11. 3. 2024

Čez 10 dni Slovenci iz prvega bobna v kvalifikacije za EP 2026

Moška reprezentanca, ki jo v tem tednu čakajo kvalifikacije za olimpijske igre, bo kmalu dobila tudi tekmece, s katerimi se bo potegovala za nastop na naslednjem evropskem prvenstvu. To bodo januarja 2026 gostile Danska, Švedska in Norveška.

Slovenski rokometaši bodo v žreb, ki bo na sporedu 21. marca ob 16.30 v Kopenhagnu na Danskem, vstopili kot eni izmed osmih nosilcev. Uvrščeni so v prvi kakovostni boben, kar pomeni, da se v kvalifikacijah ne bodo mogli srečati z Nemčijo, Španijo, Madžarsko, Hrvaško, Islandijo, Portugalsko ali Nizozemsko.


V drugi kakovostni boben so pri evropski rokometni zvezi (EHF) uvrstili Avstrijo, Črno goro, Srbijo, Poljsko, Češko, Severno Makedonijo, Ferske otoke in Grčijo, tretjega tvorijo Bosna in Hercegovina, Slovaška, Belgija, Švica, Romunija, Litva, Ukrajina in Italija, četrtega pa Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turčija, Luksemburg, Kosovo in Latvija.


V osem kvalifikacijskih skupin bo iz vsakega bobna izžrebana ena reprezentanca. Četverica se bo v merila po dvokrožnem sistemu s tekmami doma in v gosteh. Prvi tekmi kvalifikacij bosta na sporedu novembra (6./7. in 9./10.11.), drugi ciklus kvalifikacijskih bojev bo prinesel marec 2025 (12./13. in 15./16.3.), tretjega pa maj (7./8. in 11.5.).


Na evropskem prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc. Poleg vseh treh gostiteljic je kot branilka naslova tja neposredno uvrščena tudi Francija. Iz kvalifikacij bosta na sklepni turnir napredovali najboljši izbrani vrsti vsake skupine ter dodatno še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance celotnih kvalifikacij.


Slovenska moška reprezentanca se je sicer minulo nedeljo zbrala v Barceloni, kjer bo opravila priprave na kvalifikacijski turnir za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. V četrtek jo ob 21. uri čaka dvoboj z Brazilijo, dan za tem ob enakem času srečanje z gostitelji Španci, v nedeljo pa bo ob 15.15 na sporedu še tekma z Bahrajnom. Vse tekme bo v Sloveniji prenašal Planet TV.


Po končanih kvalifikacijah za pot v francosko prestolnico v začetku maja slovenske rokometaše čakata še kvalifikacijski tekmi za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu. S Švico se bo 9. maja pomerila v Kopru, povratna tekma sledi 11. ali 12. maja v gosteh. Na mundial, ki ga bodo gostile Hrvaška, Danska in Norveška, bodo napredovali zmagovalci seštevka obeh tekem.

Žreb kvalifikacij za EP 2026

Datum: Četrtek, 21. marec 2024
Ura: 16.30
Lokacija: Kopenhagen, Danska

Bobni pred žrebom

Boben 1: Nemčija, Španija, Madžarska, Hrvaška, Islandija, Portugalska, Slovenija in Nizozemska


Boben 2: Avstrija, Črna gora, Srbija, Poljska, Češka, Severna Makedonija, Ferski otoki in Grčija


Boben 3: Bosna in Hercegovina, Slovaška, Belgija, Švica, Romunija, Litva, Ukrajina in Italija


Boben 4: Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turčija, Luksemburg, Kosovo in Latvija