15. 3. 2022

Proti Italijanom pokazati, da Slovenci še vedno znamo igrati rokomet

Slovenski rokometaši to sredo ob 18.30 v Padovi začenjajo nastope v kvalifikacijah za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu. Izmed 21 razpoložljivih rokometašev je selektor Uroš Zorman na pot v Benečijo popeljal osemnajsterico.

Slovenska moška reprezentanca se je v polni zasedbi v Izoli zbrala šele v ponedeljek popoldne, zvečer pa opravila edini skupni trening pred torkovim jutranjim odhodom v Italijo. V domovini so ostali Darko Cingesar, Matic Grošelj in Uroš Miličević, ki se bodo izbrani vrsti znova pridružili ob četrtkovem povratku v Zrečah.

Za nastop na prvem obračunu z Italijani kandidirajo krilni igralci Tilen Kodrin, Tadej Mazej,Gašper Marguč in Domen Novak, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač, Domen Makuc, Staš Skube, Aleks Vlah, Miha Zarabec, Nejc Cehte in Jure Dolenec, krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Miha Kavčič ter vratarji Jože Baznik, Klemen Ferlin in Miljan Vujović.

Italijani so se v zgodovini udeležili le dveh velikih tekmovanj. Leta 1997 so nastopili na svetovnem prvenstvu na Japonskem, leto za tem še na evropskem prvenstvu, ki so ga tudi gostili.

V nedeljo moško reprezentanco v celjski dvorani Golovec proti Italijanom čaka še povratni obračun. Ta bo imel poseben pomen, saj bomo na njem obeležili 30 let od prve uradne tekme rokometne izbrane vrste pod zastavo samostojne Slovenije, obenem pa tri desetletja od prve slovenske zmage. Naključje je hotelo, da so to naši rokometaši 18. marca 1992 dosegli ravno proti Italijanom (19:13), tudi tedaj v dvorani Golovec.

Vstopnice za drugo tekmo so že na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam je na voljo TUKAJ) ter preko spleta (povezava TUKAJ). V predprodaji si jih je moč zagotoviti za 10 evrov, na dan tekme bo njihova cena znašala dva evra več.

Obračun iz Padove bo mogoče v neposrednem televizijskem prenosu mogoče spremljati na TV Slovenija 2.

Uroš Zorman, selektor moške reprezentance:
"Glede na to, da do odhoda na gostovanje v polni zasedbi nismo bili niti cel dan, časa za konkreten trening res ni bilo veliko. Igro tekmecev smo si nekoliko ogledali preko video materiala. Od naše ekipe na igrišču v Padovi pričakujem predvsem borbenost in željo po uspehu. Če bo temu tako, bom zelo zadovoljen. Rezultat in ostalo bo s tem prišlo samo po sebi."

Domen Makuc, slovenski reprezentant:
"V reprezentanci se pozna nova energija. Igralci smo motivirani in komaj čakamo, da stopimo na igrišče v Padovi. Tekmecev nikakor ne smemo podcenjevati. Njihovo igro smo si ogledali preko video posnetkov. Lahko rečem, da znajo igrati rokomet. V napadu so hitri in neugodni tekmeci, njihova obrambna igra pa je precej agresivna, ob tem pa dobro zapirajo prostor. S kolektivno igro moramo dokazati, da Slovenci nismo pozabili, kako se igra rokomet. Proti Italiji pričakujem dve zmagi!"

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Kioene Arena (Padova, Italija), sreda, 16. marca, ob 18.30:
ITALIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Dvorana Golovec (Celje, Slovenija), nedelja, 20. marca, ob 14.30:
SLOVENIJA : ITALIJA (prenos na TV Slovenija 2)
KANDIDATI ZA NASTOP NA PRVI TEKMI Z ITALIJO
Ime in priimek Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec Telekom Veszprem (Madžarska)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Jure Dolenec desni zunanji LH Limoges handball (Francija)