12. 1. 2022

Makedonci prva ovira slovenske reprezentance v Debrecenu

Slovensko moško rokometno reprezentanco v četrtek, ob 18.00, čaka uvodno dejanje evropskega prvenstva 2022. V Debrecenu se bodo izbranci Ljubomirja Vranješa pomerili z rokometaši Severne Makedonije. Dvoboj z Makedonci ter vsa ostala tekmovalna srečanja Slovencev na Madžarskem bosta prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.

Slovenska zasedba bo na obračunu z Makedonci otvorila tekmovalno dogajanje letošnjega evropskega prvenstva. Izbranci Ljubomirja Vranješa se bodo z rokometaši Severne Makedonije v četrtek, ob 18.00, podali v boj za prve točke na turnirju stare celine.

Za Slovenijo bo prvenstvo na Slovaškem in Madžarskem trinajsto, na zaključnem turnirju evropske elite je manjkala zgolj dvakrat. V najlepših spominih ostaja srebro iz 2004, zadnji rokometni ples evropske smetane leta 2020 na Švedskem pa so Slovenci sklenili kot četrti po porazih proti Španiji in Norveški v bojih za finale in bronasto odličje.

Selektor in rokometaši Slovenije na tekmi proti Severni Makedoniji pričakujejo trd boj za vsako žogo do zadnje minute. Obračuni slovenske in makedonske reprezentance so bili praviloma izenačeni, naši rokometaši pa so se zmag veselili na treh od zadnjih petih tekem. Najbolj udarno so Makedonce nadigrali leta 2021, na svetovnem prvenstvu v Egiptu, ko je končni rezultat znašal 31:21 v korist Vranješevega moštva.

Makedonska ekipa je, podobno kot slovenska, v slabem letu od zadnjega medsebojnega obračuna na velikem tekmovanju nekoliko prevetrila svoje vrste. Od lanskega februarja ji na klopi in igrišču poveljuje 41-letni Kiril Lazarov, najboljši strelec v zgodovini rokometne lige prvakov, ki je v dresu z makedonskim državnim grbom zbral že 207 nastopov. Skozi kvalifikacije se je zasedba legendarnega desnega zunanjega rokometaša, ki opravlja tudi selektorske zadolžitve, prebila z desetimi točkami, kot drugouvrščeno moštvo kvalifikacijske skupine sedem, v kateri so ji družbo delale Danska, Švica in Finska. 

Izbrana vrsta Makedonija se, kot tudi mnoge druge reprezentance, ni mogla popolnoma izogniti primerom okužb z virusom Covid-19. Po zadnjih znanih rezultatih testiranja je s seznama kandidatov za nastop odpadlo pet rokometašev. 

Slovenska reprezentanca bo poskušala na svoj račun prvi točki vpisati že na uvodnem dvoboju, v nadaljevanje tekmovanje se bosta namreč uvrstili dve najbolje uvrščeni reprezentanci v skupini A. Z Danci se bo slovenska izbrana vrsta v boj podala v soboto, ob 20.30, s Črnogorci pa dva dni kasneje, ob 18.00. Ljubitelji rokometa v Sloveniji boste lahko neposredne prenose tekem spremljali na televizijskih kanalih TV Slovenija 2 in Arena Sport 1.

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Veselimo se tekme. Vemo, da bo zahtevna. V zadnjem letu so Makedonci napredovali, tako da bomo morali biti dobro pripravljeni. V obrambi so močni, imajo dobrega vratarja, v napadu pa imajo Kirila Lazarova, enega najnevarnejših in najstarejših igralcev na evropskem prvenstvu. Poznamo nekaj njihovih šibkejših točk, ki jih bomo poskusili izkoristiti." 

Miha Zarabec, rokometaš Slovenije:
"Zagotovo so Makedonci spremenili igro v prehodu, veliko več tečejo, so hitrejši, ampak imajo še vedno težavo, da morajo menjati kar nekaj igralcev v prehodih iz obrambe v napad in obratno. To moramo mi z našim ritmom izkoristiti. Vsekakor pa so napredovali v vseh segmentih igre. A po drugi strani imamo mi zagotovo kakovost, ki jo moramo v četrtek dokazati. Res moramo dati vse od sebe in dobro odpreti prvenstvo."
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

2. krog, sobota, 15. januarja, ob 20.30:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)