3. 3. 2023

Ženska reprezentanca v prvo uspešna proti Slovakinjam

Slovenska ženska članska reprezentanca je v pomlajeni zasedbi slavila zmago na pripravljalnem obračunu proti Slovaški (31:20).


Izbrana vrsta Slovenije se je na gostovanje v slovaško Šal'o, kjer bo z gostiteljicami drugi pripravljalni obračun odigrala v soboto, ob 16.00, odpravila v pomlajeni zasedbi. A četo Dragana Adžića to ni ustavilo na poti do zmage, Slovenke so bile od slovaških tekmic uspešnejše z 31:20.


Za varovanke črnogorskega stratega na slovenski klopi je to prva reprezentančna akcija po lanskem domačem evropskem prvenstvu, na katerem so Slovenke zasedle osmo mesto. V prvem delu so dosegle dve zmagi, v drugem še eno, ob treh porazih pa končale v zlati sredini nastopajočih na prvenstvu stare celine. 


PRIPRAVLJALNA TEKMA ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Petek, 3. marca:

SLOVAŠKA - SLOVENIJA 20:31 (11:15)
Slovenija:
Klemenčič 4, Novak 3, Barukčić 1, Bajc, Žabjek 2, Stanko 6, A. Abina 4, Zelnik, Hauptman, Ljepoja 5, Kogovšek, Pandžić, Marković, Svetik 1, Gomilar Zickero 5, E. Abina, Vojnovič.


Slovenska reprezentanca je na gostujočem parketu zagospodarila že v uvodnih minutah in zgodaj prišla do vodstva proti Slovakinjam. S čvrsto obrambo, ki je uspehe Slovenkam prinašala že na domačem evropskem prvenstvu v novembru, so tekmicam v prvih 30 minutah dovolile do zgolj enajstih zadetkov, še največ težav jim je povzročala Barbora Lancz, ki so jo slovenski ljubitelji ženskega rokometa imeli priložnost spoznati leta 2021, na evropskem prvenstvu za dekleta do 19 let v Celju. Na drugi strani sta slovenski voz v napadu vlekli predstavnici iste generacije, Erin Novak in Valentina Klemenčič. Slovenska izbrana vrsta je na odmor med polčasoma odnesla prednost štirih zadetkov.


Nadaljevanje obračuna so varovanke Dragana Adžića začele še udarneje in v 37. minuti povedle za sedem golov (20:13). Štiri minuti kasneje je domači selektor Jorge Dueñas, po zadetku Tjaše Stanko, z minuto odmora poskušal ustaviti nalet Slovenije. A načrt slovaške zasedbe ni bil uspešen, Slovenija je na polovici drugega polčasa povedla za devet zadetkov (24:15). Slovenska ekipa je nadaljevala s strnjeno obrambo in tekmo mirno pripeljala do zaključka, v katerem je dobre tri minute pred koncem tekme svoj krstni zadetek v članski izbrani vrsti s sedmih metrov za vodstvo s 30:19 dosegla še rokometašica novomeške Krke, Ivona Barukčić. Ob zadnjem zvoku sirene v Šal'i je izid znašal 31:20 v korist naše ekipe.


Najboljša strelka Slovenije je bila s šestimi zadetki Tjaša Stanko, po pet sta jih dodali Nataša Ljepoja in Tija Gomilar Zickero.


Novih 60 minut priložnosti za uigravanje in dokazovanje slovenske reprezentantke čaka že v soboto, ko se bodo ob 16.00, pred vrnitvijo v domovino, znova pomerile s slovaško izbrano vrsto.


IZJAVA PO TEKMI


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Slovenija se je brez šestih rokometašic z evropskega prvenstva pokazala v sijajni luči. Vsa dekleta so s ponosom nosila slovenski dres proti reprezentanci, ki jo vodi vrhunski trener ter nosilec olimpijskih odličji in je veliko resnejša, kot to kaže tokratni rezultat. Veselim se, da po prvenstvu stare celine reprezentanca nadaljuje s pravim duhom, kar potrjuje, da smo na pravi poti do našega cilja, uvrstitve na olimpijske igre v Parizu."