8. 11. 2022

Vozovnica za Ljubljano potrjena, Stožice, Slovenke prihajajo!

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Celju premagala Srbijo s 27:24 (13:15) in se prebila v drugi del tekmovanja.


Slovenke so na odločilni tekmi za uvrstitev v drugi del tekmovanja, ki bo med 10. in 16. novembrom v Ljubljani, izpolnile svoj cilj in na kolena spravile tekmice iz Srbije, ki jih vodi slovenski strokovnjak Uroš Bregar.


Slovenija, ki je v uvodnem krogu premagala Dansko z 28:26, v drugem pa izgubila s Švedsko z 22:33, bo v drugi del tekmovanja prenesla dve točki. Tam se bo najprej v četrtek pomerila s Hrvaško, v ponedeljek z Norveško, naslednjo sredo pa še z Madžarsko. Vse tekme se bodo v dvorani Stožice začele ob 18. uri. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih sistema Eventim ter preko spleta na povezavi TUKAJ.


Selektor Dragan Adžić je v uvodno postavo uvrstil vratarko Branko Zec, krilni igralki Aljo Varagić in Tamaro Mavsar, zunanje igralke Elizabeth Omoregie, Nino ZuličAno Gros ter krožno napadalko Natašo Ljepojo, v obrambni postavitvi 6-0 pa je namesto Grosove zaigrala Nina Žabjek.


Domače rokometašice zavoljo pomembnosti tekme uvodoma niso blestele, tu in tam so se prikradle tudi napake v vseh elementih igre, a bojevitost je bila na najvišji možni ravni. Srbkinje so v prvi polovici prvega polčasa izkoristile omenjene težave domačih, ki so v 12. minuti prvič na dvoboju zaostale za dva gola (4:6), v 18. minuti pa je zaostanek že narasel na štiri gole (7:11).


Črnogorec na slovenski klopi Adžić kljub temu ni zahteval minute odmora, verjel je v svoje varovanke, ki so v naslednjih treh minutah - zadeli sta Mavsar in Gros - prepolovile razliko (9:11).


V 26. minuti so povsem zadihale za ovratnik tekmicam, potem ko je Tjaša Stanko znižala na 12:13, ista igralka pa je dve minuti pred odhodom na veliki odmor tekmo postavila v začetno izhodišče (13:13). V sami končnici jim je vnovič padla zbranost, ob polčasu je njihov zaostanek znašal dva gola (13:15).


Srbkinje, ki so v prvem polčasu - predvsem po zaslugi "motorja" ekipe Kristine Liščević - igrale zelo preudarno in gole dosegale iz vseh položajev - so imele v začetku druge polovice tekme v oblasti domače rokometašice. Prebudila jih je vratarka Amra Pandžić, ki je nanizala nekaj lepih obramb, Omoregie pa je v 36. minuti izenačila na 16:16.


Srbska minuta odmora ni zaustavila slovenskega naleta, v 39. minuti je Grosova zadela za prvo slovensko vodstvo na tekmi s 17:16. Glasni navijači so bili še bolj na nogah minuto kasneje, ko je Tija Gomilar Zickero povišala na 18:16.


Adžićeve varovanke so so v nadaljevanju borile po svojih najboljših močeh. Na polovici drugega polčasa so imele prednost dveh golov (21:19), v nadaljevanju pa zadržale vse nalete tekmic.


V 53. minuti so prvič na dvoboju povedle za tri gole, potem ko je Mavsarjeva realizirala sedemmetrovko in povišale na 24:21, "lepega kapitala" pa v končnici tekme niso zapravile. Srbkinje so jih neprestano ogrožale in skušale tekmo postaviti na glavo, a Slovenke v prelomnih trenutkih dvoboja niso popustile.


Dobre štiri minute pred zadnjim zvokom sirene so po golu Gomilar Zickero povišale na 26:22, po drugi zmagi v šestih dneh v mestu grofov pa tudi izpolnile svojo primarno nalogo in si zagotovile vozovnico za drugi del tekmovanja v Ljubljani.


V slovenski izbrani vrsti je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Elizabeth Omoregie s šestimi goli, Ana Gros je prispevala pet, Tija Gomilar Zickero pa štiri gole.


Ana Gros, slovenska reprezentantka:
"V prvem polčasu smo bile malce nervozne zavoljo pomembnosti tekme. V drugem delu dvoboja smo se le zbrale, izdatno pomoč smo imele v občinstvu, ki je veliko pripomoglo k današnji zmagi. Ponosna sem na ekipo, med tekmo smo se držale dogovorov iz garderobe in se dvignile po visokem porazu proti Švedinjam. To je tisto, kar najbolj šteje. Gremo naprej."


Amra Pandžić, slovenska reprezentantka:
"Na tekmo s Srbkinjami smo se temeljito pripravljale že lep čas. Vedele smo, da nas čaka zahtevna in težka tekma, kjer bodo odločali detajli in čim manjše število napak. Veseli me, da smo se med tekmo pobrale po zaostanku štirih golov. V pravem trenutku smo stopile skupaj in dokazale, da smo prava ekipa."


Tija Gomilar Zickero, slovenska reprezentantka:
"Res je, da sem v prelomnih trenutkih dvoboja dosegla gole, a 'krila' so mi dale moje soigralke. One so vse naredile, jaz pa sem akcije samo zaključevala. Mojo današnjo vlogo bo na naslednjih tekmah prevzela druga igralka. Publika nas je na današnji tekmi vseskozi spodbujala, bili so naša osma igralka na igrišču."

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, PRVI DEL, SKUPINA B

3. krog, torek, 8. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA 27:24 (13:15)
Slovenija:
Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Omoregie 6, Žabjek, Stanko 2, Mavsar 2 (2), Ljepoja 3, Zulić 2, Varagić 2, Lazović, Svetik, Gomilar Zickero 4, E. Abina 1.
Srbija: Risović, Graovac, Radoslavljević 6, Majkić 1, Bogojević, Lavko 2, Cetković, Nuković, Janjušević 3, Kojić 2, Stamenić, Lovrić, Bojičić, Stoiljković 4, Liščević 4, Petrović 1.
STATISTIKA

Že odigrano, 1. krog, petek, 4. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA 26:28 (15:14)
Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

2. krog, nedelja, 6. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 22:33 (14:15)
Slovenija:
 Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Gros 5 (1), Omoregie, Žabjek, Stanko 4 (1), Mavsar 2, Ljepoja 2, Zulić 2, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, Gomilar Zickero 1, E. Abina 1.
Švedska: Bundsen, Ryde, Strömberg 1, Blohm 2, Roberts 8, Petren 2, Johansson, Dano, Lagerquist, Lidqvist 3, Hagman 9 (6), Thorleifsdottir, Hansson 5, Carlson 2, Axner 1, Danielsson.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE B
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Švedska 3 2 0 1 83 : 68 15 4
2. Danska 3 2 0 1 85 : 72 13 4
3. Slovenija 3 2 0 1 77 : 83 -6 4
4. Srbija 3 0 0 3 66 : 88 -22 0