11. 1. 2022

V Ljubljani predstavili največji ženski športni dogodek v zgodovini Slovenije

Natanko 313 dni pred velikim finalom so se v dvorani Stožice na dogodku dobrodošlice zbrali domala vsi, ki so povezani s prihajajočim spektaklom, največjim ženskim športnim dogodkom v zgodovini Slovenije. Med 4. in 20. novembrom 2022 bodo namreč Ljubljana z dvorano Stožice, Celje z dvorano Zlatorog ter prestolnici Severne Makedonije in Črne gore, Skopje in Podgorica, gostili evropsko prvenstvo v rokometu za ženske (Women's EHF Euro 2022).

Danes je tako padla prva »klapa« prihajajočega evropskega prvenstva. Glavna organizatorka slovenskega dela – naša prestolnica bo gostila vse izločilne tekme na čelu z velikim finalom – je Rokometna zveza Slovenije, katere predsednik Franjo Bobinac je na predstavitvi napovedal, da bo šlo za veliko več kot športni dogodek. V središču pozornosti bodo trajnostni razvoj, ekipa izjemno uspešnih slovenskih žensk z različnih področij, ki so prevzele vlogo ambasadork prvenstva, še pred poletjem pa bo še ena ambasadorka prvenstva, umetnica, avtorica, borka za pravice žensk Senidah, najbolj prepoznavna pevka v regiji, pripravila himno Eura 2022.

Organizatorji so dogodek dobrodošlice pripravili ob VIP tribuni v dvorani Stožice, ki bo gostila kar 20 od 47 tekem letošnjega Eura. Slovenija bo sicer 15. evropsko prvenstvo za ženske organizirala skupaj s Severno Makedonijo (ena predtekmovalna skupina in skupina drugega dela) in Črno goro (predtekmovalna skupina), ob čemer bodo naše reprezentantke v prvem delu čim boljše temelje skušale postaviti v Celju (dvorana Zlatorog).

Slovenski organizatorji so se odločili, da se ne bodo osredotočili le na športni vidik dogodka, ampak bodo dejstvo, da gre za največje žensko športno prvenstvo v zgodovini Republike Slovenije, izkoristili za številna druga sporočila, aktivacije, atraktivne in sodobne dogodke. Osrednje sporočilo teh bo trajnostni razvoj – šlo bo za prvi veliki športni dogodek pri nas s profesionalno ekipo za to področje –, znotraj tega pa še posebej opolnomočenje žensk v športu in družbi. Da bo zares tako, bodo poskrbele uspešne slovenske žensk z različnih, pretežno s športom povsem nepovezanih področij.

Franjo Bobinac, predsednik RZS in častni predsednik organizacijskega odbora Euro 2022: »Res sem vesel, da vas lahko prisrčno pozdravim v tako velikem številu. Naše letošnje prvenstvo, kjer bo seveda v ospredju rezultat najboljših, bosta nosila še dva stebra: prvi je trajnost, drugi pa opolnomočenje žensk nasploh, še posebej pa športu. Izredno smo veseli, da smo pridobili fantastično in ugledno ekipo spoštovanih, znanih, kreativnih dam, ki vsak dan dokazujejo svojo ustvarjalnost in znanje, ter puščajo sled, s katero ustvarjajo boljši svet. Zahvala gre tudi Evropski rokometni zvezi (EHF) za zaupanje tega prvenstva trem državam. Zahvalo si zasluži še država Slovenija za podporo in pomoč, vsekakor pa tudi obe mestni občini za veliko podporo pri logistiki in pripravi dvoran Stožice in Zlatorog. Organizacijski odbor dela hitro in učinkovito, prvenstvo bo zagotovo uspešno s tega vidika. In da ne pozabim: zahvala gre tudi uglednim slovenskim podjetjem, ki ste z nami, ki nas podpirate in razumete. Hvaležen pa sem tudi predstavnikom medijev kot mostu med dvorano, športniki in navijači, tudi vi ste pomembni ambasadorji rokometa.«

Michael Wiederer, predsednik EHF:
»Ljubljana je vedno izjemna gostiteljica športa. Imeti oziroma prepričati k sodelovanju toliko pomembnih žensk, ki bodo ambasadorke prvenstva, je odlična ideja in bo prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji ter Črni gori prinesla veliko dodano vrednost. Slovenija je leta 2004 gostila odlično EP za moške, Severna Makedonija je leta 2008 gostila odlično EP za ženske, Črna gora ima izjemno tradicijo ženskega rokometa, skratka, gostiteljice so gostoljubne in organizacijsko odlične države, zaradi katerih se že veselim novembra 2022.«

Senidah, posebna ambasadorka Eura 2022, pevka in avtorica himne prvenstva:
»To ambasadorstvo mi je res v čast. Tudi zato, ker je res že čas, da ženske ušpičimo nekaj velikega. Rokomet je odlična priložnost za to. Pripravila bom himno prvenstva, tako da bomo tudi z glasbo prenesli sporočilo o opolnomočenju žensk v naši družbi. Skladba Play with Heart bo v angleščini, bo navijaško obarvano, slišali pa jo bomo še pred poletjem. Komaj čakam!«

Petar Kapisoda, predsednik Rokometne zveze Črne gore:
»Zahvaljujem se RZS in Franju Bobincu za odlično sodelovanje in verjamem, da tudi odlično izvedbo prvenstva. V Ljubljani se vselej počutimo odlično. Prepričan sem, da bo tudi Črna gora upravičila zaupanje kot dober organizator svojega dela Eura 2022 na najvišji mogoči ravni.«

Aleksandar Stefanov, član izvršnega odbora Rokometne zveze Severne Makedonije:
»Res je velika čast za Severno Makedonijo, da bomo gostitelji tega velikega prvenstva, saj je rokomet šport številka ena v naši državi. To bo naše drugo žensko evropsko prvenstvo po letu 2008. Zelo se veselimo tega izziva in seveda - dobrodošli novembra v Skopju!«

Prvi izmed številnih dogodkov

Dobrodošlica evropskemu prvenstvu je prvi izmed dogodkov, ki jih bodo pred začetkom tekmovanja pripravili slovenski organizatorji. Naslednji sledijo že prav kmalu. Spomladi bo namreč slovenska prestolnica gostila žreb prvega dela Eura 2022, na katerem bodo prve tekmice dobile tudi slovenske rokometašice.

Na predstavitvi Eura 2022 tudi močna ekipa ambasadork

Večina od uspešnih Slovenk, ki je sprejela vlogo ambasadorke rokometnega evropskega prvenstva za ženske, je bila v Stožicah na dogodku dobrodošlice. Do prvenstva bodo kot ambasadorke Eura v različnih vlogah na različnih dogodkih navzoče (po abecednem redu):

• dr. Alja Brglez, vodja Kabineta predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja
  • Barbara Čeferin, vrhunska slovenska fotografinja
  • Deja Doler Ivanović, direktorica RK Krim Mercator in podpredsednica Women's Forum Club Handball
  • dr. Mojca Doupona, generalna direktorica za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport
  • Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana
  • Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali
  • Katarina Karlovšek, direktorica RTA Agencije
  • Vanja Lombar, glavna direktorica družbe Geoplin
  • Medeja Lončar, direktorica podjetja Siemens Slovenija
  • Mag.Maja Pak, vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte pri Slovenski turistični organizaciji
  • dr. Nataša Pirc Musar, odvetnica, partnerica in direktorica v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle
  • mag. Lucija Sajevec, direktorica AMZS, d.d.
  • Melanie Seier Larsen, izvršna direktorica Boston Consulting Group
  • Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union
  • Milena Štular, predsednica nadzornega odbora humanitarnega projekta Botrstvo v Sloveniji
  • Ajša Vodnik, generalna izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji