23. 3. 2024

Borba za obstanek v Ligi NLB ostaja povsem odprta

V soboto so bile v Ligi NLB odigrane še štiri tekme 20. kroga. Boj za obstanek ostaja še naprej povsem odprt.

Po koncu sezone se bodo zadnje tri uvrščene ekipe preselile v nižji rang tekmovanja, desetouvrščeno moštvo pa čakata dodatna kvalifikacijska boja z drugouvrščeno ekipo 1. B lige. S šestimi točkami se na dnu nahajata Dobova in Ljubljana, ki ju tekmi čakata v nedeljo oziroma sredo. Nad njima se v razmaku štirih točk nahajajo štiri ekipe. Škofljica, ki je v soboto po ogorčenem boju klonila proti Ormožu s 25:27 ima 11 točk. Točko več premoreta LL Grosist Slovan in Urbanscape Loka, 15 točk ima Sviš Ivančna Gorica. Gorenjci in Dolenjci so se v 20. krogu razšli z neodločenim izidom 29:29, medtem ko so Moščani morali priznati premoč trebanjskemu Trimu (38:31).

Že v petek je Gorenje Velenje, ki ob odigrani tekmi manj še naprej diha za ovratnik Trebanjcem, ugnalo Koper z 31:27. 

V nedeljo ob 17. uri v 20. krogu sledi še obračun Celja Pivovarne Laško in Dobove, sreda pa bo prinesla obračun Ljubljane in Krke.
LIGA NLB, 20. KROG
Sobota, 23. marec:
RK TRIMO TREBNJE : RD LL GROSIST SLOVAN 38:31 (21:22)
Sltinek Jovičić 10, Cingesar 5 (3); Pipp 7 (1), Pajt 6 (1).

Igralec tekme: Staš Slatinek Jovičić (RK Trimo Trebnje)

Trimo, ki se bori za prvaka, se je mučil z Ljubljančani, ki niso pri vrhu prvenstvene razpredelnice. Dve tretjini tekme je bila igra izenačena, gosti so še v 40. minuti vodili s 26:25, nato pa so stvari prišle na svoje mesto, tako da je zdajšnji selektor slovenske reprezentance Uroš Zorman vendarle ugnal nekdanjega, Borisa Denića.
Slovan je v zadnjih tekmah državnega prvenstva pokazal velik napredek, predvsem pa borbenost in željo. V Trebnje je odšel sproščeno, zavedal se je, da nima česa izgubiti. Z igro je paral živce Zormanu, ki je svoje prve rokometne korake storil prav na Kodeljevem (enako velja za Denića).
A slovenskega selektorja so jezili tudi njegovi igralci, ki so v prvem, sicer izenačenem polčasu, v katerem ni nobena ekipa vodila več kot z dvema goloma razlike, prejeli kar 22 zadetkov.
So pa v drugem delu reči vendarle prišle na svoje mesto. Slovan je sicer nekaj časa še grozil, po izidu 28:27 pa so domači stopili na plin. Najprej jim je uspel delni izid 4:0, po zadetku za 32:28 pa še izid 3:0 in zmagovalec je bil odločen.
Reprezentant Staš Slatinek Jovičić je dosegel deset golov, imel je stoodstotni met, nekdanji reprezentant Darko Cingesar jih je prispeval pet, pri gostih se je s sedmimi izkazal Matic Pipp.

IZJAVI PO TEKMI:

Staš Slatinek Jovičić, rokometaš RK Trimo Trebnje:
“Tekme nismo začeli tako, kot smo se dogovorili. Prvi polčas je bil zelo dinamičen, igral se je hiter rokomet in posledično se je rezultat višal gol za gol. V drugem polčasu smo se zbrali in odigrali tako kot znamo. Z dobro obrambo in hitrim nasprotnim napadom smo si priigrali nekaj golov prednosti."

Matic Pipp, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Tekmo smo začeli sproščeno, saj smo se zavedali, da je nasprotna ekipa vodilna na lestvici državnega prvenstva in hkrati tudi favorit. V prvem polčasu smo dobro parirali domačinom in v drugi polčas vstopili s prednostjo enega zadetka. V nadaljevanju drugega polčasa smo nato nekoliko padli v ravni igre, kar so Trebanjci izkoristili in na koncu zasluženo zmagali."

RD RIKO RIBNICA : RK SLOVENJ GRADEC 35:32 (15:17)
Ljevar 8, Cimerman 7; Štumpfl 13 (2), Cvetko (2) in Lampret po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Nejc Planinšek (RD Riko Ribnica)

Derbi sredine lestvice, obračun ekip, ki sta bili pred tem krogom z 20 točkami točkovno izenačeni, je pripadel domačim Ribničanom. Ti so do zmage prišli predvsem z odlično igro v zadnjih desetih minutah, ko je zablestel tudi vratar Jagoš Braunović, v napadu pa so po zaostanku 28:29 poskrbeli za delni izid 5:0, prednosti pa niso več zapravili. Pred tem so bili v prednosti gostujoči igralci, še v 39. minuti so vodili tudi s štirimi goli razlike.
Začetek tekme je sicer pripadel gostiteljem, ki so do 20. minute nekajkrat vodili z dvema goloma razlike. Gosti so prvič povedli z golom Aljaža Lampreta za izid 11:12, nato pa vodstvo od dveh do štirih golov držali vse do 50. minute, ko je izenačil Leon Ljevar. Že v naslednjem napadu je za vodstvo Ribničanov poskrbel Brin Cimerman, s tem pa se nalet ni zaustavil. Dosegli so še tri zaporedne gole, tako da so lahko tekmo mirno pripeljali do konca.
Ljevar je dosegel osem golov, Cimerman sedem in ni zgrešil meta, pri Slovenjgradčanih pa je bil s 13 najučinkovitejši Uroš Štumpfl.
Riko Ribnica bo v naslednjem krogu gostovala pri Krki, Slovenj Gradec bo gostil Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Nejc Planinšek, rokometaš RD Riko Ribnica: 
"Vesel sem, da sem se po dolgem času vrnil po poškodbi. Začeli smo dobro a nato padli v obrambi in imeli preveč izgubljenih žog v napadu, kar se je nadaljevalo skoraj do sredine drugega polčasa. Potem pa smo stopili skupaj in to popravili, tudi vratarji so dodali nekaj zelo pomembnih obramb in rezultat se je obrnil v našo korist."

Aljaž Lampret, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Za nami je dobra tekma, odigrana na solidni ravni s strani obeh ekip. Dejstvo je, da smo vodili več kot polovico tekme, potem pa nam je zaradi poškodb, ki jih imamo, zmanjkalo malo energije. Poleg tega pa smo se preveč obremenjevali s sodniškimi odločitvami. Prisotna je bila nervoza in posledično smo storili preveč napak. Menim, da je Ribnica pošteno zmagala, mi pa se bomo pripravili in šli naprej."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD URBANSCAPE LOKA 29:29 (14:16)
Košir 7 (3), Marojević 5 (2); Soršak 12 (4), A. Jesenko 4 (1).
STATISTIKA

Igralec tekme: Jaka Glavan (RK SVIŠ Ivančna Gorica)

Rokometaši Ivančne Gorice so v domači dvorani prekinili slab niz, na zadnjih petih tekmah namreč niso zmagali. Tudi tokrat jim sicer to ni uspelo, so pa proti Škofjeločanom dosegli točko. Tudi gostje tekme niso pričakali v najboljšem nizu, saj so zmagali le enkrat na zadnjih petih tekmah, dvakrat zapored so nazadnje izgubili. Po današnji delitvi točk je Ivančna Gorica na devetem mestu s 15 osvojenimi točkami, Loka (13) ima dve točki manj in je 11.
Po izenačenem uvodu so si gostje prvi priigrali nekoliko višjo prednost, ko so po golu Marka Batagelja v 11. minuti povedli za tri (6:3). Domačini so izenačili, pet minut pred odmorom pa so si rokometaši Loke znova priigrali prednost, tokrat štirih golov, potem ko je bil za 14:10 natančen Jaka Soršak.
Ob polčasu so gostje iz Škofje Loke vodili za dva gola. Prednost so nekaj časa ohranjali tudi v začetku drugega dela, nato pa so domači le prišli do izenačenja. V 41. minuti je izid na 21:21 poravnal Andraž Justin. V nadaljevanju so bili v prednosti gola ali dveh domači, a so gostje ostali povsem blizu.
Dobrih pet minut pred koncem je Ivančna Gorica vodila z golom prednosti, v končnici pa te prednosti ni zadržala in tekma se je končala z neodločenim izidom 29:29.
Pri domačih je bil s sedmimi zadetki najbolj učinkovit Domen Košir, pet jih je dodal Marko Marojević. Pri Loki je bil razpoložen Soršak, ki je dosegel 12 zadetkov, s po štirimi sledita Aljaž Jesenko in Batagelj.
V naslednjem krogu bo Urbanscape Loka doma gostila Ljubljano, rokometaši Ivančne Gorice pa bodo gostovali pri LL Grosist Slovanu.

IZJAVI PO TEKMI:

Jaka Glavan, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Prva točka v nadaljevanju prvenstva, končno smo prebili led. Ne glede na vse, smo na koncu dobili vsaj točko, ki smo si jo zaslužili oboji. Čestitke Loki za borbo. Upam, da nadaljujemo s takim ritmom, s tako borbo. Že vnaprej vabljeni vsi navijači, da nas v Ljubljani, na Slovanu podprete v čim večjem številu in da še naprej nabiramo pomembne točke." 

Jaka Soršak, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Tekmo smo začeli zelo dobro, povedli za nekaj zadetkov in to prednost držali skozi celoten polčas. V nadaljevanje smo se podali pametno, nato pa malo popustili, poznala se je utrujenost. Kaj naj rečem, njihov vratar Jaka Glavan je pokazal izjemno predstavo, tudi vsi ostali so se izkazali. Realno se je celotna tekma odvijala tu tu in mislim, da je delitev točk najbolj poštena."

ŠRD ŠKOFLJICA : RK JERUZALEM ORMOŽ 25:27 (13:12)
Kljun in Gliha po 6; Jerenec 8, Sok 6 (5)
STATISTIKA

Igralec tekme: Filip Ranfl (RK Jeruzalem Ormož)

Ormožani so tekmo začeli na petem mestu lestvice po desetih zmagah, treh neodločenih izidih in šestih porazih v dosedanjem poteku prvenstva. Škofljica je bila med 14 ekipami 12. s petimi zmagami, 13 porazi in remijem.
Prvi del tekme pa ni minil tako, kot kaže stanje na lestvici. S 3:0 in 4:1 ter 8:5 v 15. minuti so vodili gostitelji. Štiri minute pred koncem polčasa je bilo še vedno 13:10 za domače. Zaključek je pripadel gostujoči zasedbi, ki je do odmora znižala zaostanek na en gol.
Po četrtem zaporednem golu so gostje povedli v drugem delu s 15:13. Blaž Nosan je na 16:16 izenačil v 37. minuti, večji del nadaljevanja pa so imeli Ormožani zadetek ali dva prednosti. Osem minut pred koncem je sedemmetrovko Tadej Sok pretvoril v tri gole prednosti (23:20). Matija Gliha je štiri minute pred zaključkom za domače znova izenačil na 23:23. Takoj nato so gostje znova ušli in prednost gola ali dveh zadržali do konca.
Jeruzalem Ormož bo naslednjo soboto v 21. krogu gostil Trimo Trebnje, v Škofljico prihaja Koper, tekma pa bo že v sredo, 27. marca.

IZJAVI PO TEKMI:

Luka Kljun, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Menim, da so nam tokrat zmanjkale neke potrebne izkušnje, da bi lahko odnesli kakšno točko. Dobro smo parirali Ormožu, a na koncu je žal zmanjkalo tudi nekaj športne sreče in Ormož je zasluženo zmagal."

Tadej Sok, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Vedeli smo, da bo to izredno težko tekma. Škofljica je, še posebej doma, izredno neugodna ekipa. Lovi točke, ki so pomembne za obstanek. Mi smo sicer slabo začeli, a smo na srečo dobro končali. Za nami je je dobra tekma, a menim da smo na koncu zasluženo zmagali." 

Nedelja, 24. marec, ob 17.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK DOBOVA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Luka Perić, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Za nami je niz slabih rezultatov in sredin poraz proti Krki je bil boleč. V Novem mestu nismo prikazali dobre predstave in to želimo že v nedeljo popraviti. Dali bomo vse od sebe, da obrnemo rezultatsko krivuljo na pozitivno in dobimo nedeljsko tekmo. Rad bi tudi pozval vse navijače, da nas v nedeljo podprejo v čim večjem številu."

Matija Kozolić, rokometaš RK Dobova:
"Po reprezentančnem premoru nas v nedeljo čaka gostovanje pri dobri ekipi Celja. Lahko gremo sproščeni in upamo, da bomo pokazali dobro igro in željo."

Sreda, 27. marec, ob 20.30:
MRK LJUBLJANA : MRK KRKA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)

Že odigrano, petek, 22. marec:
RD KOPER : RK GORENJE VELENJE 27:31 (16:15)
VEČ O TEKMI
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 20 17 1 2 652:513 139 35
2 RK GORENJE VELENJE 19 15 3 1 587:481 106 33
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 19 14 1 4 624:543 81 29
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 20 11 3 6 538:528 10 25
5 MRK KRKA 19 10 4 5 554:491 63 24
6 RD RIKO RIBNICA 20 10 2 8 654:622 32 22
7 RD KOPER 20 11 0 9 577:551 26 22
8 RK SLOVENJ GRADEC 20 9 2 9 581:589 −8 20
9 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 20 6 3 11 567:603 −36 15
10 RD LL GROSIST SLOVAN 20 6 1 13 547:583 −36 13
11 RD URBANSCAPE LOKA 20 5 3 12 553:613 −60 13
12 ŠRD ŠKOFLJICA 20 5 1 14 528:605 −77 11
13 MRK LJUBLJANA 18 3 0 15 496:598 −102 6
14 RK DOBOVA 19 3 0 16 474:612 −138 6