12. 6. 2006

Moška reprezentanca si je odprla vrata na SP 2007

Slovenija – Avstrija 36:26 (17:10)
Celje - Dvorana Zlatorog. 1500 gledalcev. Sodnika: Fleisch in Rieber (oba Nemčija).
Slovenija: Podpečan (2 obrambi), Lapajne (5 obramb); Konečnik, Backovič 4, Kavaš 4, Jovičič 2 (1), Kavtičnik 6 (2), Oštir 2, Natek, J. Dobelšek, Rutenka 9 (1), Praznik 4, Žvižej 4, Tomšič 1. Selektor: Kasim Kamenica.
Avstrija: Humenberger (1 obramba), Marinović (10 obramb), Tofferl; Schlinger 2, Folser 4 (1), Pferschinger, Djukić 2, Kolar 2, Abadir 5, Kainmuller 2, Gunther, Lint, Wilczynski 4 (3), Szlezak 5, Wagesreiter. Selektor: Rainer Osmann.
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Avstrija 8 (4).
Izključitve: Slovenija 12, Avstrija 8 minut.
Rdeči karton: Natek (54., 3 x 2).

Gledalcev ni bilo veliko, a prisotni v celjskem Zlatorogu so z velikim zanimanjem spremljali prvi nastop slovenske moške izbrane vrste pod taktirko novega selektorja Kasima Kamenice. Slovenski rokometaši so z igro in pristopom povsem opravičili vlogo favorita, odločilno prednost pa so si nabrali od 20. do 30. minute, ko so z izjemno igro v obrambi tekmeca prisilili v nekaj zaporednih napak in s protinapadi prišli do sedmih golov prednosti. Neustavljiva sta bila predvsem Sergej Rutenka in Vid Kavtičnik. Podobno je bilo tudi v nadaljevanju, Slovenci so si v 36. minuti prvič priigrali deset zadetkov prednosti (22:12), štiri minute kasneje pa so povedli celo s 24:12. V nadaljevanju je ritem igre nekoliko popustil, a so slovenski rokometaši rutinirano ohranili prednost in si na široko odprli vrata na SP v Nemčijo. Povratna tekma bo v petek, 16. junija, v Gradcu (20.15).
»Nismo bežali od vloge favorita in želeli smo doseči rezultat, ki bo dostojen ugleda slovenskega rokometa. V uvodnih minutah se nam je poznalo, da v tej zasedbi nismo odigrali nobene tekme in da smo imeli kar nekaj težav s poškodbami igralcev. Luka Žvižej je dobro zamenjal Uroša Zormana, končna prednost pa bi bila lahko še višja, če bi imeli več svežine in če številčnejšo podporo s tribun. Najbolj pomembno je, da je reprezentanca dihala z enimi pljuči. A ne smemo pozabiti, da nas čaka še ena povratna tekma in da se moramo zelo resno in odgovorno pripraviti za gostovanje v Avstriji, kjer želimo doseči še eno zmago,« je po tekmi povedal Kamenica.