2. 2. 2024

Prva letošnja zmaga v Ligi NLB ostala v Kopru

Po reprezentančnem premoru se je na igrišča vrnila Liga NLB. Prva tekma v letu 2024 je bila v petek odigrana v Kopru, kjer je tamkajšnje moštvo s 40:28 odpravilo Ljubljano. 

Glavnina preostalih tekem bo na sporedu v soboto. Obračun kroga bo na sporedu v Trebnjem, kjer bo ob 19. uri pri Trimu gostovala zasedba Celja Pivovarne Laško. Šlo bo za obračun trenutno dveh najvišje uvrščenih ekip lestvice Lige NLB, kateri pred srečanjem loči le točka. 

Ob 19.00 bodo na sporedu še tekme med Svišem Ivančno Gorico in Rikom Ribnico, Škofljico in Gorenjem Velenjem ter Urbanscapom Loko in Krko. Pol ure za tem si bosta nasproti stali še moštvi Jeruzalema Ormoža in Dobove. Nedelja ob 19.00 prinaša še zadnji dvoboj med LL Grosistom Slovanom in Slovenj Gradcem.

LIGA NLB, 14. KROG

Petek, 2. februar:
RD KOPER : MRK LJUBLJANA 40:28 (19:14)
Makuc 11 (2), Bekrić 6; Pernovšek 6 (2), J. Lukman in Jaklič po 5.

Koprčani, ki krojijo sredino lestvice državnega prvenstva, so tokrat gostili predzadnjo Ljubljano. Ta je večji del prvega polčasa držala korak s Primorci, vendar dokončno pokleknila v uvodu drugega dela. Zdaj je Koper pri sedmih zmagah in prav toliko porazih, Ljubljana pa je vpisala 12. poraz ob dveh zmagah.
Ekipi sta tekmo začeli precej izenačeno, sredi polčasa pa so si domači prvič priigrali tri gole prednosti, ko je Andraž Makuc zadel za 10:7. Toda Ljubljančani so to prednost z nizom treh golov takoj izničili.
Primorci so nato še dvakrat v prvem polčasu pobegnili za tri zadetke. Prvič so izbranci Romana Šimona še ujeli priključek, drugič pa ob dveh zaporednih izključitvah tekmecu pustili, da je ušel na 19:14, kolikor je bil tudi izid polčasa.
Koprčani so nalet iz prvega prenesli v uvod drugega dela, ko so naredili tudi odločilno razliko. V 38. minuti je Benjamin Bekrić zadel za 24:15, tako da je bilo nadaljevanje bolj ali manj formalnost.
Pri domačih je strelsko blestel Makuc, ki je dosegel 11 golov, Luka Pernovšek jih je pri gostih zbral šest.
Koper bo v 14. krogu gostoval v Škofji Loki, Ljubljana pa v Ribnici. Obe tekmi bosta prihodnjo soboto.

Sobota, 3. februar, ob 19.00:
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD RIKO RIBNICA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Aleksander Polak, trener RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Ribnica ima zelo kakovostno in izkušeno ekipo. Zelo kakovostni so Ribničani so na vseh pozicijah, mi pa se bomo potrudili, da najdemo rešitve za njihovo igro, tako v napadu kot v obrambi. Verjamem, da bodo igralci pred domačo publiko pustili srce na igrišču, kaj pa nam bo to prineslo, pa bomo videli. Navijači, lepo vabljeni, da nas podprete v čim večjem številu!"

Mitja Nosan, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Odhajamo na gostovanje, kjer smo nazadnje izgubili. Tako nas spet čaka zelo, zelo težko delo, če želimo osvojiti novi dve točki. Sviš nas je v tej sezoni presenetil že doma, kot tudi celo ligo. Igra hiter rokomet, s katerim doseže veliko zadetkov. Igrati bomo morali zbrano celih 60 minut in le tako nam lahko uspe."

RK TRIMO TREBNJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na Sportklub 1 in spletni prenos na Facebook strani Sportklub Slovenija)

IZJAVI PRED TEKMO:

Uroš Udovič, rokometaš RK Trimo Trebnje:
“V soboto nas čaka začetek drugega dela prvenstva. Zavedamo se, kako težak razpored imamo na začetku, a verjamem, da smo se čez pripravljalni del dobro pripravili. Vemo, kaj Celjani pomenijo v rokometnem svetu, ampak ob borbeni predstavi verjamem, da se z njimi lahko spustimo v enakovreden boj.”

Tadej Mazej, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"V soboto nadaljujemo z domačim prvenstvom. Čaka nas tekma proti Trebanjcem, trenutno vodilni ekipi lige in enemu izmed favoritov za osvojitev naslova. V zadnjih petih tekmah smo proti njim kar trikrat izgubili, zato motiva ne bo manjkalo. Z ekipo se že cel teden posvečamo pripravi na tekmo, v teh zadnjih dveh dneh bomo izpilili zgolj še zadnje malenkosti in verjamem, da bomo na koncu dve točki odnesli nazaj v Celje.

ŠRD ŠKOFLJICA : RK GORENJE VELENJE (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Andraž Pangerc, igralec ŠRD Škofljica:
"Po temeljitih pripravah in izpiljenju ključnih podrobnosti smo polni optimizma pred tekmo z RK Gorenje Velenje. Naša dvorana na Škofljici se je izkazala kot trdnjava, kjer smo sposobni vsakemu nasprotniku predstavljati težavo. Zavedamo se kakovosti, ki jo prinašajo Velenjčani, a nam ekipni duh in podpora naših navijačev dajejo dodatno moč. Nestrpno pričakujemo povratek na igrišče, da pokažemo pripadnost barvam našega kluba."

Matic Verdinek, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Pred nami je prva tekma v letu 2024. Kljub okrnjeni zasedbi smo pred prvo tekmo drugega dela zelo motivirani. Vemo, da bo tekma s Škofljico težka, zato se na njo dobro pripravljamo. Z zbranim napadom in čvrsto obrambo menim, da se lahko veselimo zmage."

RD URBANSCAPE LOKA : MRK KRKA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Andrej Dolenc, rokometaš RD Urbanscape Loka: "V soboto nas čaka težka tekma proti ekipi Krke iz Novega mesta, ki se je za nas v 1. krogu prvega dela tekmovanja izkazala za pretežkega tekmeca. V času reprezentančnega premora smo pod vodstvom novega trenerja trdo delali in garali, da popravimo naš vtis s prve tekme. V soboto je že prva priložnost, da se dokažemo in menim, da smo tokrat na tekmeca tudi zelo dobro pripravljeni. Vzdušje v ekipi je izjemno in tudi želja po tem da začnemo drugi del tekmovanja z zmago, je ogromna. Zato verjamem, da bomo lahko s pravim pristopom in predvsem dobro igro v obrambi bili konkurenčni ekipi Krke."

Žiga Bradeško, rokometaš MRK Krka:
"Po daljšem tekmovalnem premoru v soboto začenjamo drugi del sezone. Na našega tekmeca se vneto pripravljamo, saj vemo, da je teren v Škofji Loki vedno neugoden. Pri Škofjeločanih je prišlo do nekaterih kadrovskih sprememb, med njimi tudi menjava trenerja. Povabil bi vse navijače Krke, da nas podprejo v čim večjem številu kljub gostovanju in nam pomagajo osvojiti prvi par točk v drugi polovici sezone."

Ob 19.30:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RK DOBOVA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Saša Prapotnik, trener RK Jeruzalem Ormož:
"Kljub težavam moramo ostati optimistični. Po kvaliteti smo boljši od Dobove, ki jo niti za milimeter ne podcenjujemo. Nasprotnik v Ormož prihaja neobremenjen in takšne ekipe, če se jim to dovoli, so lahko najbolj nevarne. Vse delamo v smeri, da bomo od prve sekunde zaigrali na polno in čimprej poskušali uiti na varno prednost in do zmage. Najbolj nas teži to, da imamo že v sredo 7. februarja novo tekmo proti Kopru v četrtfinalu Pokala Slovenije. Igralski kader pa ni širok kot bi si želeli. Vemo, da nam ta tekma proti Primorcem prinaša uvrstitev na zaključni turnir, ki bi bil izjemnega pomena za naš klub. Če uspešno zvozimo ti dve tekmi, potem bi to bil izjemen štart v drugi del sezone, kjer lovimo uvrstitev v Evropo in na finalni turnir Pokala Slovenije."

Damjan Radanovič, trener RK Dobova:
"Drugi del prvenstva začenjamo iz slabega izhodišča, vendar se ne predajamo. Čaka nas še 13 tekem, na katerih bomo poizkušali prikazati čim boljši rokomet in uživati v igri. Ta drugi del začenjamo v Ormožu, ki je seveda izrazit favorit, vendar pa imamo tudi mi svoje cilje. Končno smo oddelali en mesec priprav brez poškodb ali odhodov igralcev, tako da pričakujem dobro tekmo."


Nedelja, 4. februar, ob 19.00:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK SLOVENJ GRADEC (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Jernej Mlakar, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Pred nadaljevanjem sezone smo se odpravili na priprave, kjer smo se odlično povezali kot ekipa in kakovostno trenirali. V drugi del sezone vstopamo dodatno motivirani in bolj samozavestni ter odločni, da pokažemo, česa smo dejansko sposobni, da pripeljemo Slovan tja, kamor spada."

Nenad Maksić, trener RK Slovenj Gradec:
"Nadaljuje se drugi del tekmovanja v Ligi NLB, ki bo vsekakor čvrsto in borbeno s strani vseh ekip. Menim, da so moji fantje dobro pripravljeni za prihajajoče izzive, tudi vzdušje znotraj jedra je obetavno. Uspelo nam je odpraviti kar nekaj pomanjkljivosti z jesenskih tekem. Kako bo, bo vidno že po prvih tekmah, po nedeljski proti Slovanu v Ljubljani in potem proti Ormožu doma."
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 13 12 0 1 435:332 103 24
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 13 11 1 1 433:359 74 23
3 RK GORENJE VELENJE 13 10 2 1 401:331 70 22
4 MRK KRKA 13 7 3 3 384:340 44 17
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 13 7 2 4 349:353 −4 16
6 RD RIKO RIBNICA 13 6 2 5 430:412 18 14
7 RD KOPER 14 7 0 7 406:391 15 14
8 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 13 6 2 5 374:374 0 14
9 RK SLOVENJ GRADEC 13 5 2 6 370:386 −16 12
10 ŠRD ŠKOFLJICA 13 4 1 8 346:387 −41 9
11 RD URBANSCAPE LOKA 13 3 2 8 376:414 −38 8
12 RD LL GROSIST SLOVAN 13 2 1 10 346:386 −40 5
13 MRK LJUBLJANA 14 2 0 12 376:464 −88 4
14 RK DOBOVA 13 1 0 12 314:411 −97 2