9. 3. 2024

Slovan nad mesti izpada, Ormožani tik za četverico

Sobota je v 19. krogu Lige NLB prinesla štiri tekme. Vse zmage so ostale pri gostiteljih.

LL Grosist Slovan se je po zmagi proti Škofljici (31:25) na lestvici povzpel na 10. mesto, ki kot zadnje ekipam zagotavlja obstanek med elito. A razlike so majhne. Urbanscape Loka, ki je v četrtek klonila proti trebanjskemu Trimu (23:30), zaostaja le za točko, dve točki manj imajo Škofljičani. 

Po porazu na medsebojni tekmi v četrtfinalu pokalnega tekmovanja sta si v Ormožu znova stala nasproti domači Jeruzalem in Koper. Gostitelji so to pot večino časa vodili in na koncu slavili zmago z 28:26.

Na dolenjskem obračunu je Krka suvereno opravila delo proti Svišu Ivančni Gorici (30:21), Slovenj Gradec pa je ugnal Ljubljano (33:26).

Že v petek je Dobova gostila Riko Ribnico. Slednja je bila boljša s 35:26.
LIGA NLB, 19. KROG
Sobota, 9. marec:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD KOPER 28:26 (14:13)
Sok 13 (5), Pungartnik 5; Makuc 7 (2), Muminović 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tadej Sok (RK Jeruzalem Ormož)

Favoriti v obračunu pete in šeste ekipe na prvenstveni lestvici so bili nedvomno Koprčani, ki so v prejšnjem krogu potrdili dobro formo in ugnali tudi zasedbo Celja.
A začelo se je drugače, saj so domači tekmo odprli z delnim izidom 3:0, v 19. minuti pa vodili za štiri (8:4), dve minuti kasneje je bilo na semaforju že 10:5. Koprčani pa so nato v le nekaj minutah ob razpoloženem vratarju Marinu Đurici zrežirali preobrat in poravnali na 11:11.
V 33. minuti so Koprčani po golu Sandija Muminovića tudi prvič povedli (14:15). Nobena od ekip pa si do končnice ni priigrala višje prednosti. Ključne minute so se odvile ob obrambi Filipa Ranfla in golu Tadeja Soka v 51. za 25:23. Ranfl je nato ubranil še tri napade, Rok Žuran pa je vmes povišal na 26:23.
Primorci so se še približali na -1, že omenjeni Sok pa je zadeval, ko je bilo najbolj potrebno in Ormožanom s skupaj kar 13 goli priigral zmago. Na nasprotni strani je Andraž Makuc zadel sedemkrat.
V 20. krogu po reprezentančnih kvalifikacijah za olimpijske igre Koprčane čaka nov derbi z Gorenjem, Jeruzalem Ormož pa bo gostoval pri Škofljici.

IZJAVI PO TEKMI:

Tadej Sok, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Izjemno pomembna tekma za nas. Zadnje štiri tekme se niso končale po naših željah, zato je ta bila toliko bolj pomembna, da se vrnemo nazaj v formo. Mi smo dali vse od sebe, pričakovali smo, da bo ta tekma izredno težka, predvsem proti Kopru, ki je bil v letu 2024 še neporažen. S trdo obrambo, pametno igro v napadu in seveda z domačo publiko smo na koncu zasluženo zmagali."

Andraž Makuc, rokometaš RD Koper:
"Hardek je pokazal danes svojo moč. Priznam, da smo v tekmo vstopili malo medlo. Porabili veliko energije, da smo se vrnili v ugoden rezultat in povedli, potem pa je prišel v ospredje Hardek, dvignil domačine in nam prinesel poraz. V ključnih trenutkih smo izgubili nekaj žog, kar se je poznalo na koncu na rezultatu. Je pa res, da je v Ormožu vedno težko igrati, to smo videli tudi danes."

RD LL GROSIST SLOVAN : ŠRD ŠKOFLJICA 31:25 (14:13)
Pipp 8, Pajt 7 (2); Drnovšek 6 (4), Kljun 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Matic Pipp (RD LL Grosist Slovan)

Obe ekipi, ki sta imeli pred današnjim obračunom enak izkupiček točk (11) v državnem prvenstvu, sta želeli na Kodeljevem nadaljevati pozitiven trend. Slovanovci so v prejšnjem krogu v gosteh premagali Jeruzalem Ormož, Škofljica pa je bila doma boljša od Urbanscape Loke.
A ekipi sta se ves čas menjevali v vodstvu, nobeni si ni uspelo priigrati večje prednosti in prvi del so s +1 končali gostitelji (14:13).
V drugem delu pa so po izidu 15:14 domači le stopili na plin in prišli do prednosti petih zadetkov (19:14). To jim je uspelo zadržati do konca tekme, najvišja, +6, je bila prav na koncu. Z današnjo zmago so varovanci Borisa Deniča prehiteli Škofljico, s katero so bili prej po točkah izenačeni, tudi na prvenstveni lestvici.
Prvi strelec domače ekipe je bil Matic Anton Pipp z osmimi zadetki, sedem jih je k zmagi dodal Kenan Pajt, pri gostih pa je največ golov, šest, dosegel Timotej Drnovšek.
V naslednjem krogu se bo Slovan v petek, 22. marca, v gosteh pomeril z vodilno ekipo DP, Trimom iz Trebnjega, Škofljica pa bo dan pozneje doma gostila Jeruzalem Ormož.

IZJAVI PO TEKMI:

Matic Pipp, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Spet je za nami težka tekma. Vedeli smo, kaj nas čaka. Vedeli smo, da jih bo prišlo večino iz Škofljice podpirat, tudi naših navijačev je bilo veliko. Videli so lahko zanimivo tekmo in hvala našim navijačem, ker so prišli. Mi smo se dobro pripravili na njih in na koncu zasluženo zmagali."

Mark Lipovac, ŠRD Škofljica:
"Tekmo smo začeli dobro in prvi polčas odigrali solidno, nato pa nismo zadevali neoviranih strelov, kar nas je stalo zmage. Na Slovan, ki je z novimi igralci močan, smo se zelo dobro pripravili, a žal se nam ni izšlo. Obrambo smo odigrali dobro, v napadu pa nam je zmanjkalo športne sreče."

MRK KRKA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 30:21 (14:8)
Vukić 6, Nikolić 5; Košir 5 (4), Stopar in Justin po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Vojislav Vukić (MRK Krka)

Četrtouvrščena Krka je v boju z devetouvrščenim Svišem dokazala, da je boljša ekipa. Krka, ki na lestvici zaostaja le za Trimom Trebnjem, Gorenjem Velenjem in Celjem Pivovarno Laško, je vodila praktično od začetka do konca tekme, tako da je bilo vprašanje o zmagovalcu rešeno relativno hitro.
Novomeščani so hitro pokazali svoje namere po zmagi, odločno so začeli in povedli s 6:2, Jernej Avsec pa je v 18. minuti zadel že za 10:4. Z dobro igro so domači še povečali naskok, ta je v 24. minuti po golu Marka Nikolića znašal še velikih osem golov.
V drugi del je Krka nesla šest golov razlike, tudi po nekaj izključitvah pa so se gosti, ki jih vodi Aleksander Polak, približali na štiri zadetke, bližje pa ni šlo.
Gostitelji so znali pravočasno zatreti vsakršen poskus približevanja in relativno varno jadrali proti mirnemu koncu tekme na prednosti petih ali šestih golov.
Vojislav Vukić je bil s šestimi goli najboljši strelec domačih, Domen Košir pa s petimi gostov.
Krka bo v 20. krogu čez 14 dni gostovala pri Ljubljani, Sviš pa bo gostil Škofjeločane.

IZJAVI PO TEKMI:

Nace Zajc, rokometaš MRK Krka:
"Na nasprotnika smo se dobro pripravili, tako da nam je šlo vse po načrtih že od samega začetka. V prvem delu smo si že priborili šest golov prednosti, ki smo jih potem držali do konca, tekmo pa zaključili z devetimi zadetki prednosti. Sedaj imamo nekaj dni premora, potem pa nas čaka še pokalna tekma s Celjani."

Luka Klemenčič, rokometaš RK Sviš Ivančna Gorica: 
"Tokrat se nismo v celoti držali dogovora, zato tudi taka razlika proti ekipi, ki je po kakovosti boljša od nas. Naredili smo preveč napak v obrambi in napadu, upam pa, da se bomo iz teh napak tudi nekaj naučili in do naslednje tekme to popravili. Čestitam mojim fantom za borbo, Krki pa za zmago."

RK SLOVENJ GRADEC : MRK LJUBLJANA 33:26 (20:12)
Štumpfl 6 (3), Levc in Lampret po 5; Pernovšek in Makivić po 4. 
STATISTIKA

Igralec tekme: Miha Kotar (RK Slovenj Gradec)

Slovenj Gradec je v dvoboju z Ljubljano upravičil vlogo favorita in zanesljivo zmagal, potem ko je nadzoroval celotno srečanje. Tako je prišel do devete zmage in je pri 20 točkah na osmem mestu, Ljubljana je predzadnja s šestimi točkami, kolikor jih ima še Dobova.
Slovenjgradčani so vodili od začetka do konca tekme, že po desetih minutah so vodili s šestimi goli prednosti, kar je že nakazalo, v katero smer bo zavila tekma. Po dvajsetih minutah so domači gostom bežali že za osem golov, taka razlika pa je bila tudi ob polčasu, tako da je Ljubljančane čakala praktično nemogoča misija v drugih 30 minutah.
To se je tudi udejanjilo, Korošci so goste držali ves čas na varni razdalji, ta se je v 41. minuti povečala tudi že na devet golov, tako da je bil zmagovalec znan že precej pred iztekom igralne ure.
Uroš Štumpfl je dosegel šest golov pri gostiteljih, pri gostih sta po štiri prispevala Žarko Makivić in Luka Pernovšek.
Slovenj Gradec bo v 20. krogu čez 14 dni gostoval v Ribnici, Ljubljana pa bo gostila Krko.

IZJAVI PO TEKMI:

Miha Kotar, rokometaš RK Slovenj Gradec: 
"Vedeli smo, da bo tekma težka, saj je Ljubljana v Slovenj Gradec prišla neobremenjena. Mi smo od prve minute garali v obrambi, si priigrali nekaj golov prednosti in tekmo mirno pripeljali do konca. Hvala publiki za izjemno vzdušje in čestitke gostom za športno igro."

Miha Tomšič, rokometaš MRK Ljubljana:
"V Slovenj Gradcu so gostovanja vedno zahtevna. Publika je osmi igralec domače ekipe, tako da imajo še večji motiv po dobrem rezultatu. Domačini so odigrali odlično tekmo in zasluženo slavili zmago."

Nedelja, 10. marec, ob 17.15:
RK GORENJE VELENJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na Sportklub 1 in Facebook strani Sportklub Slovenija)

IZJAVI PRED TEKMO:

Tilen Sokolič, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Veselimo se nedeljske tekme, na katero se odpravljamo zelo optimistično. Verjamem, da lahko iztržimo dve točki, ampak kljub temu je to derbi, kjer pravila ne veljajo. Pričakujem dobro tekmo in se veselim rokometnega praznika v Rdeči dvorani." 

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Časa za pripravo na tekmo ni veliko, še v četrtek zvečer smo igrali tekmo Lige prvakov. Igralci so utrujeni, najprej moramo videti v kakšnem stanju so in kdo bo v nedeljo na voljo. Je pa to pomembna tekma za nas in zagotovo bomo dali vse od sebe, da tekmo odigramo na visoki ravni."

Že odigrano, četrtek, 7. marec:
RD URBANSCAPE LOKA : RK TRIMO TREBNJE 23:30 (10:15)
VEČ O TEKMI

Petek, 8. marec:
RK DOBOVA : RD RIKO RIBNICA 26:35 (12:17)
VEČ O TEKMI
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 18 16 1 1 585:452 133 33
2 RK GORENJE VELENJE 17 13 3 1 524:427 97 29
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 18 14 1 3 597:511 86 29
4 MRK KRKA 19 10 4 5 554:491 63 24
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 19 10 3 6 511:503 8 23
6 RD KOPER 19 11 0 8 550:520 30 22
7 RD RIKO RIBNICA 19 9 2 8 619:590 29 20
8 RK SLOVENJ GRADEC 18 8 2 8 519:525 −6 18
9 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 19 6 2 11 538:574 −36 14
10 RD LL GROSIST SLOVAN 19 6 1 12 516:545 −29 13
11 RD URBANSCAPE LOKA 19 5 2 12 524:584 −60 12
12 ŠRD ŠKOFLJICA 19 5 1 13 503:578 −75 11
13 MRK LJUBLJANA 18 3 0 15 496:598 −102 6
14 RK DOBOVA 19 3 0 16 474:612 −138 6