25. 4. 2009

Gorenje odhaja na povratno polfinalno tekmo v Švico s prednostjo sedmih zadetkov

Rokometaši Gorenja so na prvi polfinalni tekmi evropskega pokala EHF gostili švicarski klub St. Otmar St. Gallen. Tekma v Rdeči dvorani se je končala z zmago Velenjčanov s 27:20 (15:10). Povratna tekma bo v nedeljo, 3. maja, ob 18. uri v St. Gallnu.

 


Gorenje - St. Otmar St. Gallen 27:20 (15:10)

 

Rdeča dvorana, gledalcev 1.300, sodnika: Fleisch in Rieber (oba Nemčija).

 

Gorenje: Gajić (6 obramb), Skok (6 obramb), Dobelšek 1, Kavaš 3, Bezjak 2, Oštir 1, Gromiko, Sovič, Datukašvili 4, Mlakar 1, Rnić 3 (2), Stefanič 4, Golčar 4, Harmandić 4.

 

St. Otmar St. Gallen: Han (14 obramb), Engeler 4, Christ 2, Pfrunder, Lepp 2, Bachtold, Wild, Keller, Liliger 3, Insenurch, Usik 1, Gunliger, Friede 8 (1).

 

Sedemmetrovke: Gorenje 3 (2), St. Otmar St. Gallen 7 (5).

 

Izključitve: Gorenje 12, St. Otmar St. Gallen 4 minute.



Domači trener Ivica Obrvan je tokrat za spremembo v prvo postavo uvrstil Serga Datukašvilija, ki je bil v prvem polčasu eden najbolj razpoloženih igralcev v velenjskih vrstah. Gostitelji so začeli agresivno in trdo v obrambi, proti kateri se Švicarji niso najbolje znašli. V enajsti minuti je Gorenje povedlo s 6:2 in uspelo zadržati razliko tudi z igralcem manj na parketu. Ko je Boštjan Kavaš v 17. minuti zadel za 9:4, je bil gostujoči trener Markus Burger prisiljen vzeti minuto odmora. Kljub temu so Velenjčani šest minut pred koncem povedli s šestimi zadetki prednosti, razlika pa bi lahko bila v zadnjem delu prvega polčasa še višja, če bi domači rokometaši izkoristili nekaj zaporednih obramb vratarja Matevža Skoka.


Že po štirih minutah drugega polčasa je Gorenje povedlo s sedmimi zadetki prednosti (17:10), nato pa je padlo v kar desetminutno strelsko krizo. V tem času nikakor ni moglo premagati razpoloženega gostujočega vratarja Hana iz Južne Koreje, ki je bil na koncu s 14 obrambami najboljši posameznik v švicarskem moštvu. Z nekaj dobrimi potezami in zadetki je Velenjčane iz krize potegnil Aljoša Štefanič, toda nasprotniki se niso predali. Gostiteljem nikakor ni uspelo priigrati prednosti, večje od sedmih zadetkov, šele minuto pred koncem pa je za prvo vodstvo s "plus 8" poskrbel Rok Golčar. V zadnji minuti sta nemška sodnika dosodila sedemmetrovko za St. Otmar St. Gallen, ki jo je v zadetek spremenil Engeler. Nato je mionuto odmora vzel trener Obrvan in v zadnjem napadu Gorenja se je sam pred Hanom znašel Golčar, a je odlični Južnokorejec ustavil njegov strel. V protinapadu so imeli Švicarji priložnost za vsaj delno zmanjšanje visokega zaostanka, vendar je žogo v zadnji sekundi pot v mrežo preprečil vratar Ivan Gajić.



Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Gostom čestitam za dobro in korektno igro. Pred povratno tekmo v Švici imamo ugoden in "aktiven" izid, ki pa je lahko istočasno tudi precej zavajajoč, saj tako visoka razlika prinaša s seboj velike pasti. Sedem zadetkov v rokometu pač ni veliko, zato bomo na povratni dvoboj potovali, kot da nimamo nobene prednosti iz Rdeče dvorane."


Sebastjan Sovič, igralec Gorenja: "S prednostjo sedmih zadetkov na domači tekmi moramo vsekakor biti zadovoljni, do nje pa smo prišli tako, da smo igralci na igrišču pustili zadnji atom moči. Švicarji so pokazali, da gre za kakovostno, kompaktno in dobro organizirano moštvo, kljub temu pa gremo na povratno tekmo po finale pokala EHF."


Markus Burger, trener St. Otmarja St. Gallna: "Moji igralci so se očitno malce ustrašili odlične navijaške kulise na začetku tekme, saj niti eden izmed njih ni prikazal svojega maksimuma na igrišču. Prejeti 27 zadetkov ni nujno veliko ali preveč, toda če jih po drugi strani dosežeš samo dvajset, potem je to odločno premalo. Kljub visokemu zaostanku še nismo vrgli puške v koruzo in upamo, da ga je mogoče nadoknaditi na domačem igrišču."


Bernd Friede, igralec St. Otmarja St. Gallna: "Že takoj po žrebanju smo vedeli, da se bomo pomerili s kakovostnim nasprotnikom. Z razpletom prve pčolfinalne tekme ne moremo biti zadovoljni, vendar tudi nismo posebno razočarani. Ostane nam še povratna tekma v domači dvorani, v kateri upamo na najboljše, kajti velika presenečenja so mogoča tudi v rokometu."