30. 4. 2023

Slovenci kvalifikacije zaključili z zmago proti Kosovu

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za moško rokometno evropsko prvenstvo 2024 sklenila zmagoslavno. Slovenski rokometaši so v Velenju ugnali Kosovo z rezultatom 33:28 in z novima dvema točkama potrdili uvrstitev na prvo mesto v kvalifikacijski skupini 7.


Slovenija je kvalifikacije za turnir stare celine, s petimi zmagami in enim porazom na svojem računu, sklenila kot najboljša ekipa v svoji kvalifikacijski skupini. Po zagotovljeni vstopnici za EP je selektor slovenske izbrane vrste s seznama vpoklicanih reprezentantov izpustil številne nosilce, vabilo pa so prejeli nekateri mladi in obetavni rokometaši, ki v dresu z državnim grbom do sedaj še niso dobili večje priložnosti za dokazovanje. Zaupanje glavnega stratega na slovenski klopi je moštvo poplačalo z borbeno predstavo proti Bosni in Hercegovini v Cazinu in prepričljivo zmago nad Kosovom v Velenju.

Slovenska zasedba bo po uspešno zaključenem kvalifikacijskem ciklu zdaj čakala na žreb skupin za evropsko prvenstvo, ki bo 10. maja potekal v düsseldorfski Merkur-Spiel-Areni, ki bo tudi prizorišče otvoritvene tekme zaključnega turnirja evropske elite januarja prihodnje leto.


Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale in nato osvojila četrto mesto.


Nedelja, 30. april (Rdeča dvorana, Velenje):
SLOVENIJA : KOSOVO 33:28 (19:12)
Slovenija: 
Baznik, Skledar, Henigman 2, Jovičić Slatinek 6, Žabić 1, Horžen 1, Grmšek 2, Horvat 3, Cokan 3, Mazej, Ovniček 3, Krečič, Šiško, Strmljan 6, Novak 3 (2), Drobež 3.


STATISTIKA


Slovenska zasedba se je domači publiki oddolžila za četrtkov poraz v Cazinu s še eno borbeno in zavzeto predstavo. Rokometaši, ki so oblekli dres z državnim grbom na tekmi proti Kosovu, so bili z veliko volje in želje po dokazovanju in zmagi uspešni z rezultatom 33:28.

Hitra igra in iskanje priložnosti po izsiljenih napakah sta Slovencem v prvem polčasu prinašala želeno rezultatsko prednost. Prvi je mrežo gostov načel Staš Slatinek Jovičić, v vodstvo pa je gostitelje popeljal še en rokometaš, ki si kruh služi v domači Ligi NLB, Timotej Grmšek. Po uvodnem tipanju so si prvo otipljivo prednost Slovenci priigrali v 14. minuti, ko so povedli z 9:5, po njihovem vodstvu z 12:6 štiri minute kasneje pa je reagirala tudi tekmečeva klop in zahtevala minuto odmora. Na odmor je slovenska četa odnesla sedem zadetkov prednosti.


Tudi v nadaljevanju so bili hitri nasprotni napadi eno izmed glavnih orožji Slovenije. Kosovsko moštvo je v drugi polovici srečanja poizkušalo z igro brez vratarja, kar so varovanci Uroša Zormana znali kaznovati z doseganjem zadetkov v prazno mrežo. Produktivnost v napadu in obrambi se je odrazila v dvomestnem vodstvu, ki so ga Slovenci prvič dosegli v 37. minuti. Padec v igri Slovenije, ki je sledil rotacijam med sedmerico na igrišču, so tekmeci iz Kosova izkoristili, pet minut pred koncem je prednost Zormanovih izbrancev znašala štiri gole (30:26). Za razred boljši Slovenci so se v končnici le zbrali in kvalifikacije končali z zmago s petimi goli (33:28).


Strelsko najuspešnejša posameznika dvoboja sta bila s po šestimi doseženimi goli rokometaša Trima Trebnjega in Celja Pivovarne Laško, Staš Slatinek Jovičić in Tilen Strmljan.


IZJAVI PO TEKMI


Tim Cokan, igralec Slovenije:
"Najprej bi rad čestital fantom za zmago in uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki so si jo zagotovili že pred tem. Mislim, da smo odigrali dobro tekmo, kljub nekaj padcem v igri, predvsem pred koncem. Mislim, da smo si zmago zaslužili."


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Do 45. minute smo prikazali dobro predstavo, z zadnjimi 15. minutami pa ne morem biti zadovoljen. Želel bi si videti več tekmovalnosti pri rokometaših, ki še iščejo svoj prostor pod soncem. Čeprav jim želje ne gre očitati, bi morali pokazati nekaj več pravega karakterja. Ko potegnemo črto, smo v teh kvalifikacijah izpolnili svoje cilje. Uvrstili smo se na prvenstvo in to s prvega mesta v skupini. Imeli smo to možnost, da smo zadnji dve tekmi lahko izkoristili za iskanje rešitev za prihodnost.

KVALIFIKACIJSKI TEKMI ZA EP 2024 (april)
Četrtek, 27. april, ob 20.00 (Cazin, Bosna in Hercegovina):
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA 27:26 (15:15)

Nedelja, 30. april, ob 18.00 (Rdeča dvorana, Velenje):
SLOVENIJA : KOSOVO 33:28 (19:12)