18. 5. 2024

Boj za četrto mesto in neposreden obstanek še odprt

Liga NLB bo napeta vse do konca. Poleg odločitve o prvaku bo šele zadnji krog podal odgovor tudi o četrtem mestu, ki kot zadnje vodi v evropska tekmovanja ter o uvrstitvi na 10. mesto, ki še zagotavlja neposreden obstanek med elito.
LIGA NLB, 25. KROG
Sobota, 18. maj:
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD KOPER 32:26 (17:13)
Marojević 5 (2), Kutnar in Tekavčič po 4; Makuc 10 (2), Breznikar 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Matevž Tekavčič (RK SVIŠ Ivančna Gorica)

Rokometaši iz Ivančne Gorice so pred bučno podporo domačih gledalcev prišli do osme zmage v tej sezoni. Na prvenstveni lestvici sicer ostajajo deseti, so se pa točkovno (19) izenačili z devetim LL Grosist Slovanom. Koprčani, ki so sicer na zadnjih štirih tekmah pred tem trikrat slavili, so doživeli 11. poraz. Ob 14 zmagah in 28 točkam ostajajo sedmi.
Dvoboj v Ivančni Gorici se je začel precej izenačeno, ekipi sta si prednost nekajkrat izmenjali, nobena pa si ni uspela priigrati večjega naskoka. Prvi so za tri gole povedli domači, ko je Simon Stopar zadel za 11:8. Do glavnega odmora domači rokometaši prednosti niso zapravili, vmes so jo povečali še na +4 (17:13).
V nadaljevanju so domači še naprej nadzorovali potek igre, po slabih desetih minutah drugega dela je za +6 pri 22:16 zadel Aljaž Kutnar. Koprčani so v 47. minuti prišli na -3 (23:26), a so danes preveč grešili, da bi domov lahko odnesli dve točki. Domači rokometaši so ob koncu dvoboja spet obnovili prednost šestih golov, takšna je bila razlika tudi ob zadnjem zvoku sirene.
Pri Ivančni Gorici je Marko Marojević dosegel pet golov, po štiri sta dodala Kutnar in Matevž Tekavčič. Pri Kopru je bil z desetimi goli najboljši Andraž Makuc, šest jih je prispeval Bor Breznikar.
V 26., zadnjem krogu državnega prvenstva bodo rokometaši Sviša gostovali pri Ljubljani, Koprčani pa bodo doma gostili novomeško Krko.

IZJAVI PO TEKMI:

Matevž Tekavčič, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"To je to, kar smo potrebovali od domače publike, jaz mislim, da so nas navijači pripeljali do takega rezultata, bili so naš osmi igralec. Dali smo vse od sebe in dokazali, da zmoremo."

Andraž Makuc, rokometaš RD Koper:
"Težko gostovanje v Ivančni Gorici. Vedeli smo, da bo tekma težka. Vemo, kaj je obema ekipama zmaga prinašala. SVIŠ je bil zelo motiviran, to so pokazali na igrišču z razpoloženim vratarjem in z borbenostjo so prišli na varno razliko. Skozi celo tekmo smo jih poizkušali loviti, to nam je vzelo zelo veliko energije in mislim, da zaslužena zmaga SVIŠ-a in ob tem jim čestitam za obstanek v ligi."

ŠRD ŠKOFLJICA : RD RIKO RIBNICA 20:25 (8:11)
Jo. Rot (3) in Ju. Rot (1) po 6; Žagar 9, Ljevar in Knavs po 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Brin Cimerman (RD Riko Ribnica)

Rokometaši Ribnice so v Škofljici odločno začeli dvoboj in po prvih sedmih minutah povedli s 5:0. Domači so se zatem vendarle prebudili in znižali na 4:6, a so v nadaljevanju gostje še naprej prednost držali v svojih rokah. V 21. minuti pa je izid s sedemmetrovke na 7:7 poravnal Jon Rot, vseeno pa so bili v zaključku prvega dela bolj zbrani Ribničani, ki so ob polčasu vodili za tri gole.
Tako je bilo tudi v začetku drugega polčasa, domači so sicer nekajkrat prišli na dva gola zaostanka. Nato pa je gostom uspel niz 3:0, s katerim so pobegnili na +5, ko je za 17:12 zadel Uroš Knavs. Nekaj trenutkov zatem so vodili s šestimi goli razlike, a so se domači še nekoliko približali. Vseeno jim tokrat pred domačimi navijači do preobrata ni uspelo priti, Ribničani so na koncu precej varno zadržali pet golov prednosti.
Za zmagovalce iz Ribnice je Žan Žagar dosegel devet golov, pri domači Škofljici pa sta po šest golov prispevala Jon Rot in Juš Rot.
Škofeljčani bodo v 26., zadnjem krogu gostovali pri Celju Pivovarni Laško, Ribničani pa bodo doma gostili trebanjski Trimo.

IZJAVI PO TEKMI:

Jon Rot, rokometaš ŠRD Škofljica:
"V prvih petih minutah smo odigrali izredno slabo, nato pa je zelo težko loviti nasprotnika. Taka razlika povzroči, da tudi motivacija pada. A vseeno smo se uspeli zbrati in jih ujeti. Tokrat so nas nadigrali tudi zaradi neizkušenosti, mal pa nas je tudi kondicijsko zmanjkalo in celo tekmo v takem tempu ne gre. Na koncu zaslužena zmaga Ribnice."

Žan Žagar, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Začeli smo zelo zbrano, tako v obrambi kot v napadu. S hitrimi zadetki smo naredili razliko. Nato žal trenutek nezbranosti, njihov vratar je ubranil nekaj neoviranih strelov in ujeli so nas. Zbrali smo se in šli "gol za gol" ter tekmo varno pripeljali do konca in zasluženo zmagali. ."

RD URBANSCAPE LOKA : RK DOBOVA 31:24 (18:12)
Jesenko in Soršak (2) po 5; Rantah 5 (1), Romih (1), Pintar in Ferenčak po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Grudnik (RD Urbanscape Loka)

Škofjeločani so v tekmo krenili po treh zaporednih porazih. S sedmo zmago v sezoni so zdaj pri 17 točkah na 11. mestu prvenstvene lestvice. Že odpisani Dobovčani ostajajo prikovani na dno lestvice. Dobova je doživela še 22 poraz, ob le treh zmagah pa so pri šestih osvojenih točkah.
Po prvem golu Dobove so domači rokometaši danes hitro prevzeli pobudo in povedli s 4:1. Škofjeločani so še naprej stopnjevali ritem v prvem polčasu, prednost pa je postopoma naraščala. Za +5 je Jaka Soršak zadel pri 9:4, v 18. minuti je bilo za domače že +9 pri 13:4. Toda na dvomestno prednost domači niso ušli, gostje so se znova nekoliko približali, vseeno pa so domači rokometaši na glavni odmor nesli zajetno prednost šestih golov.
Tudi v drugem polčasu se potek igre ni bistveno spreminjal, domačini so visoko prednost držali v svojih rokah. Gostje so tik po odmoru sicer prišli do -4 (14:18), a so domači dobrih 15 minut pred koncem spet vodili s +8 (24:16). Pri 27:17 je bila prednost Loke tudi že dvomestna, to pa je bila dovolj velika prednost domačih, da so tekmo varno pripeljali do konca in slavili s sedmimi goli razlike.
Pri Urbanscape Loki sta bila s po petimi goli najuspešnejša Matevž Jesenko in Soršak, pri Dobovi pa je pet zadetkov dosegel Nik Rantah.
Škofjeločani bodo v 26., zadnjem krogu gostovali pri Slovenj Gradcu, Dobovčani pa bodo doma gostili LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI:

Tilen Grudnik, rokometaš RD Urbanscape Loka: 
"Danes bi rad pohvalil fante. Borili smo se skupaj.  Vedeli smo za kaj se borimo in kaj nam pomeni današnja tekma. Fantje so pokazali pravi obraz v napadu kot tudi v obrambi. Sicer smo vmes imeli malo "črnih" minut, malo smo padli, vendar smo se kar hitro vrnili v naš prvotni ritem. Sedaj sledi tekma v Slovenj Gradcu in kljub temu, da smo po tekmi izvedeli, da igramo kvalifikacije, bomo v to tekmo prav tako šli na zmago in potem razmišljali za naprej."

Josip Žitković, rokometaš RK Dobova:
"Čestitki Loki za pomembno zmago. Mi smo šli v tekmo z zelo slabo obrambo in prejeli kar veliko zadetkov v prvem polčasu. Loka si je naredila kar lepo prednost, kar je bilo za nas težko ulovljivo. V drugem polčasu smo se prebudili, stisnili obrambo in začeli igrati, vendar je bilo prepozno. Še enkrat čestitke za zmago, mi pa gremo odigrat še zadnjo tekmo proti ekipi Slovana."

MRK KRKA : RK SLOVENJ GRADEC 31:26 (16:12)
Stanojević 8, Majstorović 5 (1); Štumpfl 7 (4), Štaleker 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Blaž Brajer (MRK Krka)

Obračun Krke in Slovenj Gradca krog pred koncem sezone ni imel posebej visokega tekmovalnega naboja, saj ekipi nista mogli več napredovati po lestvici. Četrtouvrščena Krka pa je vendarle upravičila vlogo favorita in ugnala koroško ekipo, ki zaseda osmo mesto.
Novomeščani so takoj prevzeli pobudo, si hitro priigrali tudi šest golov prednosti (8:2), podoben naskok pa držali večji del polčasa, je pa uspelo Korošcem prepoloviti zaostanek v 25. minuti, Dolenjci pa so na glavni odmor vseeno nesli štiri zadetke naskoka.
Toda Korošci so silovito začeli drugi polčas in se po dveh minutah približali le na zadetek, Miha Štaleker je v 34. minuti izid tudi poravnal na 16:16.
Nadaljevanje je bilo izenačeno, a po izidu 21:21 so domači dosegli tri zaporedne zadetke in se spet oddaljili. Devet minut pred koncem je bila prednost znova pet golov, kar je bilo dovolj za mirno končnico.
Veljko Stanojević je bil z osmimi goli najboljši pri Krki, Uroš Štumpfl pa s sedmimi pri Slovenj Gradcu.
Krka bo v zadnjem krogu v soboto gostovala v Kopru, Slovenj Gradec pa bo gostil Urbanscape Loko.

IZJAVI PO TEKMI:

Leon Rašo, rokometaš MRK Krka:
"Zagotovo smo to zadnjo tekmo odigrali na zmago. Tekmo so sicer dobro odprli, pojavilo pa se je tudi nekaj črnih minut, a smo se uspeli zbrati in tekmo zmagovito pripeljali h koncu."
 
Žiga Lesjak, trener RK Slovenj Gradec:
"Čestitke Krki za zmago. Njim je zmaga veliko pomenila, za nas pa ni imela nobenega pomena več. Mi smo se pred tekmo odločili, da gremo odigrati svoj maksimum, a smo imeli v igri nekaj padcev, hkrati pa smo Krko vse do konca držali v negotovosti."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 27:26 (17:15)
Pungartnik in Kolmančič po 7; Marguč 8, Cokan 4 (2).
STATISTIKA

Igralec tekme: Rok Žuran (RK Jeruzalem Ormož)

Ormožani so po veliki zmagi nad Celjem prišli do 14. letošnje zmage. Z 32 osvojenimi točkami so na petem mestu prvenstvene lestvice, toliko točk ima tudi četrta Krka. Celjani so doživeli šesti poraz letos, na tretjem mestu, kjer bodo tudi sklenili sezono, pa imajo 37 točk.
Domači rokometaši so dobro začeli današnji obračun, povedli so z 2:0 in 3:1. Hitro so si priigrali tudi prednost treh golov pri vodstvu s 4:1 po petih minutah. Celjani so se v deseti minuti približali na gol zaostanka, a so Ormožani znova pobegnili, tokrat na +4, ko je za 9:5 zadel Miha Kolmančič.
Gostje iz knežjega mesta so se še enkrat več približali le na gol, a je Ormožu uspel nov niz, katerega je z golom za +6 (16:10) kronal Tadej Sok. Do polčasa so Celjani le strnili svoje vrste in po svojem nizu na glavni odmor odšli z zaostankom dveh golov.
Tudi drugi del so gostje začeli boljše in po treh golih prišli v vodstvo, ko je za 18:17 zadel Uroš Milićević. Tako so bili Celjani zdaj tisti, ki so pobegnili na +3 (20:17). A domači so se vrnili v igro, v 48. minuti pa je izid na 22:22 poravnal Martin Hebar.
Domači so ostali v naletu in v nadaljevanju večkrat imeli po gol ali dva prednosti. Celjani so vseskozi bili blizu, a so bili za preobrat prekratki, Ormožani pa so se pred domačimi navijači veselili velike zmage.
Po sedem golov sta pri Ormožu dosegla Gašper Pungartnik in Kolmančič, pri Celju pa je bil z osmimi najuspešnejši Mai Marguč.
Ormožani bodo v 26., zadnjem krogu gostovali v Velenju pri Gorenju, Celjani pa bodo doma gostili Škofljico.

IZJAVI PO TEKMI:

Aljoša Munda, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Fantastična tekma pred nabito polnim Hardekom. Osemdeset odstotkov tekme smo bili boljši nasprotnik, tudi ko je Celje povedlo smo na krilih Hardeka in z obrambami vratarja Ranfla obrnili izid in prvič na Hardeku premagali celjske pivovarje. Povsem zasluženo! To zmago poklanjamo Roku Žuranu, ki je odigral zadnjo domačo tekmo in se povsem neobremenjeni podajamo na gostovanje v Velenje, kjer prav tako računamo na dober rezultat." 

Petek, 17. maj:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK GORENJE VELENJE 25:28 (13:13)
RK TRIMO TREBNJE : MRK LJUBLJANA 41:27 (20:14)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK GORENJE VELENJE 25 21 3 1 784:641 143 45
2 RK TRIMO TREBNJE 25 21 2 2 806:633 173 44
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 25 18 1 6 820:721 99 37
4 MRK KRKA 25 14 4 7 743:670 73 32
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 25 14 4 7 684:674 10 32
6 RD RIKO RIBNICA 25 14 2 9 803:759 44 30
7 RD KOPER 25 14 0 11 734:705 29 28
8 RK SLOVENJ GRADEC 25 10 2 13 730:744 −14 22
9 RD LL GROSIST SLOVAN 25 9 1 15 697:719 −22 19
10 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 25 8 3 14 702:739 −37 19
11 RD URBANSCAPE LOKA 25 7 3 15 690:747 −57 17
12 ŠRD ŠKOFLJICA 25 6 1 18 656:754 −98 13
13 MRK LJUBLJANA 25 3 0 22 688:832 −144 6
14 RK DOBOVA 25 3 0 22 633:832 −199 6