4. 3. 2023

Slovenske reprezentantke iz Slovaške z zmago in porazom

Slovenska ženska članska reprezentanca je na drugi tekmi proti Slovakinjam klonila s 25:31.


Slovenska ženska rokometna reprezentanca, ki je v petek Slovakinje zanesljivo premagala z 31:20, je na drugi pripravljalni tekmi v kraju Šal'a na Slovaškem izgubila proti domači izbrani vrsti s 25:31 (13:13). V pomlajeni zasedbi Slovenije, v kateri tokrat ni bilo Branke Zec, Ane Gros, Elizabeth Omorogie, Tamare Mavsar, Nine Zulić in Alje Varagić, so priložnost za dokazovanje dobile številne obetavne mlade rokometašice iz domačega državnega prvenstva.


PRIPRAVLJALNA TEKMA ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE


Sobota, 4. marca:

SLOVAŠKA - SLOVENIJA 31:25 (13:13)
Slovenija:
Klemenčič 2, Novak 4, Barukčić 4, Bajc, Marković, Žabjek 1, Stanko, A. Abina 3, Zelnik 1, Hauptman 2, Ljepoja 2, Kogovšek, Pandžić, Svetik, Gomilar Zickero 3, E. Abina 3.


Reprezentanca Slovenije je zgolj dobrih 20 ur po zaključku prve pripravljalne tekme proti Slovaški moči znova merila z gostiteljicami. Slovakinje, katerim so Slovenke v drugem polčasu petkove tekme dovolile do zgolj devetih zadetkov, so tokrat srečanje odprle odločneje in zgodaj povedle za dva zadetka, hitro za tem pa prišle do rezultata 4:1. Znake prebujanja slovenske izbrane vrste je z dvema zaporednima goloma odkrila novinka v dresu z državnim grbom, Ivona Barukčić, a priborjeno izenačenje ni trajalo dolgo. Gostiteljice so znova ušle na razliko treh zadetkov, ki so jo vzdrževale tudi na račun nekolikšne nezbranosti naših rokometašic, ki ustvarjenih situacij za strele niso uspele realizirati. Maja Vojnovič je z dvema zaporednima obrambama na prelomu polčasu preprečila višje vodstvo Slovakinj, ki so prednost ohranjale vse do 30. minute. Tik pred koncem prve polovice tekme je slovenska zasedba strnila vrste. Po zadetku Tije Gomilar Zickero iz nasprotnega napada, ki je Slovenijo približal na gol razlike, je pred zvokom sirene izid poravnala Ema Abina (13:13).


Slovenke so drugi polčas začele v slogu zadnje minute prvega dela in povedle. Po seriji dvominutnih izključitev na obeh straneh so v 40. minuti prvič vodile za tri zadetke (20:17). Vodstvo je bilo ob začetku zadnje četrtine tekme znova v rokah Slovakinj, ki so po minuti odmora uspele zrežirati preobrat. Tokrat domače rokometašice vodstva niso izpustile iz rok in se na koncu veselile zmage z 31:25.


Najboljši strelki za slovensko reprezentanco sta bili s po štirimi zadetki Erin Novak in Ivona Barukčić. Po trikrat so mrežo domačink stresle Ema in Ana Abina ter Tija Gomilar Zickero.


Za osmouvrščeno reprezentanco z lanskega evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji sta bili tekmi na Slovaškem zadnji preizkušnji pred kvalifikacijskima tekmama z Italijo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenija se bo z zahodno sosedo pomerila 8. in 12. aprila.


IZJAVA PO TEKMI


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Tokratna tekma je bila odlična priložnost, prva, odkar sem na mestu selektorja, da preizkusimo več rokometašic iz domače, 1. ženske rokometne lige. One so dale svoj maksimum in pridobile pomembne izkušnje. S tem sem zelo zadovoljen. Upam, da bodo s seboj v klube odnesle pozitiven vtis in znanje, ki so ga pridobile med to reprezentančno akcijo. Zadovoljen sem z odnosom in delom v zadnjem tednu. Vsa dekleta so reprezentančno akcijo končala zdrava, z izjemo Alje Varagić, ki je pripravljalni tekmi izpustila zaradi bolezni. Naredili smo še en korak na poti k Parizu 2024."

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE

Petek, 3. marca, ob 18.00 (Šal'a, Slovaška):
SLOVAŠKA - SLOVENIJA 20:31 (11:15)
Slovenija: Klemenčič 4, Novak 3, Barukčić 1, Bajc, Žabjek 2, Stanko 6, A. Abina 4, Zelnik, Hauptman, Ljepoja 5, Kogovšek, Pandžić, Marković, Svetik 1, Gomilar Zickero 5, E. Abina, Vojnovič.

VEČ O TEKMI


Sobota, 4. marca, ob 16.00 (Šal'a, Slovaška):

SLOVAŠKA - SLOVENIJA 31:25 (13:13)
Slovenija: 
Klemenčič 2, Novak 4, Barukčić 4, Bajc, Marković, Žabjek 1, Stanko, A. Abina 3, Zelnik 1, Hauptman 2, Ljepoja 2, Kogovšek, Pandžić, Svetik, Gomilar Zickero 3, E. Abina 3.