8. 3. 2022

Velenjčani zmagali na Švedskem

Rokometaši velenjskega Gorenja so na tekmi zadnjega kroga skupinskega dela evropske lige v predmestju Göteborga premagali švedski Sävehof z 28:27 (11:14).

Velenjska uvrstitev je v Skandinaviji dosegla zmago, njena usoda v skupini C pa bo znana šele po drevišnji tekmi v francoskem Aix-en-Provencu, ki se bo pričela ob 20.45. V primeru nedoločenega izida ali zmagi francoske ekipe nad špansko La Riojo se bo v izločilne boje prebila velenjska ekipa, v nasprotnem primeru bo napredovala španska zasedba.

Velenjska ekipa je v skupini C trenutno na četrtem mestu. Na desetih tekmah je dosegla štiri zmage, neodločen izid in doživela pet porazov. Napredovanje so si že izborili nemški Magdeburg, Sävehof in hrvaške Nexe Našice, četrti udeleženec bo znan po dvoboju Pauc - La Rioja.
V primeru enakega števila točk je v prednosti španska ekipa, ki je na prvi domači tekmi premagala Gorenje z 31:26, na drugi v Rdeči dvorani pa izgubila z 31:32.

Izbranci velenjskega trenerja Zorana Jovičića so medlo začeli izjemno pomemben obračun na Švedskem. Že v osmi minuti so zaostali z 2:6, do konca polčasa pa je njihov primanjkljaj vseskozi znašal od enega do največ treh golov.
Po neprepričljivi predstavi v prvi polovi tekme so slovenski prvaki v začetku drugega polčasa zaigrali sijajno in povsem zasenčili papirnate favorite današnjega medsebojnega obračuna.

Med 35. in 40. minuto so naredili delni izid 6:1 in povedli z 18:16. Po švedskem delnem izidu 3:0 je Jovičić zahteval minuto odmora, a njegovi izbranci nikakor niso povezali svoje igre. V 49. minuti so jim gostitelji ušli za tri gole (20:23), po zaostanku štirih (20:24) pa je Jovičić zahteval še svojo drugo minuto odmora.

Po njej so hitro prepolovili zaostanek (23:25 in 24:26), slabih pet minut pred koncem pa po zadetku Branka Predovića povsem zadihali za ovratnik Sävehofu (25:26).

Po strelu na prazna švedska vrata in golu Matica Verdineka s svoje nasprotne polovice so tekmo postavili v začetno izhodišče (26:26), le nekaj trenutkov zatem pa je veteran David Miklavčič svoje soigralce znova popeljal v vodstvo s 27:26.

V izjemno razburljivi končnici so imeli slovenski prvaki slabi dve minuti pred zadnjim zvokom sirene v svojih rokah prvo "zaključno žogo", a so zapravili, potem ko je Kenan Pajt zastreljal sedemmetrovko pri vodstvu s 27:26. Njegovo napako je popravil Domen Tajnik, ki je v zadnji minuti povišal na 28:26 in zapečatil usodo Sävehofa.

V velenjski ekipi sta bila na tekmi v Partilleju najbolj učinkovita Tajnik in Ibrahim Haseljić, oba sta dosegla po pet golov.

IK SÄVEHOF : GORENJE VELENJE 28:28 (11:14)
Gorenje Velenje: Panjtar, Taletović, Haseljić 5, Tajnik 5, Pajt, Velić, Miklavčič 2, Drobež 1, Sokolič 4 (2), Verdinek 3, Šiško 2, Grmšek 2, Slatinek Jovičić 1, Mlivić, Predović 3, Ravnikar