17. 1. 2022

Konec EP za Slovence po porazu s Črno goro

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tekmi 3. kroga evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem v Debrecenu izgubila proti Črni gori z 32:33 (19:16). Slovenija je v skupini A osvojila tretje mesto in končala svoje nastope na letošnjem zaključnem turnirju.

Za slovenske rokometaše je po zmagi nad Makedonci in porazu proti Dancem s 23:34 na tokratnem obračunu v Debrecenu štela le zmaga nad Črnogorci, v tekmi za napredovanje v drugi del tekmovanja pa se Slovencem ni izšlo. Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa so večji del tekme imeli nadzor nad tekmeci, v prelomnih trenutkih dvoboja v Debrecenu pa so naredili preveč napak v obrambi in napadu, zastreljali zadnje tri sedemmetrovke, na koncu pa ostali brez načrtovane zmage, ki jim je omogočala preživetje in nastop v glavnem delu tekmovanja.

Slovenija se drugič v svoji zgodovini ni prebila v drugi del evropskega prvenstva, prvič se je to zgodilo na Poljskem 2016. V drugi del tekmovanja, ki bo med 20. in 26. januarjem v Budimpešti, sta iz skupine A napredovali Danska in Črna gora.

V Fönix Areni se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. Slovenci so uvodoma večji poudarek namenili igri v napadu, medtem ko obramba ni bila na najvišji ravni, Črnogorci so jih kar malce "uspavali" s svojo počasno igro in v 13. minuti so Slovenci zaostajali (7:8).

Slovenija je potrebovala le tri minute, da je znova prevzela rezultatski nadzor, po golu Staša Skubeta je znova vodila z 10:9. Od tedaj naprej je bila bolj ali manj vseskozi v prednosti, predvsem sijajno pa je zaigrala med 19. in 23. minuto, ko je pri neodločenem izidu 11:11 po dveh golih Blaža Blagotinška in Jureta Dolenca ter enem Tilna Kodrina naredila delni izid 5:1 in povedla s 16:12.

V tem obdobju je bila slovenska obramba na najvišji možni ravni, pravo delovno temperaturo je dosegel tudi vratar Urh Kastelic, ki je med vratnicami zamenjal Jožeta Baznika, in nanizal nekaj obramb za slovensko vodstvo na polovici tekmi z 19:16.

V začetku drugega polčasa so Črnogorci izkoristili izključitev Domna Makuca in se približali na dva gola (21:19), a so se Slovenci pravočasno zbrali ter z goloma Blagotinška in vratarja Kastelica prek celega igrišča znova povedli s 23:19. Izključitev Blagotinška je znova prinesla zastoj v slovenski igri, Črnogorci so se po delnem izidu 3:0 v 40. minuti povsem zadihali za ovratnik Vranješevim izbrancem (23:22).

V zadnjih dvajsetih minutah so Slovenci padli v igri, kar so Črnogorci izkoristili in v 50. minuti izenačili na 28:28. V izjemno živčni in negotovi končnici so slovenski rokometaši potegnili kratko. Njihove napake so Črnogorci izkoristili in jim prizadejali prvi poraz na medsebojnih tekmah na evropskih prvenstvih.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na tokratnem dvoboju najbolj učinkovita Jure Dolenec in Tilen Kodrin, oba sta dosegla po šest golov.

EVROPSKO PRVENSTVO, PRVI DEL, 3. KROG

Debrecen (Madžarska), ponedeljek, 17. januarja:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 32:33 (19:16)
Slovenija: Baznik, Kastelic 2, Skube 2, Blagotinšek 4, Henigman, Marguč 4, Janc, Dolenec 6, Poteko 1, Cehte 1, Kodrin 6, Zarabec, Sokolič 1, Makuc 3, Mačkovšek 2, Suholežnik.

IZJAVI PO TEKMI

Gašper Marguč, reprezentant Slovenije: "Težko je najti prave besede, tokrat smo se enostavno osramotili. V prvem polčasu je bila naša igra še sprejemljiva, v drugem pa ... V končnici tekme smo enostavno naredili preveč napak, prejeli preveč golov in zastreljali zadnje tri sedemmetrovke. Za poraz smo sami krivi, nismo se smeli pripeljati v položaj, v katerem smo se znašli. Razočarali smo sami sebe in naše navijače, a resnica je, da na tem prvenstvu nismo bili pravi na nobeni tekmi."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: "V Debrecenu nismo prikazali niti ene prave tekme, nismo izkoristili svojega potenciala. Poraz je izjemno boleč. Tokrat sem doživel eno največjih razočaranj v moji reprezentančni karieri. Prvič se na tej ravni tekmovanja nisem prebil v drugi del tekmovanja, o vsem skupaj bo potrebno temeljito razmisliti in videti, kako naprej."

EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 27:25 (13:10)

VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 15. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA 23:34 (14:16)

VEČ O TEKMI

3. krog, ponedeljek, 17. januarja:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 33:32