15. 1. 2024

V Berlinu združili šport in gospodarstvo

V teh dneh je Berlin odet v rokometne barve, Rokometna zveza Slovenije (RZS) pa je s partnerji poskrbela, da se je športnemu delu dogajanja pridružilo tudi gospodarstvo. V ponedeljek je potekala poslovna konferenca s številnimi pomembnimi gosti.


RZS je v nemški prestolnici v sodelovanju z Ministrstvom RS za gospodarstvo, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, Slovensko-nemško gospodarsko zbornico AHK in slovenskim veleposlaništvom v Berlinu pripravil poslovno središče. Krovna slovenska organizacija je bila pionir pri pripravi tovrstnih dogodkov, saj je prvega pripravila leta 2015 v Katarju, za tem pa še leta 2016 v Wroclawu na Poljskem, 2017 v Parizu in 2018 v Zagrebu.


Uvodni dan pestrega dogajanja se je odvil v nedeljo. Tedaj sta sprejem za slovensko moško člansko rokometno reprezentanco gostili predsednica RS Slovenije Nataša Pirc Musar in slovenska veleposlanica v Berlinu dr. Ana Polak Petrič.


V ponedeljek se je nato v Berlinu odvila še poslovna konferenca, na kateri ni manjkalo visokih gostov, predstavnikov slovenskega in nemškega gospodarstva, med katerimi velja izpostaviti predsednika Združenja Manager in direktorja Hidrie Holdinga dr. Iztoka Seljaka in vodjo področja logističnih sistemov v podjetju Riko, mag. Tanja Rupnik. Od tujih gospodarstvenikov so bili med drugimi prisotni najvišji predstavniki avtomobilskih koncernov BMW in Volkswagen, zavarovalnice Allianz, kemičnega in farmacevtskega giganta Bayer …


Zbrane so pozdravili veleposlanica Polak Petrič, Dagmar von Bohnstein, predsednica zbornice AHK, predsednik RZS, dr. Bor Rozman in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Franjo Bobinac. Posebna gostja konference je bila slovenska predsednica Pirc Musar. Ta je svoj nagovor posvetila zelenemu prehodu, ki zagotavlja številne priložnosti za krepitev gospodarskega partnerstva med slovenskimi in nemškimi podjetji. Ta tematika je bila tudi predmet nadaljnje razprave.


»Iskreno bi se rad zahvalil vsem partnerjem in pokrovitelju konference, podjetju Riko za izvrsten dogodek. Izjemno smo veseli številčne udeležbe sodelujočih, med katerimi ni manjkalo visokih predstavnikov največjih gospodarskih družb iz Slovenije in Nemčije. Prepričan sem, da je to druženje gospodarsko obe državi le še bolj povezalo, obenem pa opozorilo tudi na številne priložnosti, ki so še na voljo, za nadgradnjo že sedaj odličnega sodelovanja,« je po koncu poslovne konference dejal predsednik RZS, dr. Rozman.


Zbrani so dan zaključili z odhodom v dvorano Mercedes Benz, kjer slovensko reprezentanco čaka zadnja tekma prvega dela letošnjega evropskega prvenstva v rokometu. Ogled je pomagalo zagotoviti podjetje Gorenje.


Generalni pokrovitelj dogodka: