20. 1. 2024

Krimovke po infarktni končnici zmagale na Madžarskem

Rokometašice Krima Mercatorja so v 11. krogu skupinskega dela lige prvakinj na Madžarskem premagale Ferencvaros z 28:26 (17:14). Ljubljanska ekipa bo 3. februarja gostila danski Ikast.

Krimovke so v predmestju madžarske prestolnice dosegle peto zmago v tej sezoni in napredovale na četrto mesto v skupini B. Večji del tekme so nadzorovale gostiteljice, pri vodstvu 27:22 pa so močno popustile in tekmicam dovolile, da so se jim približale na 26:27. Gol odločitve za končnih 28:26 je po desetminutnem strelskem postu v izdihljajih tekme dosegla Tamara Mavsar.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na klopi Krima Dragana Adžića so imele v prvem polčasu nadzor nad gostiteljicami. Hitro so si priigrale tri gole prednosti (4:1, 7:4), nato pa sredi polčasa malce popustile in Ferencvarosu dovolile, da jih je v 17. minuti ujel (7:7).

Nato je na sceno stopila Rusinja Darja Dmitrijeva, po njenih lucidnih potezah so krimovke le dve minuti kasneje povedle za tri gole (10:7), najvišjo prednost v prvem polčasu pa so si priigrale v 25. minuti, ko je Črnogorka Itana Grbić zadela za 14:10.

Ljubljančanke so se na veliki odmor odpravile z lepo prednostjo treh golov (17:14), potem ko so imele v prvi polovici tekme kar 81-odstotni met iz igre, vratarka Maja Vojnovič pa je zbrala sedem obramb.

V začetku drugega polčasa jim je šlo kot po maslu. V 37. minuti so po dveh golih Grbić povedle z 21:15 in klop Ferencvarosa prisilile, da je zahteval minuto odmora. A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, krimovke so v 42. minuti vodile s 24:18.

Adžić je dve minuti kasneje - pri vodstvu 24:20 - svoje varovanke poklical na enominutni posvet, nato so si v 49. minuti priigrale lepo prednost petih golov (27:22).

V prelomnih trenutkih dvoboja lepe zaloge v zadetkih niso zapravile. Gostiteljice so se jim po izključitvi Nine Spreitzer v 55. minuti približale na dva gola (25:27). Po zapravljeni sedemmetrovki Jovanke Radičević in izključitvi Dmitrijeve so v 57. minuti vodile le za gol (27:26), v infarktni končnici pa so krimovke z zvrhano mero sreče le osvojile zlata vredni točki.

Pri ljubljanski ekipi sta bili na današnjem obračunu proti lanskim finalistkam lige prvakinj najbolj učinkoviti Dmitrijeva in Grbić, obe sta dosegli po devet golov, Vojnovič pa je zbrala 16 obramb.

Druge tekme 11. kroga bodo na sporedu v nedeljo, pari so Ikast - Rapid Bukarešta, Zaglebie Lubin - Metz in Esbjerg - Vipers Kristiansand.

Po nepopolnem 11. krogu je v najboljšem položaju danski Esbjerg z 18 točkami, francoski Metz jih je zbral 16, danski Ikast 13, Krim 11, norveški Vipers Kristiansand devet, Ferencvaros osem, romunski Rapid iz Bukarešte sedem, poljski Lubin pa je brez točk.

Ljubljansko ekipo po današnji tekmi v Erdu čaka še gostovanje pri Esbjergu ter domači tekmi proti Ikastu in Lubinu. Najboljši ekipi iz skupine B se bosta neposredno uvrstili v četrtfinale, ekipe od tretjega do šestega mesta pa čakajo dodatni tekmi za preboj med osem s tekmicami iz skupine A.