16. 1. 2023

Hrabri Slovenci klonili proti olimpijskim prvakom

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem v Katovicah izgubila proti Franciji z 31:35 (14:16) in osvojila drugo mesto v skupini B. V glavni del tekmovanja v Krakov bo prenesla dve točki, prvo tekmo pa bo igrala 18. januarja proti Iranu, tretjeuvrščeni reprezentanci iz skupine A.


Slovenija na svojem zadnjem dvoboju v prvem delu ni bila kos šestkratnim svetovnim ter trikratnim olimpijskim in evropskim prvakom. Kljub današnjemu porazu zadovoljna zapušča Katovice, kjer je v uvodnem krogu premagala Savdsko Arabijo s 33:19, v drugem pa Poljsko z 32:23. V Krakov, ki bo med 18. in 22. januarjem gostil drugi del tekmovanja, se bo odpravila z dvema točkama, ob tem pa ima realne možnosti, da se v primeru prvega ali drugega mesta prebije v četrtfinale. Sprva se bodo slovenski rokometaši v Krakovu v sredo, 18. januarja pomerili z Iranom, dva dni kasneje sledi obračun s Španci, za konec pa bo dvorana Tauron 22. januarja gostila še obračun med Slovenijo in Črno goro.


Slovenski selektor Uroš Zorman je proti francoskim rokometnim silakom iz preventivnih razlogov na tribuni pustil Boruta Mačkovška zaradi poškodbe kolena. Družbo sta mu delala Grega Krečič in Aleks Kavčič, prvič na letošnjem turnirju pa je med 16 uvrstil Gašperja Horvata.


V slovenski obrambni formaciji sta bila uvodoma visokorasla Stefan Žabić in Blaž Blagotinšek, slednjega pa je v napadu menjal Aleks Vlah. Zormanovi bojevniki se niso ustrašili slovitih imen na nasprotni strani igrišča, pogumno so se spustili v odprt boj z njimi. V napadu je sicer bilo nekaj manjših "nerodnosti", ki pa jih je nevtralizirala povsem solidna obramba.


Ob koncu desete minute so prvič na dvoboju zaostali za dva gola (4:6), Zorman pa je pet minut kasneje pri zaostanku 6:9 zahteval prvo minuto odmora. Kljub nekaterim taktičnim spremembam - krilni igralec Blaž Janc se je pomaknil na mesto desnega zunanjega, kjer sta zaigrala tudi Rok Ovniček in Vlah - pa se razmerje moči na igrišču ni bistveno spremenilo.


Francozi, ki so na današnji tekmi nastopili brez svojega morda najbolj vročega igralca Dika Mema, so bili še naprej majhen korak pred Slovenci in ohranjali prednost treh zadetkov. Slovenija je v končnici malenkostno popustila, izkušeni in iz številnih rokometnih bitk dokazani Francozi pa so to takoj kaznovali in jim v 23. minuti ušli na tri gole (10:15).


A slovenski rokometaši so se v končnici le prebudili. Po golu Vlaha, ki je bil s petimi zadetki tudi najbolj učinkovit slovenski igralec v prvi polovici tekme, so do odhoda na veliki odmor več kot prepolovili zaostanek (14:16).


Slovenski rokometaši v začetku drugega polčasa niso bili kos Francozom. Že po sedmih minutah igre je zaostanek znašal šest golov (16:22), Zormanovi varovanci pa kljub trudu in želji ter občasnim prebliskom niso našli načina, da ujamejo priključek z najbolj resnimi favoriti na letošnjem turnirju na Švedskem in Poljskem.


Najvišji zaostanek so si slovenski rokometaši pridelali sredi drugega polčasa (22:29 in 23:30) in jasno je bilo, da bodo v trinajstem medsebojnem obračunu na velikih tekmovanjih doživeli deseti poraz proti Francozom.


V slovenski izbrani vrsti je bil na  tekmi najbolj učinkovit Vlah z devetimi goli, Dean Bombač je prispeval pet zadetkov.


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Vedno, ko smo se približali, smo naredili tudi kakšno neumnost, kar so Francozi takoj kaznovali. Kljub porazu sem zadovoljen s predstavo svojih varovancev, proti zadnjim olimpijskim prvakom in šestkratnim svetovnim prvakom niso popustili do konca tekme, vseskozi so se borili po svojih najboljših močeh. Mogoče je danes manjkala energija s tekme proti Poljakom, tedaj je bilo v njihovi igri videti veliko več kljubovanja kot na današnji tekmi proti Francozom."


Aleks Vlah, reprezentant Slovenije:
"Francozi so nas dobili na izkušnje, mi jih imamo precej manj od olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakov. Dokazali so svojo kakovost, v prelomnih trenutkih so zaigrali najbolje in si priigrali razliko, ki jo proti tako kakovostnim tekmecem enostavno nismo mogli nadoknaditi."

SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


3. krog, ponedeljek, 16. januarja:
SLOVENIJA : FRANCIJA 31:35 (14:16)
Slovenija:
Baznik, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 3, Dolenec 1, Cehte 1, Kodrin 3, Žabić 1, Horžen, Horvat, Mazej 2, Ovniček 1, Makuc 2, Bombač 5 (2), Novak 2, Vlah 9 (5).
Francija: Gerard, Desbonnet, Lenne 1, Remili 7, Lagarde, Prandi, Richardson 2 (1), Tournat 2, N. Karabatić 4, Mahe 7 (1), Grebille, L. Karabatić, Fabregas 3, Porte 1, Nahi 5, Briet 3.
STATISTIKA

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 19:33 (8:16)
VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 14. januarja:
POLJSKA : SLOVENIJA 23:32 (11:17)
LESTVICA SKUPINE B
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Francija 3 3 0 0 102:78 24 6
2 Slovenija 3 2 0 1 96:77 19 4
3 Poljska 3 0 0 1 74:82 -8 2
4 Savdska Arabija 3 0 0 2 66:101 -35 0
V drugi del so se uvrstile tri najboljše reprezentance.