3. 5. 2024

Četverica slovenskih reprezentantov v boje za evropske naslove

V tem tednu so postali znani udeleženci zaključnih turnirjev EHF Evropske lige in EHF Lige prvakov. V boju za končne naslove ostajajo Blaž Blagotinšek, Aleks Vlah, Blaž Janc in Domen Makuc.


Ta petek bo Flensburg, za katerega igra Blagotinšek, dobil ime polfinalnega tekmeca na zaključnem turnirju Evropske lige. V četrtfinalu je izločil švedski Sävehof, ki se je v prejšnjih fazah tekmovanja srečal tudi z velenjskim Gorenjem. Nemški prvoligaš je na prvi tekmi na Švedskem zmagal kar z 41:30 in kljub minimalnemu porazu na povratni tekmi (28:29) več kot zanesljivo napredoval med najboljšo četverico. 

V polfinale sta se uvrstili še dve nemški zasedbi - Füchse Berlin, ki je bila v četrtfinalu boljša od francoskega Nantesa, za katerega Rok Ovniček zaradi okrevanja po poškodbi križne vezi ni igral, ter Rhein-Neckar Löwen. Edini ne nemški predstavnik bo Dinamo iz Bukarešte.


V elitni Ligi prvakov je po neverjetnem zasuku brez mesta med elitno četverico ostal Staš Skube, ki je prvo tekmo proti Kielu z Montpellierjem dobil z 39:30, povratno v Nemčiji pa izgubil z 21:31. 

Zanesljivo se je med najboljšo četverico preko PSG-ja zavihtela Barca, za katero je na povratni tekmi k zmagi z 32:31 Blaž Janc prispeval pet zadetkov s prav toliko strelov. Katalonskega velikana je spremljal tudi Domen Makuc, ki dobro okreva po hudi poškodbi kolena, a za igre še ni nared. 

V polfinale se je z danskim Aalborgom prebil še Aleks Vlah, ki v četrtfinalu skupno dosegel sedem zadetkov. Na prvi tekmi v Veszpremu je danski prvak klonil z 32:31, a na povratnem obračunu izničil zaostanek in zmagal s 33:28. Gašper Marguč je zaradi težav s tetivo za madžarsko ekipo igral le na prvi tekmi. 

Četrti udeleženec zaključnega turnirja je postal branilec naslova, nemški Magdeburg.