13. 1. 2023

Slovenci v pričakovanju polne dvorane Spodek

Po uspešnem začetku nastopov na svetovnem prvenstvu slovensko moško člansko rokometno reprezentanco to soboto čaka drugi preizkus. Ob 20.30 se bo v dvorani Spodek v Katovicah pomerila s sogostiteljico mundiala, Poljsko.


Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so uspešno opravili s prvim preizkusom na Poljskem, ki ob Švedski gosti letošnjo svetovno rokometno elito. V četrtek so bili s 33:19 boljši od Savdske Arabije. Že dan poprej so se Poljaki na otvoritveni tekmi prvenstva pomerili s Francozi in jim morali priznati premoč s 26:24.


"Poljaki so na sobotni tekmi favoriti, predvsem zaradi tega, ker igrajo doma," je na medijskem dogodku uvodoma dejal slovenski selektor, ki do najmanjših detajlov pozna poljski rokomet. Zorman je med letoma 2011 in 2018 je igral za Kielce, v naslednjih dveh letih pa bil pri tem velikanu evropskega klubskega rokometa tudi pomočnik trenerju Talantu Dušebajevu.


"Mentaliteto poljskih rokometašev dobro poznam in vem, da je polna dvorana za njih lahko tudi veliko breme. Mi smo neobremenjeni, na letošnjem svetovnem prvenstvu nam rezultat ni imperativ. Ne iščem nobenih izgovorov v primeru poraza, a moramo se zavedati, da je naša ekipa precej prenovljena s številnimi novinci na največjih tekmovanjih ter le štirimi izkušenimi in prekaljenimi igralci na reprezentančni sceni. A tudi to je lahko naša prednost na sobotni tekmi, na njej bomo zagotovo dali vse od sebe," je še dodal Zorman.


Poleg Zormana imata poljske izkušnje tudi Blaž Janc in Dean Bombač, oba sta pred leti prav tako igrala za Kielce preden sta se preselila v Barcelono oziroma Szeged.


"V dvorani Spodek želim videti borbeno Slovenijo, ki se bo borila od prve do zadnje minute za vsako žogo. Skušali bomo doseči čim več lahkih golov, kot vselej na tovrstnih tekmah pa bo ključ do uspeha igra v obrambi," je uvodoma dejal Janc in opozoril na kolektivno igro Poljakov. "Poljska ekipa nima nobenega zvezdnika, ki bi lahko prevzel zadeve v svoje roke in odločil tekmo. Bolj so močni kot ekipa, a ne smemo pozabiti, da jih veliko igra za Kielce. Zaustaviti jih moramo na vseh pozicijah," je še dodal krilni igralec katalonskega velikana.


"Pred tekmo je čutiti poljsko spoštovanje do slovenskih rokometašev. Skupaj z Zormanom in Jancem smo preživeli lep čas naše kariere na Poljskem, a v soboto ne bo tega prijateljstva. V dvorani Spodek se bo šlo na nož, na tej tekmi moramo dati vse od sebe in osvojiti obe točki," je odločno dejal srednji zunanji igralec Bombač, ki je izpustil uvodno tekmo proti Savdijcem.


Poljaki so na svojem prvem dvoboju v tukajšnji dvorani Spodek izgubili proti Francozom s 24:26, a večji del tekme so bili povem enakovredni šestkratnim svetovnim prvakom. Najbolj zvezdniška igralca poljske izbrane vrste sta levi zunanji Szymon Sićko in krilni igralec Arkadiusz Moryto, selektor Patryk Rombel pa najbolj pogreša poškodovanega in kar 207 centimetrov visokega krožnega napadalca francoskega PSG-ja Kamila Syprzaka.


Slovenski rokometaši so Poljake na zadnji medsebojni tekmi na velikih tekmovanjih premagali na evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 v Göteborgu zmagali s 26:23, njuna kvalifikacijska obračuna za nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem 2022 pa sta se končala s po eno zmago na obeh straneh.


Slovenija je na dosedanjih svetovnih prvenstvih odigrala dve tekmi s Poljsko, v Nemčiji 2007 je izgubila s 27:38, šest let kasneje v Španiji pa tesno zmagala s 25:24. Na velikih tekmovanjih je sicer slovenska vrsta na medsebojnih tekmah vpisala štiri zmage, neodločen izid ter dva poraza.


Poljaki so od leta 2007 izpustili le svetovno prvenstvo leta 2019 na Danskem in v Nemčiji. Na veliko sceno so se vrnili pred dvema letoma v Egiptu, ko so med svetovno smetano nastopili s precej pomlajeno ekipo. Največje uspehe so na dosedanjih svetovnih prvenstvih dosegli v letih 2007, 2009 in 2015, ko so tekmovanja zaključili z dvema srebrnima in bronasto medaljo.  


V osemnajsterici slovenskih rokometašev, med katerimi bo lahko Zorman 16 mož za tekmo s Poljsko, je prišlo do zamenjave. Staša Slatinka Jovičića, ki si je proti Savdski Arabiji poškodoval desno stopalo, bo zamenjal Tadej Mazej. Slednji se bo ekipi predvidoma pridružil že na petkovem večernem treningu. Iz slovenske vrste medtem prihaja tudi vesela vest, da je na poti na Poljsko tudi Zormanov prvi pomočnik Luka Žvižej, ki je uspešno prebrodil okužbo s koronavirusom.

SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 19:33 (8:16)
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE B
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 1 1 0 0 33:19 14 2
2 Francija 1 1 0 0 26:24 2 2
3 Poljska 1 0 0 1 24:26 -2 0
4 Savdska Arabija 1 0 0 1 19:33 -14 0
KANDIDATI ZA TEKMO S POLJSKO
Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nimes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Gašper Horvat levi zunanji 1998 Trimo Trebnje (Slovenija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Tadej Mazej levo krilo 1998 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurić zdravnik
Jan Lotrič terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi