24. 10. 2022

Slovenke izjemno motivirane začele sklepne priprave na domači EP

V ponedeljek se je v Laškem zbrala ženska članska rokometna reprezentanca. Tokrat se je na treninge podala še toliko bolj motivirana, saj čez natanko 11 dni za večino najboljših slovenskih rokometašic prihaja vrhunec reprezentančnih karier, domače evropsko prvenstvo.

 

Med 4. in 20. novembrom bo Slovenija skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro sogostila 15. prvenstvo stare celine. Dve izmed štirih skupin prvega dela bosta tekmovali v Sloveniji in sicer v celjski dvorani Zlatorog in ljubljanski dvorani Stožice. Drugi del prvenstva bosta gostili slovenska in makedonska prestolnica, vsi odločilni dvoboji za najvišja mesta bodo potekali v Ljubljani.


Slovenke bodo svoj osmi nastop na evropskem prvenstvu začele v skupini C v Celju. Uvodni nastop jih čaka v petek, 4. novembra, ko jim bodo nasproti stale Danke. Dva dneva kasneje bo sledil obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra pa še s Srbijo. Vse slovenske tekme se bodo začele ob 18. uri. Dnevne vstopnice in paketi vstopnic za ogled vseh treh tekem so na voljo na povezavi TUKAJ. V drugi del bodo napredovale tri najboljše reprezentance.


Najboljša uvrstitev Slovenije na dosedanjih evropskih prvenstvih letos praznuje polnoletnost. Leta 2004 je bila slovenska reprezentanca deveta. Dve leti pred tem je bila 10., ostala tekmovanja pa zaključila med 13. in 16. mestom.


Selektor Dragan Adžić je priprave začel vidno zadovoljen, saj bo prvič odkar je konec lanskega marca sedel na slovenski klop, na pripravah lahko računal na prav vse najboljše rokometašice. V minulih dneh je nekaj težav s poškodbo rame imela Nataša Ljepoja, ki je zaradi tega tudi izpustila nedeljsko tekmo Krima Mercatorja v Ligi prvakinj. Pregled z magnetno resonanco je pokazal, da poškodba prve krožne napadalke reprezentance ni hujše narave in bo pripravljena za tekme na evropskem prvenstvu.


Poleg slednje se bosta za mesto v izbrani vrsti na šestmetrski črti potegovali še Valentina Klemenčič in Urša Zelnik. Na spisku se nahajajo še krilne igralke Tamara Mavsar, Maja Svetik, Ema Abina, Tija Gomilar Zickero in Alja Varagić, zunanje igralke Ana Gros, Barbara Lazović, Elizabeth Omoregie, Nina Zulič, Nina Žabjek, Tjaša Stanko, Ana Abina in Erin Novak ter vratarke Amra Pandžić, Branka Zec in Maja Vojnovič.


»Že zadnji dve leti nestrpno pričakujemo to evropsko prvenstvo. Zelo se ga veselimo in že čutimo malo evforije, kar je zelo pozitivno,« pove kapetanka Grosova. Ta je ob Lazovićevi (manjše težave s kolenom) izpustila uvodni trening zaradi lažje poškodbe hrbta, obe pa selektor na parketu pričakuje že v prihodnjih dneh.


»Te priprave bodo posebne. Ena proti milijon je možnost, da v svoji karieri igraš na kakšnem izmed prvenstev na domačih tleh. Resnično komaj čakam, da se vse začne!« je pred prvih treningom navdušeno začela Pandžićeva. »Nedavni tekmi z Madžarsko sta nam dokaz, da se lahko kosamo z vsemi tekmicami. Tudi Hrvatice so odlične tekmice in tako pravi preizkus pred evropskim prvenstvom,« še pristavi prva slovenska izbira med vratnicama. S soigralkami bodo pred prvič preizkusom na prvenstvu v četrtek in soboto v Laškem odigrale dve pripravljalni tekmi s Hrvaško, ki bosta zaprti za javnost.


»Prvi vtis ob tokratnih pripravah je najboljši odkar sem slovenski selektor,« je uvodoma zadovoljno dejal selektor Adžić. »V zadnjem sklopu priprav se bomo osredotočili predvsem na dodatno povezovanje ekipe. Za dober rezultat je potrebna enotnost, mirnost in prepričanost v svoje sposobnosti. Želim si, da na evropskem prvenstvu na igrišče stopimo z velikim nasmehom. Verjamem, da nam bo to uspelo!«

KANDIDATKE ZA NASTOP NA EP
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Tamara Mavsar levo krilo 1991 173 Siofok (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Z’dežele Celje
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Saint-Amand Handball (FRA)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnik selektorja
Marko Mrak kondicijski trener
Grega Karpan trener vratarjev
Urban Brulc zdravnik
Daša Tomat terapevtka
Jan Lotrič terapevt
Miha Krevs terapevt
Tina Rogelj tehnična vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EP 2022

Četrtek, 27. septembra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA


Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA