7. 1. 2023

Zmaga na Madžarskem slovenska popotnica na SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na zadnji pripravljani tekmi pred torkovim odhodom na svetovno prvenstvo vpisala lepo zmago. Na gostovanju v Veliki Kaniži na Madžarskem je tamkajšnjo izbrano vrsto odpravila z 32:29.


Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so se v tem tednu dvakrat pomerili z Madžari. Po četrtkovem tesnem porazu v Ljutomeru s 27:28 so tokrat v Veliki Kaniži zmagali za tri gole.


Slovenija je v drugo proti zahodnim sosedom nastopila brez Deana Bombača, Boruta Mačkovška, Klemna Ferlina in Gašperja Horvata. Janc, ki je na četrtkovi prvi tekmi v Ljutomeru prejel udarec v levo koleno, je kljub poškodbi nastopil na povratnem sosedskem obračunu in dosegel gol. Zorman pa je na priprave naknadno vpoklical Tima Cokana, za tekmo pa ob nastali vrzeli v sredini obrambe še Jerneja Drobeža.


Za Slovenijo je bila tekma v Veliki Kaniži zadnja pred torkovim odhodom na svetovno prvenstvo med 11. in 29. januarjem na Poljskem in Švedskem. V prvem delu tekmovanja bo igrala v skupini B, v Katovicah se bo med 12. in 16. januarjem pomerila s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo.


Najboljše tri izbrane vrste bodo nato napredovale v glavni del tekmovanja v Krakov in se pomerile z najboljšimi tremi iz skupine A, kjer nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran, medtem ko bo četrtouvrščena svoje nastope nadaljevala v tako imenovanem predsedniškem pokalu v Plocku za razvrstitev od 25. do 32. mesta.


V prvem polčasu je bila tekma povsem enakovredna. Nekoliko bolje so jo odprli Madžari, ki so si v 15. minuti priigrali tri gole prednosti (7:4). Le dve minuti kasneje so se Slovenci povsem približali gostiteljem (6:7), v 20. minuti pa jih po golu Aleksa Vlaha tudi ujeli in izenačili na 9:9.


Začetek drugega polčasa je bil preslikava prvega. Znova se je začelo po okusu domačih rokometašev, ki so si v uvodnih desetih minutah priigrali tri gole prednosti (17:14, 18:15, 19:16 in 21:18).


A nato so slovenski rokometaši strnili svoje vrste. V 46. minuti so po golu Domna Makuca tekmo postavili v začetno izhodišče (22:22), v naslednjih šestih minutah pa naredili delni izid 4:1 - zadeli so Aleks Kavčič, Makuc, Vlah in Rok Ovniček - za vodstvo s 26:23.


Gostitelji so v 53. minuti znižali na 25:26, prelomni trenutki dvoboja pa so minili v znamenju slovenskih rokometašev. Z dvema goloma Nejca Cehteta ter Vlaha in Staša Slatinka Jovičića so si tri minute pred koncem priigrali prednost štirih golov (30:26), lepo zalogo v golih pa zadržali do zadnjega zvoka sirene v Veliki Kaniži in se Madžarom oddolžili za poraz v Ljutomeru.


"Madžarom smo se oddolžili za poraz v Ljutomeru. Že na prvi medsebojni tekmi smo jih imeli pod nadzorom, a nas je pokopala porazna končnica. Na današnji tekmi smo bili bolj sproščeni, igrali smo tudi z višjim tempom in lažje prihajali do zadetkov. Tehtnico smo nagnili na našo stran v zadnjih petnajstih minutah, današnja zmaga pa je lepa popotnica pred odhodom na svetovno prvenstvo," je po današnji zmagi dejal Ovniček. Slednji je bil eden štirih Slovencev, ki so dosegli štiri zadetke. Poleg njega so štirikrat mrežo zatresli še Jure Dolenec, Slatinek Jovičić in Vlah, medtem ko je vratar Jože Baznik zbral deset obramb.

PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED SP 2023
Sobota, 7. januarja (Madžarska, Velika Kaniža):
SLOVENIJA : MADŽARSKA 32:29 (13:13)
Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 2, Janc 1, Dolenec 4 (3), Cehte 3, Slatinek Jovičić 4, Kodrin 1, Žabić 1, Horžen 2, Mazej, Ovniček 4, Makuc 3, Kavčič 3, Krečič, Drobež, Cokan, Novak, Vlah 4 (1).

Že odigrano, četrtek, 5. januarja (dvorana ŠIC Ljutomer):
SLOVENIJA : MADŽARSKA 27:28 (17:13)
Slovenija: Lesjak, Ferlin, Blagotinšek 1, Janc 1, Dolenec 3, Kodrin 2, Žabić 1, Horžen 1, Horvat, Mazej 1, Ovniček, Makuc 1, Bombač 2, Krečič 1, Mačkovšek 2, Novak 1, Vlah 7, Cehte 3.
VEČ O TEKMI
SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA 


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.