10. 1. 2023

Slovenski rokometaši odšli na svoje 10. svetovno prvenstvo

Moška članska rokometna reprezentanca je odpotovala na Poljsko, kjer jo v četrtek čaka začetek nastopov na svetovnem prvenstvu. Selektor Uroš Zorman je na pot popeljal 18 rokometašev.

Na torkovi novinarski konferenci pred odhodom iz Male Nedelje je Zorman razkril spisek reprezentantov, ki se bodo potegovali za nastop na svetovnem prvenstvu. Na seznamu se nahajata vratarja Jože Baznik in Urban Lesjak, krilni rokometaši Staš Slatinek Jovičić, Tilen Kodrin, Blaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Gašper Horvat, Aleks Kavčič, Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Rok Ovniček, Domen Makuc, Dean Bombač, Jure Dolenec in Nejc Cehte ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Stefan Žabić in Kristjan Horžen.

Na seznamu je kar šest debitantov na velikih tekmovanjih. Poleg Slatinka Jovičića, ki bo najmlajši član slovenske reprezentance na mundialu, bodo prvič na veliki sceni nastopili še Horvat, Kavčič, Vlah, Žabić in Novak. Izmed osemnajsterice bo sicer selektor Zorman za vsako tekmo prosto izbral 16 igralcev.

"V ponedeljek smo opravili nujen test PCR, na žalost pa sta dva iz našega tabora pozitivna. Gre za enega člana strokovnega štaba in enega igralca. Zdaj poskušamo to reševati, je pa pri Mednarodni rokometni zvezi pravilo petih dni, torej se lahko igralec vrne v ekipo po petih dneh z negativnim PCR-testom oziroma že prej, če je prej negativen," je uvodoma pojasnil zaplet tik pred odhodom direktor reprezentance Vid Kavtičnik in dodal, da bosta obolela člana reprezentance vsak dan izvedla teste.

Kljub vsemu pa so v slovenskem taboru zadovoljni s pripravami na prvenstvo sveta, v katerem se bodo najprej v skupinskem delu merili s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo.

"Najpomembneje je to, da ti fantje, ki so tukaj, hočejo igrati. Vesel sem, da imamo 18 igralcev s takšnim odnosom," je povedal Zorman. "Po lanskem letu nimamo kaj vstopati na prvenstvo skozi velika vrata. Lahko vstopimo skozi stranska in izstopimo skozi glavna. Moramo pa biti ponižni, spoštovati vsakogar, a se hkrati zavedati, da smo sposobni. A nekaj lahko naredimo le, če smo enotni, borbeni in igramo eden za drugega. Moramo garati in gristi," je poudaril selektor.

Ta pravi, da v ekipi ni nekaterih bolj ali manj izpostavljenih. "Ko si označen za prvega, drugega, tretjega igralca, drugače reagiraš. Na takšnem turnirju, kjer lahko igra 16 igralcev, je treba rotirati, deliti minutažo, a paziti na trenutno dobro formo, ker igralec z njo pride do več igre. Lahko rečem, da so fantje enakovredni, se počutijo del ekipe in s takšnimi lahko največ dobim," je dodal Zorman.

Kapetan Dolenec je povedal, da so se dogovorili, da vsaj v javnosti ne bodo govorili o ciljih. "Najpomembnejša stvar je, da vrnemo kult reprezentance, da cel januar živimo in delamo za to, da je motivacija maksimalna. Verjamem, da smo v teh devetih, desetih dneh naredili korak naprej, kar se je videlo tudi na tekmah z Madžarsko. Če bomo tako nadaljevali in izžarevali takšno energijo, bo tudi uspeh prišel. Mogoče že zdaj, mogoče na prihodnjih prvenstvih. Moramo pa delovati še naprej tako, kot delujemo na celotnih pripravah."

Janc tudi meni, da so prav na zadnjih pripravljalnih obračunih z Madžarsko pokazali nov obraz. "Gremo pa tekmo po tekmo. Lahko naredimo nekaj velikega, a moramo dati svoj maksimum in se boriti do konca, saj ni lahkega tekmeca. Verjamemo pa v dober izid," se je desnokrilni rokometaš z optimizmom odpravil na Poljsko.

Mundial na Poljskem in Švedskem bo potekal med 11. in 29. januarjem. V boj se bo podalo 32 reprezentanc, ki bodo v prvem delu razvrščene v osem skupin. V drugi del se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed njih in bile združene v štiri nove skupine, iz katerih bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, peljali prvi dve mesti.

Slovenska izbrana vrsta bo na svetovnem prvenstvu uvodoma nastopala v skupini B v Katovicah. Najprej se bo v dvorani Spodek 12. januarja pomerila s Savdsko Arabijo, dva dni kasneje jo čaka Poljska, 16. januarja pa še na papirju prva favoritinja skupine, Francija.

V kolikor se bo Slovenija prebila v drugi del, jo čaka selitev v Krakov. Tam se bo srečala z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo nastopale reprezentance Španije, Črne gore, Čila in Irana.

Poleg Katovic in Krakova na Poljskem bodo skupine prvega dela igrale še v Göteborgu, Kristianstadu, Jönköpingu in Malmöju na Švedskem. Katovice, Krakov, Göteborg in Malmö bodo prizorišča drugega dela tekmovanja, medtem ko se bo karavana za četrtfinalne dvoboje preselila v Gdansk in Stockholm. Slednji bo gostil tudi preostale tekme končnice.

Slovenija je doslej devetkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Najboljša je bila v Franciji 2017, kjer je po zmagi nad Hrvaško osvojila tretje mesto, kar je bila tudi njena druga kolajna na velikih tekmovanjih po srebru na domačem evropskem prvenstvu 2004.

Med največje dosežke zagotovo sodi tudi zaključni turnir v Španiji 2013, ko je po sedmih zmagah v nizu prvi poraz doživela šele v polfinalu proti Španiji, nato pa izgubila tudi tekmo za bronasto odličje proti Hrvaški. V Katarju 2015 je bila osma, v Egiptu 2021 deveta, v Nemčiji 2007 deseta, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na svojem premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa je osvojila 18. mesto.

POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE
SLOVENSKA REPREZENTANCA NA SP 2023
Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nimes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Gašper Horvat levi zunanji 1998 Trimo Trebnje (Slovenija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Staš Slatinek Jovičić levo krilo 2000 Trimo Trebnje (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurić zdravnik
Jan Lotrič terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B

1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA

2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA

3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.