3. 2. 2024

Trimu derbi za vrh, Škofjeločani presenetili Krko

Rokometaši Trima Trebnjega ostajajo na vrhu lestvice Lige NLB. Na domačem parketu so tekmece iz Celja ugnali s 33:29.

V soboto so bile na sporedu še štiri tekme. Presenečenje pod vodstvom novega trenerja je pripravila Urbanscape Loka, ki je po preobratu in s sijajnim finišem presenetila novomeško Krko (26:25). Ormožani so zanesljivo odpravili Dobovo (35:24) in ob že omenjenem presenečenju na Gorenjskem napredovali na četrto mesto lestvice. Zmagi sta si zagotovili še Riko Ribnica proti Svišu Ivančni Gorici (30:28) in Gorenje Velenje na Škofljici (23:34). 

Prva zmaga po daljšem reprezentančnem premoru zaradi evropskega prvenstva je v petek pripadla Kopru, ki je na Obali s 40:28 odpravil Ljubljano. 

Nedelja ob 19.00 prinaša še zadnji dvoboj 14. kroga. Pomerila se bosta LL Grosist Slovan in Slovenj Gradec.

LIGA NLB, 14. KROG

Sobota, 3. februar:
RK TRIMO TREBNJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 33:29 (18:17)
Jurečič 11 (7), Miklavec 6; Janc 11, Cokan 6 (3).
STATISTIKA

Igralec tekme: Alen Skledar (RK Trimo Trebnje)

Osrednja tekma kroga med doslej vodilnimi Trebanjci in drugouvrščenimi Celjani se je po poldrugem mesecu dolgem klubskem premoru zaradi reprezentančnega evropskega prvenstva v Nemčiji končala z zmago Dolenjcev. Izbranci slovenskega selektorja in stratega Trima Uroša Zormana imajo po zmagi dve točki prednosti pred drugouvrščenimi Velenjčani, ki so zmagali na Škofljici, Celjani pa so po današnjem porazu nazadovali na tretje mesto in zaostajajo tri točke.
Trebanjce čez teden dni čaka nova zahtevna tekma. V gosteh se bodo pomerili z Velenjčani, medtem ko bodo Celjani gostili tekmece iz Ivančne Gorice, ki so jim na prvi medsebojni tekmi v tej sezoni odščipnili točko.
Večji del prve polovice tekme je minil v znamenju Trebanjcev, ki so vseskozi bili v prednosti in nekajkrat povedli za štiri gole. Prvič v 21. minuti, ko je Jan Jurečič zadel za 13:9, lepo prednost štirih zadetkov so imeli tudi dve minuti pred odhodom na veliki odmor (18:14).
A varovanci gostujočega trenerja Alema Toskića, ki je pred dnevi ostal brez občasnega reprezentanta Grege Krečiča - okrepil je nemško prvoligaško ekipo Bergischer - niso vrgli puške v koruzo. Na veliki odmor so se odpravili z najmanjšim možnim zaostankom (17:18), v začetku drugega pa po golu Mitje Janca prvič na dvoboju izenačili (18:18).
V 38. minuti je isti igralec svoje soigralce popeljal do prvega vodstva (21:20). Trebanjci so se po zaostanku dobro odzvali, njihova igra je dobila obrise iz prve polovice tekme, po delnem izidu 6:0 pa so v 50. minuti po golu Marka Kotarja povedli z 28:22.
Toskićeva minuta odmora ni spremenila razmerja moči na igrišču. Trebanjci so imeli v zadnjih desetih minutah absolutni nadzor nad Štajerci, po njihovem vodstvu s 30:22 pa je bilo tudi vsem jasno, da bosta točki ostali na Dolenjskem.
V trebanjski ekipi je bil najbolj učinkovit Jurečič, v celjski pa Mitja Janc. Oba sta dosegla po 11 golov.

IZJAVI PO TEKMI:

Vid Miklavec, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Tekmo smo začeli dobro in si že kmalu priigrali nekaj golov prednosti. Na koncu prvega polčasa smo naredili nekaj napak, kar so gosti izkoristili in se nam uspeli približati le na gol razlike. Tudi v začetku drugega polčasa nam igra nekako ni stekla, zato so Celjani celo povedli. V nadaljevanju smo z odličnimi obrambami Skledarja, pametnim napadom in dobro obrambo uspeli ponovno narediti razliko in proti koncu tekme celo povedli za devet zadetkov. Z nekaj napakami smo tekmo na koncu končali s štirimi zadetki prednosti, kar je vseeno odličen rezultat. S takšno podporo s tribun je na igrišču vse lažje, zato hvala vsem navijačem, ki ste bili z nami!"

Mitja Janc, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Zavedali smo se, da nas čaka težka tekma. Vsi vemo, kako se je razpletlo par zadnjih medsebojnih tekem. Moram čestitati naši ekipi in ekipi Trebnjega za prikazano na igrišču. Na koncu so bili žal Trebanjci boljši in tudi zasluženo zmagali."

RD URBANSCAPE LOKA : MRK KRKA 26:25 (8:12)
Soršak 10 (2), M. Jesenko 5; Nikolić 9 (1), Vukić 5 (1).
STATISTIKA

Igralec tekme: Jošt Juričan (RD Urbanscape Loka)

Gorenjska ekipa je nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo premagala papirnate favorite iz Novega mesta. Po prvi polovici tekme je v dvorani Poden kazalo na zmago Dolenjcev, a Gorenjci so v drugem polčasu zaigrali naravnost sijajno in osvojili četrti par točk v sezoni 2023/24.
Izbranci novega domačega trenerja Siniše Markote v drugi polovici tekme niso obupali. Najprej so s srčno predstavo nadoknadili zaostanek štirih golov (8:12 in 9:13), nato pa v 41. minuti povsem zadihali za ovratnik Novomeščanov (16:17).
V 50. minuti so jih po golu Aleksandra Atanasova ujeli (21:21), dve minuti kasneje pa po zadetkih Atanasova in Jake Soršaka povedli s 23:21.
Škofjeločani v končnici dvoboja niso izpustili velikega kapitala, odbili so vse jurišne napade Dolenjcev, po zadetku Andreja Dolenca za vodstvo s 26:24 v zadnji minuti pa je bilo tudi jasno, da bodo zmagali.
V gorenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Soršak z desetimi, v dolenjski pa Marko Nikolić z devetimi goli.
Škofjeloška ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Koper, novomeška pa LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI:

Jošt Juričan, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Resnično smo se borili in pustili srce na igrišču. V premoru smo se zelo dobro pripravljali in delali predvsem na obrambi z našim novim trenerjem, kar se je tudi opazilo na igrišču. Moram pohvaliti celotno ekipo za borbenost in na koncu lahko rečem, da smo zasluženo zmagali."

Leon Rašo, rokometaš MRK Krka: 
"Tekmo smo začeli dobro ter s pomočjo našega vratarja, ki je ubranil kar nekaj neoviranih strelov tekmecev, naredili tudi razliko. V drugem polčasu smo padli, zgrešili kar nekaj strelov. Težko je zmagati v gosteh, pred polno tribuno domačih navijačev. Glave gor. Naslednji teden nas čaka nova tekma, nova preizkušnja. K nam prihaja ekipa Slovana."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD RIKO RIBNICA 28:30 (14:16)
Tekavčič 7, Vidmar in Kutnar po 4; Ljevar 10, Knavs 7 (3).

Igralec tekme: Leon Ljevar (RD Riko Ribnica)

Tekma v Stični je bila od prve do zadnje minute izjemno napeta in izenačena, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili bolj preudarni in zbrani rokometaši iz dežele suhe robe. Absolutna junaka dvoboja sta bila hrvaški zunanji igralec Leon Ljevar in vratar Gašper Dobaj.
Prvi je dosegel ključna ribniška gola v končnici dvoboja za vodstvi z 29:27 in končnih 30:28, drugi pa je zaustavil 13 strelov domačih rokometašev.
Pri osmoljencih današnjega dvoboja na Dolenjskem je bil najbolj učinkovit Matevž Tekavčič s sedmimi zadetki.
Zasedba iz Ivančne Gorice bo v prihodnjem krogu gostovala v Celju, ribniška pa bo gostila Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI:

Matevž Tekavčič, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Tekmo smo dobro začeli in se skozi celotno srečanje borili. Na koncu je odločilo, da smo zgrešili nekaj neoviranih strelov. Najbolj nas je prizadela poškodba Simona Vidmarja. Upajmo, da ni kaj hujšega. Menim, da je bil to ključni trenutek tekme, po katerem se nismo več pobrali. Hvala navijačem za odlično vzdušje in podporo skozi celotno srečanje."

Leon Ljevar, rokometaš RD Riko Ribnica:
"V prvem delu sezone so nas premagali na našem igrišču, tokrat pa smo se jim oddolžili za poraz. Za nami je težka tekma. Ob koncu prvega polčasa in v začetku drugega so nas dobili v naletu. Na njihovem terenu smo se uspeli vrniti in na koncu uspeli. Bilo je napeto, imeli smo nekaj sreče, ampak mislim, da smo zasluženo zmagali."

ŠRD ŠKOFLJICA : RK GORENJE VELENJE 23:34 (13:17)
Nosan, Ju. Rot in Jo. Rot po 4; Pipp 5 (1), Maričić, Velić, Sokolič (1) in Slatinek Jovičić po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Sokolič (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani so rutinsko opravili svojo nalogo na Škofljici. Z zanesljivo zmago so se prebili na drugo mesto na razpredelnici in nestrpno pričakujejo naslednji dvoboj, ko bodo v svoji Rdeči dvorani gostili vodilne Trebanjce, ki imajo dve točki več od njih.
Rokometaši iz Šaleške doline so vajeti igre v svoje roke prevzeli v drugi polovici prvega polčasa. Na veliki odmor so odšli s štirimi goli naskoka (17:13), v drugem polčasu pa so povsem zagospodarili na igrišču. S kolektivno predstavo so kmalu povedli za devet golov (25:16), največ pa so vodili za 11 - prvič 30:19, zadnjič 34:23.
Ekipa s Škofljice bo v prihodnjem krogu gostovala v Dobovi, velenjska pa bo gostila Trimo Trebnje.

IZJAVI PO TEKMI:

Jon Rot, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Kot novincu v prvi ligi se vidi, da nam manjka veliko izkušenj, fizične in kdaj pa kdaj tudi psihične pripravljenosti. Ali je enajst zadetkov realno ali ne, ne bom ocenjeval. Na koncu je bilo Gorenje boljše in rezultat je pokazal zmagovalca."

Urban Pipp, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Prva tekma po premoru je vedno težka, sploh pa za gostovanje v Škofljici vemo, da je zahtevno. Na srečo smo se dobro pripravili in odigrali, kakor smo si zaželeli. Na začetku smo se sicer mučili, a smo se nato uspeli odlepiti. V drugem polčasu samo nadaljevali začeto delo in na koncu zasluženo zmagali."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RK DOBOVA 35:24 (16:13)
Sok 11 (5), Jerenec 5; Rantah 8 (5), Ferenčak 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tadej Sok (RK Jeruzalem Ormož)

Prleki so pričakovano premagali zadnjeuvrščene Posavce, zavoljo poraza Novomeščanov v Škofji Loki pa napredovali na četrto mesto na lestvici Lige NLB. Pred Ormožani je le rokometna trojica iz Trebnjega, Velenja in Celja.
Vinarji so postopoma lomili odpor tekmecev iz Dobove, njihova prednost je med tekmo počasi in postopoma naraščala. V končnici prvega polčasa so prvič povedli za štiri gole (16:12), sredi druge polovice tekme so si priigrali prednost sedmih zadetkov (25:18), najvišja pa je znašala v sami končnici (34:23 in 35:24).
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Tadej Sok z enajstimi, v gostujoči pa Nik Rantah z osmimi goli.
Ormoška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, zasedba iz Dobove pa bo gostila Škofljico.

IZJAVI PO TEKMI:

Tadej Sok, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Tekmo smo odprli v krču, Dobova pa sproščeno. Dobrih petnajst minut smo se iskali, nato pa odigrali kot znamo ter zasluženo zmagali. V tekmo smo šli brez podcenjevanja, kar je bilo iz naše strani najpomembnejše. Vzdušje na Hardeku je bilo znova odlično in še boljšega pričakujemo v sredo." 

Jan Mladkovič, rokometaš RK Dobova:
"Borili smo se po najboljših močeh. Odigrali smo soliden prvi polčas. V nadaljevanju nam je zmanjkalo goriva in voz je pričel drveti navzdol. Predvsem v obrambi nismo enakopravni Ormožanom. Slednjim čestitke za zmago in srečno v sredo na Pokalu Slovenije proti Kopru." 

Nedelja, 4. februar, ob 19.00:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK SLOVENJ GRADEC (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Jernej Mlakar, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Pred nadaljevanjem sezone smo se odpravili na priprave, kjer smo se odlično povezali kot ekipa in kakovostno trenirali. V drugi del sezone vstopamo dodatno motivirani in bolj samozavestni ter odločni, da pokažemo, česa smo dejansko sposobni, da pripeljemo Slovan tja, kamor spada."

Nenad Maksić, trener RK Slovenj Gradec:
"Nadaljuje se drugi del tekmovanja v Ligi NLB, ki bo vsekakor čvrsto in borbeno s strani vseh ekip. Menim, da so moji fantje dobro pripravljeni za prihajajoče izzive, tudi vzdušje znotraj jedra je obetavno. Uspelo nam je odpraviti kar nekaj pomanjkljivosti z jesenskih tekem. Kako bo, bo vidno že po prvih tekmah, po nedeljski proti Slovanu v Ljubljani in potem proti Ormožu doma."

Že odigrano, petek, 2. februar:
RD KOPER : MRK LJUBLJANA 40:28 (19:14)
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 14 13 0 1 468:361 107 26
2 RK GORENJE VELENJE 14 11 2 1 435:354 81 24
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 14 11 1 2 462:392 70 23
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 14 8 2 4 384:377 7 18
5 MRK KRKA 14 7 3 4 409:366 43 17
6 RD RIKO RIBNICA 14 7 2 5 460:440 20 16
7 RD KOPER 14 7 0 7 406:391 15 14
8 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 14 6 2 6 402:404 −2 14
9 RK SLOVENJ GRADEC 13 5 2 6 370:386 −16 12
10 RD URBANSCAPE LOKA 14 4 2 8 402:439 −37 10
11 ŠRD ŠKOFLJICA 14 4 1 9 369:421 −52 9
12 RD LL GROSIST SLOVAN 13 2 1 10 346:386 −40 5
13 MRK LJUBLJANA 14 2 0 12 376:464 −88 4
14 RK DOBOVA 14 1 0 13 338:446 −108 2