14. 5. 2022

Škofjeločani in Velenjčani v nedeljo za pokalni naslov

Rokometaši Urbanscapa Loke in Gorenja Velenja so finalisti te sezone rokometnega pokalnega tekmovanja. Za 29. lovoriko se bodo udarili to nedeljo ob 17.30 v Slovenj Gradcu.

V sobotnem polfinalu so Gorenjci na Koroškem s 25:20 ugnali Dobovo, zasedba iz Šaleške doline pa po izjemni tekmi, ki jo je začinila fantastična kulisa navijaških skupin obeh ekip, velike rivale iz Celja (32:30). Poraženci polfinala se bodo ob 15. uri merili za bron.

Nedeljsko rokometno dogajanje bo mogoče spremljati preko mobilnih naprav in malih zaslonov. Tekmo za tretje mesto bomo v živo prenašali na Facebook strani Rokometne zveze Slovenije, finale bo mogoče spremljati na TV Slovenija 2 in v spletnem prenosu TUKAJ (samo za slovenske IP številke).
POKAL SLOVENIJE, FINALNI TURNIR
Slovenj Gradec, ŠD Slovenj Gradec, 14. in 15. maj 2022

Polfinale, sobota, 14. maja:
RK DOBOVA : RD URBANSCAPE LOKA 20:25 (10:13)
Rantah 8 (3), Mlakar (1) in Nešić po 4; Jamnik 10 (4), Jesenko (1) in M. Pipp po 4.

Prva polfinalna tekma je bila izenačena, na koncu pa so smetano pobrali rokometaši iz Škofje Loke, ki so se prvič uvrstili v veliki finale slovenskega pokala. V nedeljo jih na najbolj prestižni in odločilni tekmi, ki se bo pričela ob 17.30, čakajo Velenjčani.Tekmo so bolje pričeli igralci iz Dobove, po njihovem vodstvu s 5:3 pa si vajeti igre prevzeli njihovi tekmeci. Gorenjci so najbolj preudarno predstavo prikazali v končnici dvoboja, po vodstvu z 19:18 so povišali na 22:18, lepe zaloge v golih pa izbranci Gregorja Cvijića niso zapravili vse do zadnjega zvoka sirene.V gorenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Grega Jamnik z desetimi goli, Matic Pipp in Matevž Jesenko sta dodala po štiri zadetke. V posavski zasedbi je Nik Rantah dosegel osem golov, vratar Alen Husejnović pa je zbral 13 obramb.

IZJAVI PO TEKMI:

Alen Husejnović, vratar RK Dobova:
"Tekmo smo dobro začeli v obrambi in napadu. Nato je prišlo nekaj črnih minut, ki so se nam na rezultatu še kako poznale. Na koncu nam tekmecev ni uspelo dokončno ujeti in ugnati. V nedeljo nas čaka še ena tekma. Skušali jo bomo dobiti in se z ekipo veseliti brona."

Gregor Cvijić, trener RD Urbanscape Loka:
"Za nami je zahtevna tekma. Dobova je izredno dobra ekipa in kot sem dejal že pred finalnim turnirjem, v pokalnem tekmovanju favoritov ni. Vsak lahko premaga vsakogar. Borili smo se vseh 60 minut in, kar je najbolj bistveno, prejeli 20 zadetkov. To je bil ključ do polfinalne zmage. V finalu nas čaka ena izmed dveh izredno vrhunskih ekip, v tem trenutku, poleg Trebanjcev, dveh najboljših v Sloveniji. Mi smo v Slovenj Gradec prišli odigrat dve dobri tekmi. Prva je za nami, v nedeljo nas čaka nov preizkus, ki ga bomo odigrali po najboljših močeh in nato pogledali rezultat na semaforju."

RK GORENJE VELENJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 32:30 (14:14)
Verdinek 8 (1), Tajnik 6; Terzić in Ivanković po 6.
STATISTIKA


Velenjčani so v rokometnem posladku na kolena položili največje domače tekmece iz Celja in bodo v nedeljo na Koroškem naskakovali svojo tretjo pokalno zmago po letih 2003 in 2019, medtem ko so se Škofjeločani prvič uvrstili v veliki finale.
Celjani so si sredi prvega polčasa priigrali prednost dveh golov (8:6), a so zadnji pokalni prvaki iz Velenja iz leta 2019 - Rokometna zveza Slovenije v minulih dveh sezonah nato ni priredila oziroma zaključila pokalnega tekmovanja zaradi omejitev, povezanih s pandemijo novega koronavirusa - zelo hitro nevtralizirali primanjkljaj in povedli z 10:9, v 22. minuti pa prvič na dvoboju za dva gola (12:10).
Do konca prve polovice tekme se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo. Velenjčani so imeli nekajkrat priložnost povišati na +3, a so bili v tem neuspešni, na veliki odmor pa so se tradicionalni tekmeci odpravili z neodločenim izidom (14:14).
Rokometaši iz Šaleške doline so si odločilno prednost priigrali v začetku drugega polčasa, ko so na najboljši možni način izkoristili serijo verižnih napak pri Celjanih in jim v 40. minuti na štiri gole (21:17).
Celjane ni prebudila niti minuta odmora trenerja Alema Toskića, še naprej so igrali zmedeno in nepovezano ter v 45. minuti zaostali za pet golov (21:26).
Izbranci primorskega strokovnjaka na velenjski klopi Zorana Jovičića so v zadnjih petnajstih minutah močno popustili. Tekmeci iz mesta grofov so v 58. minuti več kot prepolovili zaostanek (29:31), minuto kasneje pa po golu Radojice Čepića še bolj zadihali za njihov ovratnik (30:31). Velenjčani v zadnji minuti le niso izgubili nadzora, njihovo zmago je potrdil Tilen Sokolič in zapečatil usodo 21-kratnih pokalnih prvakov.
V velenjski ekipi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Matic Verdinek z osmimi in Domen Tajnik s šestimi goli, v celjski pa Stefan Terzić in Ante Ivanković. Oba sta dosegla po šest zadetkov.


IZJAVI PO TEKMI:


Emir Taletović, vratar RK Gorenje Velenje:
"Po žrebu, ki nam je namenil Celjane, smo si rekli, da je tako ali tako vseeno, katere tekmece bi prejeli. V vsakem primeru bi se bilo potrebno 60 minut boriti na igrišču in prikazati vse, kar znamo. Tekma je bila vseskozi izjemno napeta. Vmes smo povedli za pet zadetkov, a ob tem vedeli, da se lahko rezultat hitro obrne, če ne bomo povsem osredotočeni. Nekaj naših napak v napadu so tekmeci izkoristili in se približali na dva gola. Kljub temu smo uspeli vzdržati. Obračun je bil zelo podoben tistemu pred tremi leti v Novem mestu. Tudi tedaj smo vodili že s precejšnjo prednostjo, pa prav tako zmagali za dva zadetka. V nedeljo nas čaka nova zahtevna tekma. Utrujenost bo prišla za nami, a kljub temu vemo, kaj nam ta tekma pomeni – z zmago bi rešili sezono in osvojili eno izmed lovorik, potem ko smo si v Ligi NLB privoščili preveč spodrsljajev. Čestitke vsem soigralcem za izjemno borbo in nepopustljivost skozi celotno tekmo. V finalu je potrebno vse to ponoviti."

 

Gal Gaberšek, vratar RK Celje Pivovarna Laško:
"Čestitke ekipi Gorenja Velenja za zasluženo zmago. Mi enostavno nismo bili pravi in si nismo zaslužili uspeha. Težko rečem, kaj je bilo narobe, a enostavno nismo uspeli obraniti dovolj napadov tekmecev. Potrebno je dvigniti glave, se zbrati in v nedeljo osvojiti tretje mesto. Za tem nas čakata še dve tekmi Lige NLB, kjer si želimo dvigniti pokal za končni naslov."


Tekma za 3. mesto, nedelja, 15. maja, ob 15.00:
RK DOBOVA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
(spletni prenos)

Finale, nedelja, 15. maja, ob 17.30:
RD URBANSCAPE LOKA : RK GORENJE VELENJE
(prenos na TV Slovenija 2 in spletni prenos - za slovenske IP številke)
DOSEDANJI SLOVENSKI POKALNI PRVAKI
21x RK Celje Pivovarna Laško (1991-2001, 2003/04, 2005-2007, 2009/10, 2011-2018)
3x RK Cimos Koper (2007-2009, 2010/11)
2x RK Gorenje Velenje (2002/03, 2018/19)
1x RK Gold Club Hrpelje (2004/05)
1x RK Mobitel Prule 67 (2001/02)
Možnost parkiranja v času finalnega turnirja Pokala Slovenije za moške.
Možnost parkiranja v času finalnega turnirja Pokala Slovenije za moške.