16. 4. 2022

Slovenski rokometaši brez nastopa na SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca se ni prebila na svetovno prvenstvo, ki bo v začetku prihodnjega leta na Švedskem in Poljskem. Po sredinem porazu v Celju proti Srbiji z 31:34 je na sobotni povratni tekmi v Kragujevcu znova klonila z 20:23.

Slovenski rokometaši so v trdem in živčnem povratnem dvoboju v Kragujevcu imeli priložnost, da nadoknadijo zaostanek treh golov s sredine prve tekme v Celju. Po konfuzni predstavi v prvem polčasu so v drugem prikazali veliko boljšo predstavo in resno ogrožali domače rokometaše.

V prelomnih trenutkih dvoboja so po bravuroznih obrambah Klemna Ferlina ter golih Matica Suholežnika in Blaža Janca pet minut pred koncem dvoboja povedli z 19:17, v izjemno napeti končnici pa so se gostitelji izvili iz neprijetnega položaja in Slovencem preprečili deseti nastop na svetovnem prvenstvu.

Slovenski selektor Uroš Zorman je na tekmi za "biti ali ne biti" na tribuni pustil vratarja Urha Kastelica in Tilna Kodrina, v uvodno postavo pa je uvrstil vratarja Ferlina, krilna igralca Blaža Janca in Darka Cingesarja, srednje igralce Boruta Mačkovška, Deana Bombača in Jureta Dolenca in krožnega napadalca Mateja Gabra.

Po golih Janca in Bombača so v peti minuti povedli z 2:0, obramba 6-0 pa je - tudi zavoljo treh obramb Ferlina - prvi gol prejela v začetku šeste minute. Nato so vajeti igre v svoje roke prevzeli gostitelji, ki so v osmi minuti prvič na dvoboju ujeli goste in izenačili na 3:3.

Zormanovi izbranci so tri minute kasneje prvič pogledali v tekmečev hrbet (4:5), v isti minuti pa so jim Srbi - po slovenski tehnični napadi - ušli na dva gola (4:6).

Zapravljena sedemmetrovka Mihe Zarabca in druga izključitev na tekmi Cingesarja v 14. minuti nista napovedovali nič dobrega, po brezidejni igri v napadu pa je slovenska klop dve minuti kasneje zahtevala prvo minuto odmora.

Zormanova "hokejska menjava", ko je zamenjal praktično celotno prvo postavo in v ogenj poslal igralce s klopi, je bila sprva učinkovita. Po golih Mihe Žvižeja in Bombača so Slovenci v 19. minuti izenačili na 6:6, a nato znova padli v vsesplošno krizo in dve minuti kasneje - po zapravljenem nasprotnem napadu Domna Makuca - prvič na tekmi zaostali za tri gole (6:9).

Do konca prve polovice tekme so gledalci videli obojestransko raztrgano in živčno igro, slovenski zaostanek - njihov strel iz igre je bil v uvodnih tridesetih minutah 8:19 oziroma 42-odstoten - pa je znašal dva gola (8:10).

Slovenski rokometaši so v začetku drugega polčasa v vseh smereh izboljšali svojo igro. Njihova srčna in bojevita predstava je Srbom povzročila gromozanske težave, končno je stekla tudi igra v napadu.

Z veliko hitrejšo igro so v uvodnih osmih minutah naredili delni izid 4:1, po golu Bombača v 38. minuti pa znova povedli z 12:11.

V nadaljevanju se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v prelomnih trenutkih dvoboja so po bravuroznih obrambah Klemna Ferlina ter golih Matica Suholežnika in Janca pet minut pred koncem dvoboja povedli z 19:17. Končnega udarca pa Zormanovi varovanci Srbom niso zadali.

V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Bombač s šestimi goli, štiri je prispeval Janc, vratar Ferlin pa je zbral 12 obramb.

Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Našim fantom nimam česa očitati. Na igrišču so dali svoj zadnji atom moči, borili so se kot levi v obrambi, v napadu pa znova zapravili nekaj lepih strelov in naredili preveč tehničnih napak. Imeli smo priložnost za napredovanje, na koncu je odločil pisk, ki v rokometu lahko vse spremeni."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije:
"Počutim se grozno. Dali smo vse od sebe, borili se kot levi, na koncu pa ostali praznih rok. Zapravili smo preveč čistih strelov, srbski vratar Milosavljev je bil pri tem neverjeten, prav tako naš Ferlin. Če bi zadeli 30-odstotkov neoviranih strelov, potem bi verjetno zmagali."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, 2. KROG
Druga tekma, SC Mladost Jezero (Kragujevac, Srbija), sobota, 16. aprila:
SRBIJA : SLOVENIJA 23:20 (10:8)
Srbija: Cupara, Milosavljev 1, Borzas, Sretenović, Đukić, Abutović, Radivojević 4, N. Ilić 4 (2), Pechmalbec, V. Ilić 1, Kukić 1, Nikolić 3, Đekić 2, Marsenić 3, Orbović, Đorđić 3.
Slovenija: Baznik, Ferlin, Henigman, Marguč, Janc 4, Dolenec, Cingesar 3, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec, Žvižej 1, Bombač 6 (3), Mačkovšek 2, Vlah, Suholežnik 1.
STATISTIKA

Prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila:
SLOVENIJA : SRBIJA 31:34 (15:20)
Slovenija:
 Baznik, Ferlin, Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenec 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 2, Žvižej 1, Bombač 8 (3), Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik.
Srbija: Cupara, Milosavljev, Borzas 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3 (1), N. Ilić 2 (2), Pechmalbec 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Đekić, Marsenić 4, Orbović 3, Đorđić 8 (1).