20. 5. 2023

Maribor Branik blizu pomembne zmage proti Slovenj Gradcu

Na petkovih obračunih v Ligi NLB so Mariborčani in Krčani ostali brez zmag, Dobova bo svojo priložnost v boju za obstanek imela v nedeljo proti LL Grosistu Slovanu.

V soboto bosta na sporedu še tekmi med Rikom Ribnico in Krko ter SVIŠ Ivančno Gorico in Jeruzalemom Ormožem.

LIGA NLB, 25. KROG

Petek, 19. maja:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK KRŠKO 38:27 (17:18)
Cokan 13 (3), Ivanković 5; Sintič 11, Javor (1) in Švalj (1) po 3.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tim Cokan (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so na zadnji tekmi pred domačimi gledalci osvojili pričakovani točki proti tekmecem iz Krškega, "veselica" prvakov, ki so v tej sezoni osvojili državno prvenstvo in pokalno lovoriko, pa se bo v nadaljevanju večera iz dvorane Zlatorog preselila v središče knežjega mesta.Izbranci domačega trenerja Alema Toskića so šele v zadnjem delu današnjega dvoboja, ki si ga je v Zlatorogu ogledalo več kot 1800 gledalcev, pokazali svojo pravo moč.V 45. minuti so imeli le dva gola prednosti (24:22), v zadnjih petnajstih minutah pa so odločno pohodili "stopalko za plin" in osem minut kasneje že vodili za deset (33:23). Najvišja razlika proti zadnjeuvrščeni ekipi 14-članske lige NLB je znašala 13 golov (38:25).V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Tim Cokan s 13, v gostujoči pa Marko Sintič z 11 goli.Celjska ekipa bo v zadnjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, zasedba iz Krškega pa bo gostila Dobovo.

IZJAVI PRED TEKMO

David Razgor, pomočnik trenerja RK Celje Pivovarna Laško:
"Glede na to, da je bilo državno prvenstvo odločeno že pred našo nocojšnjo tekmo, smo se odločili, da ponudimo priložnost za igro vsem igralcem. V prvem polčasu sicer igra ni najbolje stekla, ko je bilo kar nekaj preglavic v obrambi, v drugem polčasu pa smo stvari postavili na pravo mesto ter s končno visoko razliko premagali gostujočo ekipo in upravičili vlogo favorita."

Goran Brečko, pomočnik trenerja RK Krško:
"V prvem polčasu smo se dokaj dobro upirali gostiteljem, v nadaljevanju pa so Celjani prestavili v prestavo višje in na koncu zasluženo visoko zmagali. Naša kratka klop v drugem polčasu ni več uspela slediti tempu moštva Celja Pivovarne Laško, ki mu čestitamo za obe lovoriki ter mu želimo vse dobro v prihodnji sezoni."

Petek, 19. maja:
RK MARIBOR BRANIK - RK SLOVENJ GRADEC 26:28 (17:16)
Sok 6 (3), Jezernik 5 (2); Lampret 7, Bulovič 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Aljaž Lampret (RK Slovenj Gradec)

Maribor, Dobova in Krško bijejo neizprosne bitke za ohranitev prvoligaškega statusa. Maribor se je točke ali dveh nadejal na svojem zadnjem domačem obračunu v tej sezoni proti tekmecem iz Slovenj Gradca, po obetavni igri pa je zavoljo slabše predstave na sredini drugega polčasa ostal brez obeh točk.Do 40. minute je bila tekma povsem odprta (20:20), nato pa so v štajerski prestolnici zagospodarili Korošci. Po delnem izidu 6:0 so v 49. minuti povedli s 26:20.Gostitelji so v končnici zaigrali veliko bolje in v 55. minuti povsem zadihali za ovratnik tekmecem (25:26).V prelomnih trenutkih dvoboja so se borili po svojih najboljših močeh in bili nekajkrat blizu izenačenju, po zgrešeni sedemmetrovki Tadeja Soka v predzadnji minuti pa je Miha Kotar zadel za vodstvo gostov z 28:26 in tako razrešil vse dvome o zmagovalcu.V gostujoči ekipi sta bila najbolj učinkovita Aljaž Lampret s sedmimi in Jaroš Bulovič s petimi goli, v domači pa Tadej Sok s šestimi in Teo Jezernik s petimi zadetki.Mariborska ekipa bo v zadnjem krogu gostovala v Novem mestu, zasedba iz Slovenj Gradca pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PRED TEKMO

Luka Žvižej, trener RK Maribor Branik:
"Pred tekmo ni bilo veliko za računati. Vedeli smo, da je bil to zadnji vlak, ki smo ga imeli. Od njega smo se med tekmo oddaljili, nato smo se skoraj prijeli in skočili nanj, ampak se stvari na žalost niso poklopile. Mislim, da smo v letošnji sezoni na podoben način izgubili veliko tekem. Včasih stvari ne stečejo po željah. Naredili smo vse, da bi dosegli zastavljene cilje. Imeli smo veliko težav, o katerih bomo govorili drugič. Še naprej smo bili v igri, a ponujenih priložnosti nismo znali izkoristiti."

Ivan Vajdl, trener RK Slovenj Gradec:
"Svojim fantom moram čestitati za borbo po dveh nepričakovanih porazih. Dobro so se pobrali in odigrali na svojem maksimalnem nivoju. Kazali so željo po dokazovanju. Na začetku drugega polčasa smo si tudi zaradi nekaterih obramb našega vratarja in dobre igre priigrali lepo prednost. Na koncu se je izkazal tudi domači vratar Strašek, presekale so nas izključitve. Igrali smo tudi s tremi izključenimi igralci. Moram priznati, da se je Maribor dobro upiral, a smo na koncu zasluženo zmagali."

Petek, 19. maja:
RD URBANSCAPE LOKA - RK GORENJE VELENJE 27:31 (11:18)
Cingesar 6 (2), Belič Pfajfar in Jesenko (3) po 4; Sokolič 7 (4), Slatinek Jovičič 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Sokolič (RK Gorenje Velenje)

Rokometaši iz Šaleške doline so po zmagi v Škofji Loki zadržali drugo mesto na razpredelnici, ki jim v prihodnji sezoni prinaša nastop v evropski ligi. Temelje za zmago so postavili že v uvodu tekme, ko so povedli s 7:2, do konca prvega polčasa pa je njihova prednost vseskozi znašala med petimi in sedmimi goli. Izbranci gostujočega trenerja Zorana Jovičića so imeli tudi v drugi polovici tekme popoln nadzor nad Gorenjci, največ pa so vodili za osem golov (23:15, 24:16 in 25:17). V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Tilen Sokolič s sedmimi goli, vratar Matevž Skok pa je zbral 13 obramb. V škofjeloški je Darko Cingesar dosegel šest golov, vratar Luka Stanojlović pa je zaustavil 11 tekmečevih strelov. Škofjeloška ekipa bo v zadnjem krogu gostovala v Kopru, velenjska pa bo gostila Sviš Ivančno Gorico.

IZJAVI PRED TEKMO

Feliks Strehar, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Najprej bi rad čestital RK Gorenju na zasluženi zmagi. V začetku smo malo zaspano vstopili v tekmo. Naredili preveč tehničnih napak in posledično se je naredila velika razlika, katero smo lovili cel prvi in drugi polčas tekme. Kljub napakam, mislim, da smo v drugem polčasu bolje odigrali in se malo prebudili. Glave gor. Čaka nas še zadnja tekma proti ekipi Kopra, kjer računamo na dve točki. Rad bi se zahvalil tudi trenerju, da mi je danes pred domačim občinstvom ponudil minute igranja. ter hvala vsem navijačem, ki ste se danes zbrali v škofjeloški dvorani in nas podprli na zadnji domači tekmi."

Tilen Sokolič, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Danes smo zasluženo zmagali. Vedeli smo, da smo v Loki v preteklih sezonah že imeli težave, tako da smo se maksimalno pripravili, da si ne dovolimo kakšnega večjega spodrsljaja, sedaj ko imamo na široko odprta vrata do drugega mesta. Mislim, da smo danes nalogo odlično opravili. Sedaj nas čaka še zadnja tekma proti Svišu, tako da bo naloga ista. Spet se bomo dobro pripravili in na koncu upam, da bomo zasluženo slavili drugo mesto."

Petek, 19. maja:
RK TRIMO TREBNJE - RD KOPER 30:22 (16:11)
Jurečič 10 (4), Krešić 5; Kete in Bekrić (3) po 5.

Igralec tekme: David Didovič (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so dosegli načrtovano zmago in zadržali tretje mesto v ligi NLB, pred zadnjim krogom pa imajo točko manj od drugouvrščenih Velenjčanov, ki so danes slavili v Škofji Loki.Dolenjci so v drugi polovici prvega polčasa uveljavili svojo premoč. Po neodločenem izidu 8:8 so nato postopoma lomili odpor tekmecev z Obale in v končnici prvega dela tekme povedli s 16:10.V drugem polčasu so imeli škarje in platno v svojih rokah in si nekajkrat priigrali prednost devetih golov.V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Jan Jurečič z desetimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Mirnes Grčo s 15 obrambami. V gostujoči sta Benjamin Bekrić in Andraž Kete dosegla po pet zadetkov.Trebanjska ekipa se bo v zadnjem krogu v Ljubljani pomerila z LL Grosist Slovanom, koprska pa bo gostila Urbanscape Loko.

IZJAVI PRED TEKMO

Miodrag Ćorsović, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Težko smo se vrnili nazaj na igrišče po porazu proti Gorenju. Zavedamo se, da cilji iz začetka sezone ne bodo uresničeni; izgubili smo 2. mesto na lestvici Lige NLB in s tem tudi direktno uvrstitev v EHF Evropsko ligo. Psihično je bil ta teden zelo naporen, a na koncu smo uspeli zmagati proti Kopru. Zahvaljujem se vsem našim navijačem, ki so nas prišli podpret na zadnjo domačo tekmo in seveda, da so nas levjesrčno podpirali celotno sezono."

Matevž Žagar, rokometaš RD Koper:
"V Trebnje smo prišli po zmago, a se nam je očitno poznal manjko igralcev, ki so poškodovani. Iskali smo priložnosti, ni se nam izšlo, zato gremo dalje."