstva.


Prvenstvo se bo za slovenska dekleta začelo 4. novembra s tekmo proti favoritinji skupine B, Danski. Dva dneva kasneje Slovenke čaka obračun s Švedinjami, 8. novembra pa še s Srbkinjami. Vse tekme bo gostila celjska dvorana Zlatorog, začele se bodo ob 18.00.


V drugi del tekmovanja, ki ga bodo gostile ljubljanske Stožice, bo napredovala najboljša trojica reprezentanc iz skupin prvega dela. V prestolnici se bo celjska skupina B pridružila najboljšim trem ekipam skupine A (Norveška, Madžarska, Hrvaška, Švica). Po treh dodatnih tekmah za vsako izbrano vrsto bo najboljša dvojica napredovala v polfinale, tretjeuvrščeno ekipo pa čaka dvoboj za končno peto mesto. Celotno končnico bo prav tako gostila Ljubljana.


Vstopnice za tekme slovenskih rokometašic so na voljo preko spletne strani tickets.eurohandball.com. Vse vstopnice so dnevne narave, kar pomeni, da omogočajo ogled obeh tekem v posameznem dnevu. Še vedno je možen tudi nakup ugodnejšega paketa vstopnic za vse tri dni tekmovanja prvega dela.


Pred objavo seznama igralk za sklepni del priprav je Rokometna zveza Slovenije (RZS) predstavila potek priprav na letošnje evropsko prvenstvo. To bo posebno v več pogledih, saj med drugim organizatorji želijo doseči, da bo največje žensko športno tekmovanje v zgodovini Slovenije potekalo po trajnostnih načelih. Ob tem so predstavili tudi oba uradna partnerja letošnjega evropskega prvenstva za rokometašice. Na novinarski konferenci v Ljubljani sta tako poleg predsednika RZS Franja Bobinca spregovorili še direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak in glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska. Beseda je v nadaljevanju poleg trajnosti tekla tudi o opolnomočenju žensk, kar predstavlja drugi glavni temelj prihajajočega prvenstva stare celine.

SEZNAM VALJENIH IGRALK NA PRIPRAVE
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Tamara Mavsar levo krilo 1991 173 Siofok (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Z’dežele Celje
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Saint-Amand Handball (FRA)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnik selektorja
Marko Mrak kondicijski trener
Grega Karpan trener vratarjev
Urban Brulc zdravnik
Daša Tomat terapevtka
Jan Lotrič terapevt
Miha Krevs terapevt
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EP 2022

Četrtek, 27. septembra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA


Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA