11. 1. 2023

Slovenski rokometaši uvodoma proti bronasti reprezentanci iz Azije

Slovenska moška članska reprezentanca je v torek popoldne srečno prispela v Katovice, naslednje dopoldne pa se namestila v hotelu, v katerem bo bivala tekom prvega dela svetovnega prvenstva. Svoj 10. nastop med svetovno elito bodo slovenski rokometaši začeli ta četrtek ob 18. uri proti Savdski Arabiji.


Izbrano vrsto pod vodstvom selektorja Uroša Zormana v prvem delu letošnjega mundiala čaka pisana rokometna druščina. V skupinskem delu se bo med 12. in 16. januarjem pomerila s Francijo, ambiciozno gostiteljico Poljsko in Savdsko Arabijo.


Primarni cilj slovenskih rokometašev je preboj v glavni del tekmovanja. To jim prinaša eno od prvih treh mest v skupinskem delu, v tem primeru se bo nato med 18. in 22. januarjem v Krakovu pomerila s tremi najboljšimi izbranimi vrstami iz skupine A, kjer bodo nastopili Španija, Črna gora, Čile in Iran.


Savdska Arabija bo, tako kot Slovenija, letos 10. nastopila med svetovno smetano. Medtem ko so slovenski rokometaši največji uspeh dosegli leta 2017 v Franciji, ko so osvojili bron, so Savdijci tekmovanje vedno zaključili med 19. in 23. mestom. Uvrstitev na zadnje svetovno prvenstvo v Egiptu jim je spodletela, so pa nato na zadnjem azijskem prvenstvu v preteklem letu osvojili bron in se tako znova vrnili na veliki oder.


Pri pripravi strategije za tekmo je selektorju Zormanu v veliko pomoč svetovalec Boris Denić, ki je do pred kratkim bil selektor uvodnih slovenskih tekmecev v Katovicah. "Z Borisom sva se pogovorila in mi je dal zelo koristne informacije," je na prvem medijskem druženju v Katovicah dejal Zorman in dodal: "Na četrtkovi tekmi smo papirnati favoriti. Tekmo nameravamo odigrati resno in odgovorno ter z dobro voljo začeti našo drugo tekmo proti Poljski."


Slog igre arabskih rokometnih držav se precej razlikuje od evropskih, a Zorman pravi, da je vse bolj primerljiv. "V njihovi igri se pozna, da so jih v zadnjih letih vodili evropski trenerji. Igrajo precej bolj umirjeno, ni več tistih 'divjih' obramb kot v preteklosti. Gre za ekipo, ki goji obrambo 6-0, občasno 5-1, a mi smo pripravljeni," je dodal Zorman.


"Vsi vemo, kaj pomeni prva tekma na prvenstvu. Veliko tekmovanje želimo odpreti z zmago," je odločno dejal 23-letni krožni napadalec Kristjan Horžen in dodal: "Če bomo na tekmi proti Savdijcem pokazali obraz z nedavnih tekem proti Madžarom, potem se nimamo česa bati."


Med 18 slovenskimi kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu je šest debitantov na velikih tekmovanjih. Med njimi tudi Prlek trebanjskega Trima Gašper Horvat. Zorman bo dokončen seznam 16 igralcev sporočil na dan tekme, med uvodnimi izbranci bo morda tudi Horvat. "To je nekaj najlepšega, vsak igralec si želi in sanja o nastopu na tekmovanjih najvišje ravni. V čast mi je biti del reprezentance, če dobim priložnost se bom boril po svojih najboljših močeh," je pred četrtkovo tekmo dejal 198 cm visoki Horvat.


Slovenija je doslej na obeh dvobojih na svetovnih prvenstvih zanesljivo premagala Savdsko Arabijo. Na prvem v Franciji 2001 je pod vodstvom Matjaža Tominca zmagala s 35:22, na drugem v Španiji 2013 pa pod taktirko Borisa Denića z 32:22.

SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA SP 2023
Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nimes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Gašper Horvat levi zunanji 1998 Trimo Trebnje (Slovenija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Staš Slatinek Jovičić levo krilo 2000 Trimo Trebnje (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurić zdravnik
Jan Lotrič terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi