18. 3. 2023

Skupine v končnici 1. ŽRL skoraj popolnjene, sobotni dvoboji dali še pet zmagovalcev četrtfinalnih srečanj

Na sobotnih četrtfinalnih dvobojih 1. ženske rokometne lige so si uvrstitve v želene skupine za končnico priborile rokometašice Z'dežele, Mlinotesta Ajdovščine, Zvezde Logatca, Pirana ter Olimpije.

Zasedba Krima Mercatorja se je v ligo za prvaka uvrstila z zmagama na že odigranih četrtfinalnih srečanjih s Trgom ABC Izolo, ekipa Ljubljane pa se je v skupino, kjer se bodo rokometašice pomerile za končno uvrstitev med devetim in dvanajstim mestom, uvrstila z zmago v zeleni skupini 1. ženske rokometne lige po rednem delu. 

V nedeljo, ob 18.00, bo na sporedu še povratni obračun Velenjčank in Novomeščank.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, ČETRTFINALE, 2. TEKMA

Sobota, 18. marca:
ŽRK Z'DEŽELE : ŽRD LITIJA 27:25 (14:11)
Pišek 7, Strand Zelen (3) in Vrček po 5; Tomc (4) in Bajc po 6.

Zasedbi Z'dežele in Litije sta znova odigrali napet in izenačen dvoboj, ki so ga tudi v drugo, tokrat z golom več, dobile višje uvrščene rokometašice po rednem delu modre skupine 1. ženske rokometne lige, Celjanke. Litijanke so rokometašice iz knežjega mesta na dveh četrtfinalnih dvobojih pošteno namučile, predstave iz zadnjih dveh koncev tedna pa bodo poskušale prenesti v nadaljevanje sezone.
Celjanke so tekmo odprle zavzeto, a Litijanke, ki jih je opogumljal aktiven rezultat s prve tekme četrtfinala, so kljub temu, da so glavnino prvega polčasa preživele v zaostanku, držale rezultatski priključek. Gostiteljice so po zadetku Jasmine Pišek že v prvi polovici dvoboja povedle za štiri (14:10), a je prednost domačink pred odmorom znižala Špela Bajc. V nadaljevanju so vodstvo ves čas v rokah držale celjske rokometašice in kljub nekaj nihanjem v rezultatu so se na koncu veselile zmage s 27:25.
Piškova je za ekipo v rdeči športni opravi zbrala sedem golov, po pet sta jih na drugi strani našteli Tia Tomc in Bajčeva.

IZJAVA PO TEKMI

Boštjan Kogovšek, trener ŽRD Litija: 
"Čestitam ekipi Celja za uvrstitev v ligo za prvaka. V prvi vrsti sem ponosna na svoja dekleta, ki so odigrala pravo tekmo, na koncu je malo zmanjkalo."

ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ-ORMOŽ : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 21:36 (12:19)
Kolenko 9, Krasnič 6; Čopi in Abina po 6.

Ajdovke so na Ptuju dokončale delo, ki so ga začele na domači četrtfinalni tekmi, ko so bile od Žiher hiš Ptuja-Ormoža uspešnejše z 39:20. Tokratne gostiteljice so jo na drugem dvoboju odnesle zgolj za odtenek bolje, nove zmage in točke pa bodo v nadaljevanju sezone iskale v skupini za razvrstitev od petega do osmega mesta.
Rokometašice iz Ajdovščine so tekmo v svojo korist obrnile z delnim izidom 7:0 na prelomu prvega polčasa. Po zaslugi odlične serije so tako na odmor odšle s sedmimi zadetki prednosti. V nadaljevanju dvoboja je do izraza prišla kratka klop domačega stratega Mateja Bračiča (pri domači zasedbi se je med strelke vpisalo sedem rokometašic, pri gostujoči pa 13) in gostujoča ekipa je uvrstitev v ligo za prvaka kronala z novo visoko zmago (36:21).
Med strelkami je kraljevala Minea Kolenko z devetimi goli za ptujsko-ormoško zasedbo, pri ajdovski sta jih po šest zadeli Ana Abina in Živa Čopi.

IZJAVI PO TEKMI

Nuša Puž, rokometašica ŽRK Žiher hiše Ptuj-Ormož:
"Prvi polčas smo odigrale solidno. V drugem pa se je videlo, da smo popustile, saj smo imele malo menjav. Celotna ekipa se že fokusira na nadaljnje tekmovanje, ki bo dokončno določilo mesta v 1. ŽRL."

Nena Černigoj, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"S puncami smo se držale dogovorov od začetka. Napravile smo sicer preveč tehničnih napak. Kot vedno so možne še izboljšave in se mi zdi, da je to lepa popotnica za naslednjo tekmo proti Celju."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, ZELENA SKUPINA, ČETRTFINALE, 2. TEKMA

Sobota, 18. marca:
RK SAVA KRANJ : RK OLIMPIJA 24:24 (10:14)    
Korošec 5, Krajnik, Rauter (1) in Ožegovič po 4; Herodež in Bukvič (3) po 4.

Kot najbolj napet in izenačen tekmovalni par se je znova izkazal dvojec Sava Kranj - Olimpija, ki je na drugem medsebojnem dvoboju postregel celo z remijem in uvrstitvijo Olimpije v višjo skupino končnice z zgolj zadetkom prednosti iz dveh četrtfinalnih tekem. Za Ljubljančanke je odločilni in zadnji gol že v 58. minuti dosegla Hana Veber Marton.
V uvodnih minutah tekme v Strahinju je prevladovala zasedba iz prestolnice, ki je do 29. minute vodila za šest zadetkov, na odmor pa odšla s štirimi goli zaloge (14:10). V drugem polčasu so se prebudile gostiteljice in tehtnica bi se lahko prevesila tako na eno kot na drugo stran, a ob zadnjem zvoku sirene so se neodločenega izida razveselile Ljubljančanke, ki jih je remi, ob minimalni zmagi s prve tekme, popeljal v razigravanje za končno deveto mesto 1. ženski rokometni ligi.
Sara Korošec je za domačo zasedbo dosegla pet zadetkov, po štiri sta jih v nasprotni smeri prispevali Neža Herodež in Tjaša Bukvič.

IZJAVI PO TEKMI

Dijana Sredić, rokometašica RK Sava Kranj:
"Po slabem prvem polčasu smo v drugem popravile igro. Ujele smo zajetno razliko, a nam je na koncu zmanjkalo malo sreče. Zgrešile smo par dobrih priložnosti in na ta račun izgubile tekmo. Čestitke puncam za borbo. Gremo naprej!"

Aleš Veber, trener RK Olimpija:
"Odigrali smo dober prvi polčas, kjer smo posebej v obrambi in tudi nasploh igrali dobro. V drugem polčasu smo padli v igri. Vedeli smo, da se bo domača ekipa poskušala približati in izenačit rezultat. Na koncu smo z veliko sreče prišli do neodločenega izida in se uvrstili naprej. Čestitke mojim puncam za borbo do konca."

RK PIRAN : ŽURD KOPER 32:21 (18:13)    
Borišek 13 (6), Kokotec in Kolobarič po 5; Kadić 8 (3), Marič in Prašelj po 4.

Obalni derbi v drugo ni bil tako enakovreden kot na prvi tekmi v Kopru. Pirančanke so pred 150 gledalci v Luciji izkoristile prednost domačega terena in preprečljivo opravile z lokalnimi tekmicami iz Kopra.
Četa Aleša Filipčiča je na povratnem srečanju upravičila višjo uvrstitev na lestvici zelene skupine po rednem delu državnega prvenstva. V uvodu tekme je Koprčanke z zadetki v igri držala Zana Kadić, nato so ji na pomoč za nekaj minut priskočile soigralke, a na začetku drugega polčasa je ekipa Kopra še bolj stopila na plin in svojo prednost povišala. Na strelski fronti je znova impresionirala Sara Borišek, ki je s 13 zadetki Piran povedla do končne zmage z 32:21.
Boriškovi sta s petimi zadetki sledili Kristina Kokotec in Anja Kolobarič, v dresu ŽURD-a pa Kadićevi Vanja Marič in Tanaja Prašelj s po štirimi goli.

RK ZVEZDA LOGATEC : ŠDRŠ VRHNIKA 22:21 (11:12) 
Košir 6 (2), Berzelak in Železnik po 5; Gabrovšek 6 (1), Nusdorfer 5 (1)

Zvezda Logatec, ki si je med vsemi ekipami zelene skupine 1. ženske rokometne lige na prvi četrtfinalni tekmi priigrala najvišjo prednost, je tokrat proti Vrhniki znova slavila zmago, a so bile v drugo rokometašice iz Vrhnike rezultatsko veliko bližje Logatčankam. Po 60 minutah rokometa v Logatcu so gostiteljice dosegle zmago z 22:21.
Vrhničanke je proti geografsko bližnjim tekmicam čakala zahtevna naloga, že na prvi tekmi četrtfinala prejšnji konec tedna so si namreč nakopale šest zadetkov zaostanka. Kljub temu so v tekmo krenile pogumno in ob odmoru celo vodile z golom prednosti (12:11). V drugem polčasu so se vendarle prebudile tudi varovanke Petra Terčiča, ki so vajeti igre prevzele v svoje roke in Vrhničankam dovolile, da se približajo zgolj čisto pred iztekom igralnega časa.
Jana Košir je v dresu Zvezde Logatca nadaljevala z dobro strelsko formo s prve tekme proti rokometašicam Vrhnike, tokrat se je ustavila pri šestih zadetkih. Prav toliko jih je za gostje dosegla Hana Gabrovšek.

IZJAVI PO TEKMI

Laura Berzelak, rokometašica RK Zvezda Logatec: 
"Vedele smo, da imamo veliko prednost s prve tekme in to nas je morda malce uspavalo. V drugem polčasu je steklo veliko bolje in kljub številnim zgrešenim strelom smo tudi tokrat zasluženo zmagale."

Anja Puc, rokometašica ŠDRŠ Vrhnika:
"Tekmo smo odprle zelo dobro, a smo v nadaljevanju popustile, kar nas je na koncu stalo zmage. Želim si, da v končnici pokažemo našo prepoznavno igro, da ne igramo vsaka zase, ampak skupaj ustvarimo neko dobro igro."