19. 3. 2022

Tri desetletja kasneje v Golovcu po nov uspeh proti Italijanom

To nedeljo bo ob 14.30 celjska dvorana Golovec gostila povratno tekmo za uvrstitev v sklepni del kvalifikacij za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Po prvi tekmi v Padovi imajo slovenski rokometaši zadetek prednosti.

 

Slovenska reprezentanca se je v nedeljo delno zbrala v Izoli, v polni postavi – zaradi klubskih obveznosti skoraj polovice reprezentančnih kandidatov - pa šele v ponedeljek popoldne opravila edini pravi skupni trening pod vodstvom novega selektorja Uroša Zormana. Že v sredo je nato ekipo v Padovi čakal prvi dvoboj z Italijani, ki so ga dobili z 29:28.


Po vrnitvi v domovino se je izbrana vrsta nastanila v standardni bazi v Zrečah, kjer je opravila preostanek priprav na povratni obračun. Selektor Zorman je izbrancem posebej poudarjal neizsiljene tehnične napake v igri in zgrešene neovirane strele, ki so Slovenijo v Benečiji prikrajšale za več kot 20 uspešnih zaključkov akcij.

 

"V vsakem primeru moramo mi gledati le nase in na svojo igro. Na prvi tekmi, prvi pod novim vodstvom, smo v igri delale napake, ki se nam načeloma ne bi smele dogajati. Če jih bomo na drugi tekmi popravili, potem ne bi smeli imeti težav," pred novim dvobojem z zahodnimi sosedi poudarja Jože Baznik. Reprezentančni vratar, ki je na sredinem dvoboju nekajkrat fantastično posredoval, ko se je z italijanskim tekmecem srečal iz oči v oči, obenem dodaja: "Italija na prvi tekmi ni pokazala ničesar, česar ne bi že videli na video analizah. Naša postavljena obramba je bila z manjšimi napakami dokaj korektna. Največ napak smo napravili v tranzicijski igri in samem napadu, ko smo izgubljali žoge, Italijani pa to s pridom kaznovali. Tako so tudi držali stik z nami, ki ga sicer ne bi. Ko smo po tekmi gledali statistiko, bi že prepolovitev napak prinesla neprimerno boljši izid. K temu bomo strmeli na povratni tekmi v Celju.


Na sredini tekmi v Padovi je s svojim ožjim trenerskim štabom debi na slovenski klopi doživel selektor Zorman. Kot enega pomembnejših ciljev v tem tednu si je zadal, da svojim izbrancem na rokometnem igrišču vrne nasmeške na obraz ter v njih znova obudi plamen borbenosti in nepopustljivosti, ki jih je reprezentanca v preteklosti že kazala. "Vzdušje v ekipi je sila dobro, fantje so pozitivni in veseli. To je v mojih očeh največja dodana vrednost reprezentanci. Zelo sem zadovoljen," pogled na dosedanji potek priprav uvodoma opiše nekdanji kapetan reprezentance, danes pa njen selektor in nadaljuje: "Z reprezentanco smo skupaj od nedelje, v času do druge tekme pa imamo na voljo nekje pet pravih rokometnih treningov. Verjamem, da se bomo znova zbrali čez slab mesec dni, a tedaj bomo verjetno imeli na voljo še en trening manj. Reprezentanca je povsem druga različica tistega, česar smo vajeni v klubih, ko smo neprestano skupaj in lahko treniramo celoten čas. Veliko lažje bi nam v reprezentanci bilo, če bi lahko v tem tednu le pilili našo taktiko in se v celoti posvetili treningom, a je kar je. Temu se je treba prilagoditi."


Po prvi tekmi v Padovi imajo Zormanovi izbranci zadetek prednosti, četudi bi lahko bila razlika občutno višja. "Italijane smo poznali že pred obračunom v gosteh, je pa morda res, da fantje niso verjeli, da znajo tekmeci tako dobro igrati rokomet. Potegnili smo črto pod prvo tekmo in z analizo našli 25 napak, od tega 15 zgrešenih neoviranih strelov in 10 neizsiljenih tehničnih napak. To vse pove o naši predstavi. Če zmanjšamo to število vsaj na pol, kar bi bilo ravni, na kateri smo sposobni igrati, primerno, bo v nedeljo vse drugače," recept za nov uspeh proti Italiji zaupa slovenski selektor in za konec pristavi: "Italija je resen tekmec. Ne smemo si privoščiti nobenega podcenjevanja. Potrebno jih je spoštovati in tako se jih bomo lotili v nedeljo."


Skupni zmagovalec dvoboja med Slovenijo in Italijo se bo uvrstil v sklepni del kvalifikacij za 28. moško svetovno rokometno prvenstvo. Uspešnejša bo reprezentanca, ki bo imela v seštevku obeh tekem boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki, v primeru skupnega neodločenega rezultata pa se bo napredovanja razveselila ekipa, ki bo dosegla več zadetkov v gosteh. V drugem delu kvalifikacij zmagovalno ekipo dvoboja med Slovenijo ali Italijo čakata še obračuna s Srbijo. Uspešnejša reprezentanca tega para bo nato med 11. in 29 januarjem prihodnje leto natopila na novem velikem tekmovanju, ki ga bosta družno gostili Poljska in Švedska.


Nedeljska tekma se bo ob 14.30 začela v dvorani Golovec. Prizorišče tekme ni izbrano naključno, saj se bomo na njej spomnili prelomnih trenutkov za slovenski reprezentančni rokomet. Konec preteklega meseca je namreč minilo 30 let od prve tekme moške članske izbrane vrste. Ta je 26. februarja 1992 v Zagrebu z 18:21 morala priznati premoč Hrvaški. Prva rokometna zmaga v zgodovini samostojne Slovenije je prišla slab mesec za tem. Minuli petek so od nje minila tri desetletja - 18. marca 1992 so pred polnimi tribunami dvorane Golovec člani prve slovenske reprezentance z 19:13 odpravili ravno Italijane. Člani prve slovenske rokometne izbrane vrste bodo častni gostje nedeljskega obračuna v Celju.


Vstopnice za povratno tekmo med Slovenijo in Italijo so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam je na voljo TUKAJ) ter preko spleta (povezava TUKAJ). V predprodaji si jih je moč zagotoviti za 10 evrov, na dan tekme bo njihova cena znašala dva evra več.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Druga tekma, dvorana Golovec (Celje, Slovenija), nedelja, 20. marca, ob 14.30:
SLOVENIJA : ITALIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Že odigrano, prva tekma, Kioene Arena (Padova, Italija), sreda, 16. marca:
ITALIJA : SLOVENIJA 28:29 (16:14)
Slovenija: Baznik, Ferlin, Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 8 (1), Dolenec 2, Cehte 3, Kodrin 3, Gaber 3, Zarabec 1, Mazej, Makuc, Bombač 1, M. Kavčič, Novak, Vlah 5.
VEČ O TEKMI

V drugi krog kvalifikacij se bo uvrstila, ki bo v skupnem seštevku imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo napredovala ekipa, ki bo dosegla več zadetkov v gosteh.
V drugem delu kvalifikacijskih bojev, ki bodo hkrati zadnja stopnička pred nastopom na januarskem svetovnem prvenstvu, se bo zmagovalec srečal s Srbijo. Tekmi bosta na sporedu aprila.
KANDIDATI ZA TEKMO Z ITALIJO
Ime in priimek Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec Telekom Veszprem (Madžarska)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Darko Cingesar levo krilo Urbanscape Loka (Slovenija)
Jure Dolenec desni zunanji LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec Pick Szeged (Madžarska)
Matic Grošelj desni zunanji Chartres Metropole Handball (Francija)
Nik Henigman levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Miha Kavčič krožni napadalec RK Nexe (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Makuc srednji zunanji FC Barcelona (Španija)
Gašper Marguč desno krilo Telekom Veszprem (Madžarska)
Tadej Mazej levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Uroš Miličevič levi zunanji Riko Ribnica
Domen Novak desno krilo HSG Wetzlar (Nemčija)
Staš Skube srednji zunanji Brest Meshkov (Belorusija)
Aleks Vlah srednji zunanji Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miljan Vujović vratar TVB Stuttgart (Nemčija)
Miha Zarabec srednji zunanji THW Kiel (Nečija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravljenost
Sašo Djurić zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Vid Kavtičnik športni direktor reprezentance