17. 3. 2024

SLOVENSKI ROKOMETAŠI ČETRTIČ NA OLIMPIJSKE IGRE!

Slovenska moška rokometna reprezentanca nastopila na olimpijskih igrah, ki jih bo med 26. julijem in 11. avgustom gostil Pariz. Slovenci so zadnji dan olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Granollersu premagali Bahrajn z 32:26 (17:12), vstopnico pa prejeli po zmagi Španije nad Brazilijo.

Rokometaši izpod Alp bodo po Sydneyju 2000 (8. mesto), Atenah 2004 (11.) in Rio de Janeiru 2016 (6.) četrtič v zgodovini nastopili na športnem veledogodku. Do zadnjih olimpijskih iger v Tokiu so bili tudi edina reprezentanca v kolektivnih športih, ki si je zagotovila mesto na poletnih olimpijskih igrah v zgodovini samostojne Slovenije.

Slovenski rokometaši so se pred tekmo dobro zavedali, da so kakovostnejša reprezentanca in da, če bodo imeli pravi pristop ter pokazali igro, ki jo znajo, z Bahrajnom ne bi smeli imeti težav. A sam začetek ni kazal na to. Vratar Ferlin je sicer z obrambo v uvodnem napadu tekmecev napovedal svoj dober dan, a v napadu slovenska igra ni bila dobra. Slabi streli in napake so Bahrajnčanom omogočile protinapade, po katerih so hitro povedli s 3:0.

Toda izbranci Uroš Zormana so se še pravočasno zbrali in počasi začeli postavljati stvari na svoje mesto. Blaž Janc je v peti minuti dosegel prvi slovenski gol, potem ko je Klemen Ferlin ubranil sedemmetrovko, pa je Nejc Cehte izenačil na 3:3. Ko je Kristjan Horžen v 11. minuti svojo ekipo prvič povedel v vodstvo (5:4), je favoritom steklo. Razigral se je Aleks Vlah, Ferlin je še naprej branil odlično, razlika je rasla. Po golu Deana Bombača je na semaforju kazalo 12:7, v zadnjo minuto prvega polčasa pa so Slovenci vstopili s prednostjo 17:11. Štiri sekunde pred koncem so Bahrajnčani znižali, a razlika pet golov je vseeno omogočala mirno nadaljevanje.

Začetek drugega dela spet ni bil najboljši za slovensko vrsto. Tekmecu so dovolili, da se približa na 15:18, toda občutek je bil, da je le vprašanje časa, kdaj bodo spet ušli na varno razliko, da tekmeci ne morejo ogroziti njihove zmage. Kljub temu, da niso blesteli, so na polovici drugega dela izkoristili igralca več, z golom Blaža Janca povedli s 25:19.

Vlah bi lahko prednost povišal na sedem golov, toda zgrešil je sedemmetrovko, zato pa je to uspelo Stašu Slatinku Jovičiću, ki je uspešno zaključil protinapad. Sedem golov prednosti je v desetih minutah težko zapraviti oziroma tekmecem zaostanek nadoknaditi. Tega so se zavedali Bahrajnčani, ki niso več kazali take vneme kot na začetku. Tako je bilo le vprašanje, s kakšno razliko se bo tekma končala, na koncu je ob ne posebej prepričljivi igri Slovencev znašala šest golov. Zadnji kanček upanja je Arabcem pri izidu 30:25 štiri minute pred koncem z ubranjeno sedemmetrovko razblinil Urh Kastelic.

Piko na i uspešnemu zaključku je na zadnji tekmi turnirja dodala Španija, ki je bila od Brazilije boljša z 28:26. Gostitelji so turnir v Granollersu zaključili s polnim izkupičkom, dve zmagi je na treh tekmah zbrala Slovenija, eno Brazilci, Bahrajnčani so ostali brez uspeha.

Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Kar smo si pred kvalifikacijskim turnirjem želeli, smo na koncu izpolnili. Razpored tekem je bil morda nekoliko drugačen od tistega, ki bi si ga želeli, a nimam kaj reči. Presrečen sem, fantom lahko samo čestitam za te kvalifikacije! V Granollersu sicer nismo bili povsem pravi, a uvrstitev na olimpijske igre smo si zaslužili! Sreča spremlja hrabre!"

Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
"Po koncu kvalifikacijskega turnirja so občutki najlepši v karieri, a lahko bi bili tudi najslabši. Potujemo na olimpijske igre, zaslužili smo si to! Na svetovnem prvenstvu smo osvojili 10. mesto, na evropskem smo bili šesti. Kljub temu, da nismo blesteli, smo v Granollersu iztržili dve zmagi. Mi smo svoj posel odigrali, hvala tudi Špancem, da so tekmo z Brazilijo odigrali v športnem duhu. Resnično sem vesel, da bom lahko še enkrat v karieri okusil slast olimpijskih iger. To je bila moja velika želja!"

Blaž Blagotinšek, slovenski reprezentant:
"Ponosen sem na ekipo, da nam je uspel ta podvig. Za športnika so olimpijske igre nekaj posebnega. Zelo sem vesel! Proti Španiji smo imeli slab dan. A dve zmagi, ki smo si ju zadali že pred turnirjem, smo dosegli. Zadnja tekma je bila napeta, težko jo je bilo spremljati. A vse se je odvilo tako kot se je moralo."

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, TURNIR 1 (ŠPANIJA, GRANOLLERS)
Nedelja, 17. marec:
SLOVENIJA : BAHRAJN 32:26 (17:12)
Slovenija: Blagotinšek, B. Janc 5, M. Janc, Dolenec, Cehte 4, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 2, Gaber 1, Zarabec, Ferlin, Horžen 3, Bombač 1, Mačkovšek 5, Novak, Vlah 8 (3), Kastelic.
Bahrajn: Eid 5 (5), Alfardan 1, Alsamahidži 2, Isa, Kambar, Redha 2, Fadhul 3, Ali 2, Husejn Abdulah 1, M. Alzajmur 2, A. Alzajmur, Ali 1, Ahmed, Mohamed 4, Kamis 1, Alsajad 2.
STATISTIKA

BRAZILIJA : ŠPANIJA 26:28

Že odigrano, četrtek, 14. marca:
ŠPANIJA : BAHRAJN 39:27 (18:11)
SLOVENIJA : BRAZILIJA 27:26 (13:12)
VEČ O TEKMI

Petek, 15. marec:
BAHRAJN : BRAZILIJA 24:25 (14:11)
ŠPANIJA : SLOVENIJA 22:32 (13:20)