21. 3. 2024

Z Makedonci, Litvanci in Estonci za mesto na naslednjem EP

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je dobila tekmece v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2026 potekalo na Danskem, Švedskem in Norveškem. Pomerila se bo s Severno Makedonijo, Litvo in Estonijo.

"Pri žrebu smo se izognili nekaterim ekipam iz drugega bobna, ki zagotovo kotirajo višje od Severne Makedonije. A to nikakor ne pomeni, da lahko Makedonce kar odpišemo. Ekipi iz tretjega in četrtega bobna seboj prinašata nekoliko zapleteni potovanji, a z žrebom smo lahko zadovoljni. Smo favoriti skupine, bo pa potrebno to vlogo vsakič znova upravičiti s predstavo na igrišču," je po plesu kroglic dejal selektor Uroš Zorman.


Slovenija se je v žreb podala s prvega, najkakovostnejšega bobna in bila izžrebana v prvo izmed osmih kvalifikacijskih skupin. Četverica sodelujočih ekip se bo merila po dvokrožnem sistemu s tekmami doma in v gosteh. Izbranci selektorja Zormana bodo nastope novembra začeli z domačo tekmo proti Litvi (6. ali 7. 11.) in gostovanjem v Estoniji (9. ali 10. 11.), v drugem ciklusu marca prihodnje leto jo čaka gostovanje (12. ali 13. 3.) in domača tekma (15. ali 16. 3.) s Severno Makedonijo, v tretjem delu pa nato maja še povratni tekmi v gosteh pri Litvancih (7. ali 8. 5.) in doma proti Estoncem (11. 5.).


Na evropskem prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc. Poleg vseh treh gostiteljic je kot branilka naslova tja neposredno uvrščena tudi Francija. Iz kvalifikacij bosta na sklepni turnir napredovali najboljši izbrani vrsti vsake skupine ter dodatno še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance celotnih kvalifikacij.


Za slovensko izbrano vrsto je sicer odličen začetek leta. Januarja je na evropskem prvenstvu v Nemčiji osvojila odlično šesto mesto, minuli vikend pa izjemen uspeh dosegla z novo uvrstitvijo na olimpijske igre, četrto v zgodovini.


Že kmalu pa slovensko reprezentanco čakajo novi izzivi. V začetku maja se bo s Švico pomerila za mesto na svetovnem prvenstvu januarja 2025, konec julija bo začela nastope na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu, jeseni pa vstopila v že omenjene kvalifikacije za mesto med evropsko elito leta 2026.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2026

1. krog, sreda, 6. ali četrtek, 7. november:
SLOVENIJA : LITVA


2. krog, sobota, 9. ali nedelja, 10. november:
ESTONIJA : SLOVENIJA


3. krog, sreda, 12. ali četrtek 13. marec 2025:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA


4. krog, sobota, 15. ali nedelja, 16. marec 2025:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA


5. krog, sreda, 7. ali četrtek, 8. maj 2025:
LITVA : SLOVENIJA


6. krog, nedelja, 11. maj 2025:
SLOVENIJA : ESTONIJA


SKUPINE KVALIFIKACIJ ZA EP 2026
Skupina 1: Slovenija, Severna Makedonija, Litva, Estonija;
Skupina 2: Madžarska, Črna gora, Slovaška, Finska;
Skupina 3: Islandija, Grčija, Bosna in Hercegovina, Gruzija;
Skupina 4: Španija, Srbija, Italija, Latvija;
Skupina 5: Hrvaška, Češka, Belgija, Luksemburg;
Skupina 6: Nizozemska, Ferski otoki, Ukrajina, Kosovo;
Skupina 7: Nemčija, Avstrija, Švica, Turčija;
Skupina 8: Portugalska, Poljska, Romunija, Izrael.