20. 4. 2024

Pomembne zmage za Gorenje Velenje, Jeruzalem Ormož in Celje PL

V soboto so bile odigrane preostale tekme 23. kroga Lige NLB. Celje je rešilo celo kožo v Škofji Loki in z zmago potrdilo uvrstitev v najboljšo trojico. Po preobratu do zmage tudi Gorenje Velenje, ki tako še naprej ostaja v igri za državni naslov. Med najboljšo četverico, ki bo imela priložnost v novi sezoni zaigrati v mednarodnih tekmovanjih, je s tesno zmago skočil ormoški Jeruzalem.
LIGA NLB, 23. KROG
Sobota, 20. april:
ŠRD ŠKOFLJICA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 24:31 (11:16)
Jo. Rot 4 (3), Ju. Rot, Nosan in Pangerc (1) po 3.
STATISTIKA

Igralec tekme: Marko Marojevič (RK Sviš Ivančna Gorica)

Sviš Ivančna Gorica je pri Škofljici dosegla sedmo zmago v sezoni in se točkovno izenačila z LL Grosistom Slovanom, ki je deveti. Škofljica ostaja 12. z 11 osvojenimi točkami.
Gosti iz Ivančne Gorice so po izenačenih prvih minutah prevzeli pobudo in hitro prišli do oprijemljive prednosti. Za tri gole so povedli v deveti, za +6 pa je v 18. minuti poskrbel Marko Marojević (11:5).
Tudi do polčasa so varovanci Aleksandra Polaka ohranjali naskok in na veliki odmor odšli s +5 (16:11). Tudi v drugem delu se veliko ni spremenilo, gosti so nadzorovali tekmo in ves čas ohranjali šest, sedem golov naskoka.
V 48. minuti je s sedemmetrovke za 25:17 zadel Andraž Justin in poskrbel za mirno končnico ter sedmi par točk v sezoni za rokometaše iz Ivančne Gorice.
Marojević je na koncu zbral devet golov, pri domači zasedbi pa nihče ni dosegel več kot štiri zadetke. S toliko goli je dvoboj sklenil Jon Rot.
Rokometaši Škofljice bodo v 24. krogu v soboto gostovali pri Ljubljani, Sviš Ivančna Gorica pa bo dan prej gostila Trimo iz Trebnjega.

IZJAVI PO TEKMI:

Domen Lipužič, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Sviš je bil danes preprosto boljši, igra enostavno ni stekla, ne v napadu kot tudi ne v obrambi. Lahko samo čestitamo ekipi Sviša."

David Pekeč, rokometaš RK Sviš Ivančna Gorica:
"Vedeli smo, kaj nam ta tekma prinaša, vsaj dodatne kvalifikacije, zato smo v tekmo vstopili kot se gre. Nato smo jo zanesljivo kontrolirali do konca in zasluženo zmagali. Gremo naprej v naslednje tekme, da potrdimo to zmago."

RD LL GROSIST SLOVAN : RD RIKO RIBNICA 30:31 (16:12)
Pipp 9 (2), Mlivić 7; Ljevar 8, Žagar 7.
STATISTIKA

Igralec tekme: Leon Ljevar (RD Riko Ribnica)

Ribničani so praktično celotno srečanje zaostajali, v končnici pa prišli do zmage po dveh zaporednih golih v zadnjih minutah srečanja. Ribnica je po 12. zmagi v sezoni na šestem mestu preskočila Koper zavoljo boljše gol razlike, Slovan pa je s 17 točkami ostal na devetem mestu.
Ljubljančani so se od samega začetka dobro zoperstavili sedmouvrščeni zasedbi lige in po izenačenem začetku z delnim izidom 6:0 povedli za štiri gole (8:4). Gosti iz dežele suhe robe so se nekajkrat približali na dva gola razlike, a so domači zanesljivo držali prednost in tudi na veliki odmor odšli s štirimi goli naskoka.
Ta zaostanek so Ribničani hitro izničili in prišli na vsega gol razlike. Toda domači se niso dali. V izenačenem nadaljevanju so bili ves čas korak ali dva spredaj. Ko je bilo na semaforju 27:24 za Ljubljančane, se je zdelo, da bi lahko dve točki ostali na Kodeljevem, a so imeli gosti drugačne načrte.
V 55. minuti po dveh zaporednih zadetkih izenačili na 28:28, nato pa v končnici srečanja dvakrat izničili prednost gola domačih in po zadetku Leona Ljevarja tik pred koncem le slavili. Pred tem so nazadnje vodili v peti minuti pri izidu 4:3.
Pri Ribničanih je osem golov dosegel Ljevar, sedem jih je dodal Žan Žagar. Pri domačih se je pri devetih zadetkih ustavil Matic Anton Pipp, Tarik Mlivić jih je dodal sedem.
Ljubljančani bodo v naslednjem krogu že v četrtek gostovali pri Celju Pivovarni Laško, medtem ko Ribničane dan kasneje čaka domača tekma proti Jeruzalemu Ormožu.

IZJAVI PO TEKMI:

Jernej Mlakar, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Ribnici čestitam za zmago. Pokazali smo dva povsem drugačna obraza - v prvem polčasu je v obrambi in napadu vse delovalo, kakor mora, v drugem polčasu nismo mogli sestaviti obrambe. Na koncu pa nam je zmanjkalo nekaj športne sreče."

Žan Žagar, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Za nami je težka tekma. Vedeli smo, kam prihajamo in kaj nas čaka. Začeli smo mlahavo, tako v obrambi kot napadu se nismo borili, kot bi se morali. Po polčasu smo se malo pogovoril in dogovorili, kaj bomo igrali in s pametno igro prišli do zasluženega zaključka in konca."

RD URBANSCAPE LOKA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26:27 (17:13)
Soršak 11 (5), Dolenc 4 (1); Cokan 6 (1), Žabić 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Rok Zaponšek (RK Celje Pivovarna Laško).

Celjani so se morali v dramatični tekmi zelo potruditi za novi točki, s čimer so se na lestvici točkovno izenačili z Gorenjem. Toda Velenjčani, ki jih čaka večerni obračun, imajo dve odigrani tekmi manj. Škofjeločani po nesrečnem razpletu ob koncu dvoboja ostajajo pri 15 točkah v spodnji polovici lestvice.
Šestindvajsetkratni prvaki so v Škofji Loki slabo odprli dvoboj proti 11. ekipi DP. Domači so na krilih glasne podpore v sedmi minuti povedli za tri gole, po golu Jake Soršaka v 11. minuti pa je bilo na semaforju že 8:3 za domače.
Po minuti odmora celjskega trenerja Klemna Luzarja, ki je vodenje prevzel po odhodu Alema Toskića, se razmerje na igrišču ni pretirano spremenilo. Domači so vodili tudi za šest golov, po 30 minutah pa je bil izid po dveh zaporednih golih gostov 17:13 za Škofjeločane.
Celjska zasedba je vložila ogromno truda v lov na tekmeca in ga gol za golom tudi dohitevala. V 47. minuti je po golu Žige Beleja domača zasedba vodila le še za gol, z razpoloženim vratarjem Tilnom Grudnikom pa je do 54. minute uspešno kljubovala gostom.
Ti so prek Žige Mlakarja nato izenačili na 23:23, v tesni končnici pa povedli za dva gola po zadetkih Tadeja Mazeja in Mitje Janca. Domači so 90 sekund pred koncem znižali na 25:26, nato pa po zapravljenem napadu gostov izenačili na 26:26.
Toda zadnja beseda je pripadla Celjanom, ki so v zadnjih šestih sekundah s hitrim izvajanjem presenetili domačine ter srečno odnesli obe točki po končni odločitvi sodnikov in delegata v Škofji Loki. Ti so priznali zadnji gol Igorja Žabića ob izteku 60 minut.
Pri domačih je Jaka Soršak dosegel 11 golov, od tega pet s sedmih metrov, pri gostih pa je bil s šestimi goli najboljši strelec Tim Cokan.
Celje Pivovarna Laško bo v 24. krogu že v četrtek doma igrala proti LL Grosistu Slovanu, medtem ko bodo Škofjeločani dan kasneje gostovali v Velenju pri Gorenju.

IZJAVI PO TEKMI:

Siniša Marko, trener RD Urbanscape Loka:
"Mislim, da je bila tekma zelo zanimiva. V prvem polčasu smo bili super agresivni v obrambi, prav tako dobro smo igrali v napadu. Žoga nam je stekla in tako smo naredili lepo razliko. V drugem polčasu je bil napad slabši, kajti zadeli smo le devet golov, padli tudi v obrambi, bili manj agresivni. Celje je seveda izkušenejša in kakovostnejša ekipa in seveda so vse naše slabosti hitro preobrnili v svojo korist in na koncu zmagali. Mislim pa, da z bi si s prikazano zaslužili vsaj točko. Čestitam Celju za korektno in lepo igro ter seveda zmago."

Rok Zaponšek, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Ekipa Škofje Loke je pokazala svoj pravi obraz. Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, da so zelo neugodni doma. Oni so nas prisilili v to, da smo danes bili slabi. Prvi polčas je res pripadal domačinom. V drugem polčasu smo zaigrali boljše in prejeli samo devet zadetkov. Če se vrnem na prvi polčas, smo zgrešili tudi veliko neoviranih strelov. Tukaj moram pohvaliti domačega vratarja Grudnika. Na koncu smo le zmagali. Mogoče so odločale izkušnje, daljša klop... Videlo se je, da je na koncu Škofjeločanom zmanjkalo malo moči, da so bili utrujeni, kot smo bili tudi mi. Ampak še enkrat, na koncu le zmaga za nas, ki smo si jo zaslužili in dobesedno prigarali Dali smo vse od sebe. Bila je dobra tekma in seveda čestitam tudi igralcem Škofje Loke." 

RK SLOVENJ GRADEC : RK DOBOVA 34:25 (18:16)
Štumpfl 12 (1), Lampret in Yankovskyy po 4; Pintar 7, Rantah 6 (1).
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Štumpfl (RK Slovenj Gradec)

Slovenjgradčani so po slabšem uvodu na koncu le vknjižili zanesljivo zmago proti zadnjeuvrščeni zasedbi iz Dobove. Korošci so z 22 točkami osmi na lestvici, Dobova je pri šestih povsem na dnu.
Dobova je dvoboj na Koroškem odprla bolje in si po golu Nika Rantaha po desetih minutah priigrala prednost štirih zadetkov (8:4). Nato so se prebudili tudi domači, ki so do 25. minute izenačili na 15:15 po golu najboljšega posameznika tekme Uroša Štumfla.
Finalisti pokalnega tekmovanja, v njem so morali priznati premoč le domačemu Trimu iz Trebnjega, so do odmora povedli in drugi polčas začeli s prednostjo dveh golov.
To razliko so v drugem delu še oplemenitili, a se sprva še nekaj časa mučili z gosti. Večino dela so opravili v drugi polovici drugega polčasa, ko so pobegnili na šest golov razlike, do konca pa so še nekoliko povečali razliko in slavili s 34:25.
Pri domačih se je pri 12 golih ustavil Štumfl, medtem ko sta pri gostih s sedmimi oziroma šestimi nekoliko izstopala Blaž Pintar in Rantah.
Slovenjgradčani bodo v prihodnjem krogu v petek gostovali v Kopru, medtem ko Dobovo isti dan čaka domača tekma proti Krki.

IZJAVI PO TEKMI:

Vuk Milenković, rokometaš RK Slovenj Gradec: 
"Tekmo nismo začeli po pričakovanjih in tako smo dopustili Dobovi, da povede s kar znosno razliko. Pred koncem prvega polčasa smo povedli in vodstvo držali vse do konca. Znova smo prikazali karakter in borbeno igro. Hvala publiki za podporo!"

Matija Kozolić, rokometaš RK Dobova: 
"Vedeli smo, da bo tekma težka. Slovenj Gradec na domačem parketu velja za neugodnega nasprotnika. V prvem polčasu smo še nekako držali stik z domačini, v nadaljevanju pa so Korošci stopili na plin in tekmo pripeljali do konca v svojo korist. Čestitke moji ekipi za prikazano in Slovenj Gradcu za zasluženo zmago."

MRK KRKA : RK GORENJE VELENJE 30:27 (14:17)
Stanojević 8, Vukić 5; Sokolič 8 (2), Slatinek Jovičić 6.
STATISTIKA

V obračunu udeležencev letošnjih evropskih tekmovanj so se Velenjčani dolgo mučili v Novem mestu, naposled pa le vknjižili 18. zmago v sezoni. Z njo so se le na točko približali vodilnemu Trimu (40 točk), a jih v primerjavi s Trebanjci čaka še zaostala tekma proti Dobovi 3. maja. Krka je ostala na petem mestu z 28 točkami.
V izenačeni tekmi so domači prvi prišli do prednosti dveh golov pri 8:6. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa so bili korak ali dva pred Velenjčani in na odmor odšli s prednostjo treh golov (17:13).
V drugem delu je bilo pričakovati pritisk gostov. Varovanci Zorana Jovičića so v dobrih desetih minutah izničili zaostanek, za nameček pa je Krka po rdečem kartonu ostala še brez Aljaža Lavriča.
Kljub temu so domači ostali blizu favoriziranim gostom, ki so v 46. minuti povedli s 24:22. Ose so dokončno zlomile odpor tekmeca v 53. minuti, ko je za +3 zadel Branko Predović, isti igralec pa je nato v 56. zadel še za 30:26 in gostom zagotovil pomembni točki v lovu na peti naslov prvakov.
Najboljša strelca dvoboja sta bila Veljko Stanojević v dresu Krke in Tilen Sokolič v velenjskih barvah s po osmimi goli.
Velenjčani bodo v naslednjem krogu v petek gostili Urbanscape Loko, medtem ko bo Krka isti dan gostovala pri Dobovi.

IZJAVI PO TEKMI:

Žiga Bradeško, igralec MRK Krka:
"Mi smo se danes borili po svojih najboljših močeh, se je pa tehtnica na stran Gorenje prevesila po dveh zaporednih izgubljenih žogah, kar je bilo na nek način tudi ključno, v  štirideseti minuti pa smo ostali še brez Aljaža Lavriča in to je bil tudi velik minus za nas. Sicer pa s tako borbeno igro, se na nimamo česa bati, da si na koncu sezone zagotovimo željeno četrto mesto v prvenstvu."

Matic Verdinek, igralec RK Gorenje Velenje:
"Do konca prvenstva nas čakajo še štiri težke tekme. Glede na to, da smo mi na vrhu razpredelnice, so vse ekipe motivirane, da nas premagajo. To je danes pokazala tudi Krka, ki se je dobro borila in bila blizu presenečenja. Mi smo na parketu pustili srce, borili smo se maksimalno in na koncu prišli do težko prigarane zmage."

Petek, 19. april:
RK TRIMO TREBNJE : RD KOPER 30:23 (17:11)
RK JERUZALEM ORMOŽ : MRK LJUBLJANA 32:31 (18:14)
VEČ O TEKMAH

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 23 19 2 2 736:584 152 40
2 RK GORENJE VELENJE 22 18 3 1 687:563 124 39
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 23 18 1 4 767:662 105 37
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 23 13 4 6 625:613 12 30
5 MRK KRKA 23 12 4 7 677:619 58 28
6 RD RIKO RIBNICA 23 12 2 9 743:707 36 26
7 RD KOPER 23 13 0 10 678:644 34 26
8 RK SLOVENJ GRADEC 23 10 2 11 675:683 −8 22
9 RD LL GROSIST SLOVAN 23 8 1 14 640:664 −24 17
10 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 23 7 3 13 648:684 −36 17
11 RD URBANSCAPE LOKA 23 6 3 14 632:690 −58 15
12 ŠRD ŠKOFLJICA 23 5 1 17 606:702 −96 11
13 MRK LJUBLJANA 23 3 0 20 634:761 −127 6
14 RK DOBOVA 22 3 0 19 558:730 −172 6