3. 3. 2022

V novem štabu izkušenj skoraj za 1000 reprezentančnih tekem

Slovenska moška rokometna reprezentanca odpira novo poglavje. V drugi polovici marca se bo naša izbrana vrsta po dolgih letih podala v zgodnjo fazo kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. Proti tekmovanju, ki ga bosta v začetku januarja 2023 gostili Švedska in Poljska, jo bo novi selektor Uroš Zorman vodil s štabom, katerega člani so povezani z večino sodobnih uspehov slovenskega reprezentančnega rokometa.


Potem ko je Zorman, sicer rekorder po številu nastopov v dresu z državnim grbom, pred slabim mesecem dni prevzel vodenje izbrane vrste, je na četrtkovi novinarski konferenci predstavil še najožje sodelavce. Mednje je dodal trojico, ki skupaj z njim tvori šesterico rokometašev z najvišjim številom nastopov v zgodovini Slovenije. Vlogo selektorjevega pomočnika je prevzel Luka Žvižej, za vratarje bo skrbel Gorazd Škof, naloge športnega direktorja moške izbrane vrste pa bo po novem opravljal Vid Kavtičnik.


Četverice novega vodstva rokometne reprezentance ni potrebno posebej predstavljati. Za vsemi so bogate igralske kariere, v katerih so se venomer z največjim veseljem in ponosom odzivali reprezentančnemu vpoklicu, v dresu z državnim grbom pa vselej igrali srčno in nepopustljivo. Skupaj so zbrali izjemnih 827 nastopov, začinjenih z vsemi največjimi uspehi slovenskega rokometa, vključno s srebrom z domačega evropskega prvenstva leta 2004, brona na svetovnem prvenstvu 13 let kasneje ter treh nastopov na olimpijskih igrah.


Selektor Zorman je ob razgrnitvi seznama štaba reprezentance predstavil tudi seznam rokometašev, ki jih je povabil na priprave pred tekmama z Italijo, ki bosta šteli za prvi krog kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo. Med 22 kandidatov je uvrstil naslednje rokometaše – krilne igralce Darka Cingesarja, Tilna Kodrina, Tadeja Mazeja, Gašperja Marguča in Domna Novaka, zunanje igralce Nika Henigmana, Aleksa Kavčiča, Boruta Mačkovška, Deana Bombača, Domna Makuca, Staša Skubeta, Aleksa Vlaha, Miho Zarabca, Jureta Dolenca, Nejca Cehteta in Matica Grošlja, krožne napadalce Blaža Blagotinška, Mateja Gabra in Miho Kavčiča ter vratarje Jožeta Baznika, Klemna Ferlina in Miljana Vujovića.


Italijani bodo prvi tekmeci slovenskih rokometašev na poti do jubilejnega, 10. nastopa med svetovno smetano. Prva tekma z našimi zahodnimi sosedi bo v sredo, 16. marca, ob 18.30 na sporedu v Padovi, povratna pa štiri dni kasneje, v nedeljo, 20. marca, ob 14.30 v celjski dvorani Golovec. Skupni zmagovalec dvobojev se bo uvrstil v drugi krog kvalifikacij, v katerem ga čakata dvoboja s Srbijo. To bo tudi zadnja stopnička pred nastopom na novem velikem rokometnem tekmovanju.


Slovenska reprezentanca bo s pripravami začela v ponedeljek, 13. marca v Izoli, po dveh dneh pa se podala na gostovanje v Italijo. Ob povratku v Slovenijo se bo nastanila v Zrečah in tam opravila zadnje treninge pred drugo tekmo z zahodnimi sosedi.

 

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"Člani novega štaba moške članske reprezentance imajo za seboj odlične kariere, danes pa se podajajo novim izzivom naproti v novih vlogah. Verjamem, da lahko s svojimi izkušnjami slovenskemu rokometu dajo ogromno. Vsak izmed nekdanjih selektorjev je nekaj prispeval, sedaj pa začenjamo novo obdobje. Napočil je čas za Uroša Zormana in njegovo ekipo. Vesel sem, da je v svoj štab dodal nekdanje reprezentante. S prihodom Vida Kavtičnika na mesto direktorja moške članske reprezentance smo reorganizirali delo reprezentanc pod okriljem RZS. Dosedanji direktor moške reprezentance Uroš Mohorič bo prevzel koordinacijo vseh izbranih vrst. Njegova vloga bo še posebej pomembna zaradi prihajajočega evropskega prvenstva za članice, ki ga gostimo skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro. Na RZS bomo še naprej vseh reprezentancam nudili ustrezno podporo, da bodo lahko delale po najboljših močeh in dosegale optimalne rezultate."

 

Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Vesel sem, da se zdravstvene razmere počasi vračajo v normalne tirnice ter da nas bodo na domači tekmi v dvorani Golovec lahko spremljali navijači v večjem številu. Zahvaljujem se predsedniku Franju Bobincu in vodstvu RZS, ki so mi pri izbiri štaba dali proste roke. To mi veliko pomeni. Vid Kavtičnik je prevzel naloge direktorja reprezentance. Nekako še včeraj je bil aktivni igralec in tako bil v stiku z deležniki na tribunah ter na in ob igrišču. Menim, da je to pri njegovi vlogi ključno. Zelo sem vesel, da je vlogo pomočnika sprejel Luka Žvižej, s katerim sva skupaj preživela večino reprezentančne kariere, na kateri nisva imela nobenih kratkih stikov. Mislim, da to veliko pove. Gojiva tudi podoben trenerski slog. Verjamem, da se bova dobro dopolnjevala. Četrti član ožjega štaba je Gorazd Škof, ki bo trener vratarjev. Vsi ga poznamo kot veliko pozitivno osebo, ki bo za reprezentanco storila vse, kar je v njegovi moči."

 

Vid Kavtičnik, direktor moške članske rokometne reprezentance:
"Tako kot sem se trudil v igralskih letih, bom tudi v novi vlogi po najboljših močeh skušal zastopati moško člansko reprezentanco, da bo ta imela na voljo vse pogoje, ki jih potrebuje za delo. Zahvaljujem se Urošu Mohoriču, ki mi kakovostno predaja svoje delo ter pomaga, da se čim prej vpeljem v delo direktorja reprezentance in opravim prvo reprezentančno preizkušnjo na najvišji možni ravni."


Luka Žvižej, pomočnik selektorja moške članske reprezentance:
"Ko me je Uroš Zorman poklical in predstavil svojo idejo, ni bilo potrebno dolgo razmišljati. Takoj sem mu odvrnil, da ima vso mojo podporo in da sem mu po najboljših močeh pripravljen priskočiti na pomoč. Delovanje v moški članski reprezentanci je nov, velik izziv, v katerega se podajamo. Pred nami so velike stvari in velike odgovornosti. Z Urošem se poznava že skoraj od igranja v kategoriji mlajših dečkov. Veliko stvari sva doživela skupaj. Verjamem, da imava dovolj izkušenj in znanja, ki bo potrebno, da pomagava rokometašem in reprezentanci, da bo ta potovala po začrtani poti. Naredila bova vse, da skupaj uresničimo zastavljene cilje."

SEZNAM VABLJENIH ROKOMETAŠEV NA PRIPRAVE PRED KVALIFIKACIJAMI ZA SP 2023
Ime in priimek Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec Telekom Veszprem (Madžarska)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Darko Cingesar levo krilo Urbanscape Loka (Slovenija)
Jure Dolenec desni zunanji LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec Pick Szeged (Madžarska)
Matic Grošelj desni zunanji Chartres Metropole Handball (Francija)
Nik Henigman levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Miha Kavčič krožni napadalec RK Nexe (Hrvaška)
Aleks Kavčič levi zunanji PPD Zagreb (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Borut Mačkovšek levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji FC Barcelona (Španija)
Gašper Marguč desno krilo Telekom Veszprem (Madžarska)
Tadej Mazej levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak desno krilo HSG Wetzlar (Nemčija)
Staš Skube srednji zunanji Brest Meshkov (Belorusija)
Aleks Vlah srednji zunanji Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miljan Vujović vratar Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miha Zarabec srednji zunanji THW Kiel (Nečija)
ROKOMETAŠI NA ŠIRŠEM SPISKU
Ime in priimek Igralno mesto Klub
Dragan Gajić desno krilo LH Limoges handball (Francija)
Staš Slatinek Jovičič levo krilo Trimo Trebnje (Slovenija)
Jan Jurečič desno krilo Wisla Plock (Polska)
Urh Kastelic vratar Frisch Auf Göppingen (Nemčija)
Tadej Kljun desni zunanju SL Benfica (Portugalska)
Urban Lesjak vratar TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Jaka Malus srednji zunanji Brest Meshkov (Belorusija)
Uroš Miličević levi zunanji Riko Ribnica (Slovenija)
Rok Ovniček srednji zunanji Nantes (Francija)
Tilen Sokolič levo krilo RK Gorenje Velenje (Slovenija)
Darko Stojnič krožni napadalec Tatabanya (Madžarska)
Matic Suholežnik krožni napadalec Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miha Žvižej krožni napadalec Ribe-Esbjerg HH (Danska)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravljenost
Sašo Djurić zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Vid Kavtičnik športni direktor reprezentance
KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Kioene Arena (Padova, Italija), sreda, 16. marca, ob 18.30:
ITALIJA : SLOVENIJA

Dvorana Golovec (Celje, Slovenija), nedelja, 20. marca, ob 14.30:
SLOVENIJA : ITALIJA