12. 8. 2006

Poraz mladincev v izjemni tekmi

SLOVENIJA – ŠVEDSKA 28 : 31 (15 : 14)
Innsbruck – Univerzitetna športna dvorana v Innsbrucku. 300 gledalcev. Sodnika: Peter Horvath in Balazs Marton (oba Madžarska).
Slovenija: Skok (18 obramb), Karpan; Klepej 2, Bečirovič 6 (4), Hartman 1, Bezjak 2, Kleč 11, Skube 2, Poklar 2, Ilc, Furlan 2(2), Sever, Abrahamsberg, Gregorc. Trener: Janez Ilc
Švedska: Sjostrand (21 obramb), Palicka; Nordmark 1, Svennson 4, Blank, Hallberg 1, Elf 1, Baverud 5, Backstrom 3, Torstensson 5, Friden 4, Ungesson 1, Jakobsson, Johanson 6(3).Trener: Johan Ekengren
Sedemmetrovke: Slovenija 8/6; Švedska 4/3.
Izključitve: Slovenija 6; Švedska 10 minut.
Rdeči karton: Furlan (39 – grob prekršek).
Tekma med Slovenijo in Švedsko je odločala o prvem mestu v skupini A in rokometni sladokusci so prišli na svoj račun, saj so videli najboljšo tekmo v predtekmovalni skupini A.
Tekma visokega ritma ter ob izvajanju hitrega centra obeh moštev se je končala s porazom Slovenije, ki pa kljub porazu napreduje v drugi krog tekmovanja. Žal pa brez prenesenih točk v drugi del, kjer Slovenijo v ponedeljek ob 16.00 uri čaka tekma proti Danski ter v torek ob 14.00 uri proti Slovaški. Obe zmagi Slovenijo še vodita v polfinale.
Po številnih poškodbah so Slovenci za tekmo proti Švedski le nekako skrpali moštvo. Na tribuni je s počenim prstom ostal Rok Šimič ter Aleš Muhovec. Skandinavci so bolje krenili v igro in povedli s 4:1. Sledita dve izključitvi na strani grobih Švedov kar s pridom izkoristijo varovanci Janeza Ilca, ki najprej izid izenačijo na 8:8 ter nato v 22. minuti povedejo s +2, 11:9. V teh trenutkih Švedi na črti nikakor niso znali zaustaviti krožnega napadalca Kleča (ob koncu met 11/14), ki je odlično izkoriščal asistence soigralcev za zadetke. V zaključku prvega polčasa je Slovenija povedla s 14:11, pri tem pa zamudila še lepo priložnost za povišanje prednosti. V golu Švedov je namreč blestel eden izmed boljših vratarjev prvenstva Johan Sjostrand (10 obramb v prvem polčasu). Sledijo napake Slovenije. Najprej si po igri z nogo zasluženo izključitev prisluži Blaž Kleč, takoj za njim pa še nepotrebno Gregor Klepej, ki je z komolcem v glavo udaril nasprotnega igralca. Dva igralca več izkoristijo Švedi, ki se do odhoda na odmor vrnejo v igro.
Prvih nekaj napadov Slovenci nepotrebno s podajami silijo na črto proti Kleču, kateri je sicer bil pod prekrškom, ampak piščalki madžarskih sodnikov se nista v niti enem primeru oglasili oglasili. Tako Švedi pridejo do protinapadov in lahkih zadetkov iz katerih v 43. minuti povedejo s +4, 22:18. Varovanci Janeza Ilca se v nadaljevanju igre ne predajo, toda ob slabem sojenju jim začnejo popuščati živci. Tako se jim v nekaj primerih uspe približati le na gol zaostanka, kaj več pa jim prepreči vratar Sjostrand, ki brani dve sedemmetrovki in nekaj zicerjev. Ob tem sodnika Švedom dopuščata izjemno dolge napad (prek minute), ki jih slednji z nekaj sreče uspešno realizirajo ter zmagajo. Rokometašem Slovenije na koncu tekme ne preostane nič drugega kot, da čestitajo zmagovalcem. Po tekmi sledi opravičevanje številnih ljudi iz EHF-a na slabem sojenju madžarskega para Horvath –Marton, ki pa Sloveniji zdaj nič ne pomaga.
Po koncu tekme si slovenski fantje zaslužijo veliko pohvalo na izjemno odigrani tekmi ter borbenosti in pristopu. Ko izgubiš na tak način se enostavno nimaš česa sramovati. Fantje so na igrišču res pustili vsak del svojega telesa in če bodo nadaljevali tako naprej ni nemogoče, da na koncu ob zmagah nad Dansko ter Slovaško le ujamejo polfinale.
Izjava:
Blaž Kleč: Na tekmo smo se odlično pripravili in pričakovali smo zmago. V sredini prvega polčasa smo odigrali odlično in prevzeli pobudo na igrišču ter povedli s tremi goli prednosti. Na začetku drugega polčasa so nas Švedi ob pomoči sodniškega para ujeli in prehiteli. Na črti sem celotno tekmo dobival hude udarce, vendar jih sodnika nista v drugem polčasu niti enkrat kaznovala za izključitev. Sicer smo cilj z uvrstitvijo med osem dosegli, ampak proti Danski in Slovaški imamo v mislih le zmagi in uvrstitev v polfinale. Čestitam soigralcem za borbenost in pristop proti Švedom.