7. 5. 2023

Celjani do 22. naslova pokalnih zmagovalcev

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so zmagovalci pokala Slovenije v sezoni 2022/23. Na finalni tekmi zaključnega turnirja v Ormožu so premagali domači Jeruzalem s 35:24 (19:14) in osvojili 22. pokalno lovoriko. Na tekmi za tretje mesto so zmago nad Koprom dosegli rokometaši novomeške Krke.

Nagrado za najboljšega strelca turnirja je prejel domačin Tilen Kosi, ki je skupno zabeležil 19 zadetkov (15 proti Krki in 4 proti Celju Pivovarni Laško). Za najboljšega vratarja je bil izbran branilec celjske mreže Nebojša Bojić (18 obramb proti Kopru in 7 proti Jeruzalemu Ormožu). Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je pripadel slovenskemu reprezentantu v celjskih vrstah, Aleksu Vlahu.

Na dosedanjih pokalnih tekmovanjih so bili najbolj uspešni prav rokometaši iz mesta grofov. Na zmagovalni oder so se povzpeli kar 22-krat, po trikrat sta zmagala Koper in Gorenje Velenje, po enkrat pa Gold Club Hrpelje in Prule 67.

POKAL SLOVENIJE
Ormož, 6. in 7. maja

DRUGI DAN

Tekma za tretje mesto, nedelja, 7. maja:
RD KOPER - MRK KRKA 21:28 (12:17)
Žagar 5 (1), Moljk 3; Knvas 11 (4), Nosan 5.

Na dvoboju za tretje mesto Pokala Slovenije za moške sta se pomerila poraženca polfinalnih dvobojev, Koper in Krka. Primorci so v soboto pošteno namučili Celjane, ki so se v finale uvrstili po zmagi z 31:29, tudi Dolenjci pa so proti gostiteljem zaključnega turnirja v Ormožu prikazali dobro predstavo in v prvi polovici tekme večkrat vodili.
Novomeščanom se utrujenost, čeprav so imeli v primerjavi s tekmeci slabe tri ure manj počitka, v uvodu ni poznala. S prvim golom na tekmi, ki ga je zabil Uroš Knavs, so povedli prvi in v vodstvu ostali vse do izenačenja na 6:6 v 15. minuti po golu Koprčana Luke Vujovića. A forma je, po kratkočasnem vodstvu Kopra, znova zanihala v korist varovancev Mirka Skoka, ki so si v drugi polovici prvega polčasa ustvarili prednost petih zadetkov (17:12).
V nadaljevanju četrtouvrščena zasedba Liga NLB svoje prednosti ni izpustila iz rok. V drugi polovici tekme so vseskozi imeli pod nadzorom tekmece z Obale, največ pa so vodili za osem golov (26:18).
Najboljši strelec tekme je bil Uroš Knavs, ki s svojimi predstavami navdušuje tudi v državnem prvenstvu. Zbral je enajst golov. Po pet sta jih dosegla Matevž Žagar pri Kopru in Blaž Nosan pri Krki.

IZJAVI PO TEKMI

Nejc Poklar, glavni trener RD Koper:
"V soboto smo odigrali zelo dobro polfinalno tekmo proti velikemu favoritu tega zaključnega turnirja. Ob tem, ko smo se pokazali v dobri luči in namučili Celjane, smo izgubili veliko energije. To se nam je na tekmi za tretje mesto poznalo. Po uvodnih 15 oziroma 20 minutah smo popustili in bili brez energije. Nato se je bilo zelo zahtevno vrniti v tekmo."

Mirko Skoko, glavni trener MRK Krka:
"Po polfinalnem porazu smo bili razočarani, ob tem pa smo na tekmi za tretje mesto igrali v zdesetkani postavi. Mučijo nas poškodbe, a vsa čast fantom. Zdi se mi, da smo bili manj utrujeni in bolj motivirani od Kopra ter bolje razpoloženi. Menim, da smo zasluženo zmagali. Fantom sem dejal, da je zaključni turnir veliko lažje zapustiti z zmago, kar smo dosegli. Čestitam Ormožu za odlično organizacijo turnirja in našim navijačem za podporo. Verjamem, da jih nismo razočarali."

Finale:
RK JERUZALEM ORMOŽ - RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:35 (14:19)
Kolmančič in Ćirović (1) po 5; Vlah 7 (2), Strmljan, Cokan (2) in Mazej po 5.

Gostitelji turnirja v Ormožu so dočakali zasluženo uvrstitev v finale, ki so jo domači navijači znova nagradili z udeležbo na tribunah, vstopnice za dvoboj med domačim Jeruzalemom in izzivalci iz Celja so pošlje že nekaj ur pred začetkom srečanja. Prleki so si nastop na tekmi za naslov pokalnih prvakov zaslužili s polfinalno zmago nad Krko, Celjani so za finalno vstopnico morali premagati motivirani Koper.
V uvodu nedeljskega dvoboja so več svežine pokazali rokometaši iz mesta ob Savinji, ki so za tri zadetke povedli v sedmi minuti po golu Tadeja Mazeja (5:2), dve minuti  kasneje pa je ob zaostanku za štiri gole klop Ormožanov ukrepala z minuto odmora. Le ta je zgolj nekoliko omejila nalet varovancev Alema Toskića, ki so po polovici prvega polčasa vodili z 9:4. A ljubljenci domačega občinstva so nedolgo za tem izkoristili dvominutno izključitev Matica Suholežnika in se devet minut pred koncem prvega polčasa z golom Nika Ćirovića, ki bo po koncu sezone oblekel prav celjski dres, približali na 9:11. Rezultatskega priključka vendarle niso ujeli popolnoma, na odmor so se odpravili v zaostanku s 14:19.
Papirnati favoriti tega dvoboja iz Celja so v začetku druge polovice tekme takoj oplemenitili svojo prednost. V 37. minuti je reprezentančni krožni napadalec Stefan Žabić zadel za +7 (23:16), lepa zaloga v golih pa je nato konstantno naraščala. V 47. minuti je po golu Suholežnika že znašala enajst golov (31:20), vsi dvomi o zmagovalcih pa so bili razrešeni.
V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit kapetan Aleks Vlah s sedmimi goli, Tilen Strmljan, Tim Cokan in Tadej Mazej pa so dosegli po pet zadetkov, tako kot pri ormoški Nik Ćirović in Miha Kolmančič.

IZJAVI PO TEKMI

Saša Prapotnik, glavni trener RK Jeruzalem Ormož:
"Kot na polfinalnem dvoboju je bilo vzdušje znova odlično. Imamo najboljšo rokometno publiko v Sloveniji, za kar se ji ob tej priložnosti znova zahvaljujem. Na sobotni tekmi nam je zmanjkalo goriva, da bi se tokrat bolje uprli Celjanom, a bomo to znova poskusili prihodnjo sezono."

Alem Toskić, glavni trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Vedeli smo, da nas danes čaka težka tekma na zahtevnem ormoškem terenu. Pripravili smo se po najboljši moči. Pristop je bil vrhunski od začetka, ko smo si ustvarili prednost. Nato je bilo vprašanje samo koliko bo znašala končna razlika. Čaka nas še zaključek prvenstva, v katerem moramo pokazati, kar se od nas pričakuje.

PRVI DAN

VEČ O TEKMAH

Polfinale, sobota, 6. maja:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RD KOPER 31:29 (15:14)
Vlah 9, Strmljan 6; Poklar 10 (7), Marić in Moljk po 4.

RK JERUZALEM ORMOŽ - MRK KRKA 26:22 (12:13)
Kosi 15 (4), Bogadi in Ćirovič (2) po 4; Knavs 7 (3), Kukman 6.