24. 8. 2009

Rokometaši Gorenja s prenovljenim moštvom in visokimi cilji v novo sezono 2009/10

Rokometni klub Gorenje iz Velenja je na novinarski konferenci predstavil igralsko zasedbo za prihajajočo sezono 2009/10 in tekmovalne cilje. Velenjčane je pred začetkom nove sezone zapustilo pet igralcev, prišlo jih je devet, cilji pa so zelo visoki: ubranitev naslova državnega prvaka Slovenije, korak naprej v domačem pokalnem tekmovanju (lani četrto mesto) in uvrstitev v drugi del evropske lige prvakov oziroma med 16 najboljših klubov v Evropi.

 

Klubski proračun za letošnjo sezono znaša nekaj več kot 1,5 milijona evrov in je za približno 30 odstotkov manjši od tistega v minuli sezoni. V klubu ostaja dosedanji kapetan Sebastjan Sovič, ki je podpisal pogodbo do konca sezone in ki bo nadomestil poškodovanega mladinskega reprezentanta Nika Medveda. Hrvaški reprezentant Ivan Čupić naj bi bil povsem nared za treninge do začetka lige prvakov (če bo seveda zdravniška služba dala zeleno luč), zanesljivo pa ostaja v Velenju do konca sezone 2009/10, nato pa je možen odhod, vendar ob visoki odškodnini, saj ima pogodbo še za dve sezoni. Gorenje ne računa več na Serga Datukašvilija, ki pa mu njegov menedžer očitno še ni uspel najti novega kluba.

 

Gorenje je na skupščino RZS že poslalo pobudo za zmanjšanje osemmesečne kazni trenerju Obrvanu, ki sicer poteče 15. januarja 2010. Obrvan je medtem že umaknil tožbo proti tistim, ki so ga kaznovali, upa pa na zmanjšanje kazni. Na novinarski konferenci (klub je predstavil tudi nov logotip) sta predsednik kluba Franjo Bobinac in župan mestne občine Velenje Srečko Meh podpisala tudi pogodbo o sodelovanju.


ODŠLI: Aleš Sirk (Krka Novo mesto), Jure Dobelšek (Cimos Koper), Jurij Gromiko (Belorusija), Marko Oštir (Puerto Sagunto, Španija), Sergo Datukašvili (brez kluba).

 

PRIŠLI: Jure Natek (Chambery, Francija), Klemen Cehte (Trimo Trebnje), Miha Žvižej (Slovan), Mario Šoštarič (matični klub), Jaka Ferkulj (Grosuplje), Dino Bajram (Merkur Škofja Loka), Mitja Nosan (Ribnica), Rok Šimič (Prevent Slovenj Gradec), Sanel Merdanović (posojen v Gorišnico).

 

 

Franjo Bobinac, predsednik rokometnega kluba Gorenje: "Ne glede na občutno zmanjšanje proračuna nimajo slabšega moštva. Sezono začenjamo s precej prenovljeno, toda kakovostno in konkurenčno ekipo. Sem optimist: novinci bodo dodatno motivirani, saj večina med njimi še nikoli ni bila slovenski prvak, poleg tega že imamo lovoriko najboljšega v Sloveniji in bomo lahko igrali bolj sproščeno, močnejši pa bomo tudi za trenerja Ivico Obrvana in igralca Ivana Čupića, ki sta manjkala v odločilnem delu minule sezone. Poleg tekmovalnih ciljev želimo klub dvigniti tudi na višjo organizacijsko raven, zato smo se odločili za kopico novosti in ukrepov, da bi bil klub še bolj prepoznaven in da bi ga še bolj približali javnosti, medijem, navijačem, sponzorjem... Športnim izzivom in motivom sledi tudi vzgojni vidik, saj imamo kar 220 rokometašev v mlajših selekcijah, želimo nadaljevati z razpoznavno igro Gorenja (ne le zmagovati, ampak tudi lepo igrati), poskrbeti pa tudi za sponzorje in ostale z ureditvijo tribune VIP, popestritvijo dogajanja pred tekmami, nadaljnjim izboljšanjem odnosov z navijači..."

 

Stane Ostrelič, direktor RK Gorenje: "V novi sezoni nas čaka približno 70 tekem, od tega skoraj 30 do konca leta. Zaradi visokih tekmovalnih ciljev doma in v Evropi ter napornega ritma tekem smo seveda morali razširiti in pomladiti igralski kader. V domačem prvenstvu želimo ubraniti naslov prvaka, v slovenskem pokalnem tekmovanju narediti še korak višje, v evropski ligi prvakov pa v predtekmovanju osvojiti najmanj četrto mesto v skupini in se uvrstiti v drugi del, kar pomeni med šestnajst najboljših klubov v Evropi. Čaka nas težja sezona od minule, vendar sem optimist in ne dvomim, da nam ne bo uspelo."

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Trenutno stanje je takšno, kot je potrebno na polovici priprav, kar pomeni, da gre vse po načrtih. Imamo veliko novih in mladih igralcev, ki se seveda še prilagajo na nov način dela in novo okolje. Na turnirju v Nemčiji smo prikazali dva povsem različna obraza – proti poljskim Kielcam smo igrali zelo dobro, proti nemškemu Flensburgu pa zelo slabo, a slednje ni prav nič zaskrbljujoče. Kar se tiče igralskega kadra, smo ga sestavljali glede na denarne in druge zmožnosti. Mogoče bi bilo še boljše, če bi imel v moštvu tudi Marka Oštirja in Jureta Dobelška, a sem prepričan, da ju bodo njuni nekdanji soigralci in novinci dobro nadomestili. V primerjavi z zadnjo sezono lahko ocenim, da je bila lanska igralska zasedba v polni sestavi močnejša od trenutne letošnje, a sčasoma bo drugače. Še posebno, ker ne delamo le za eno sezono, ampak dolgoročno. Tudi v letošnji sezoni imamo visoke tekmovalne cilje, skušali pa bomo najmanj ponoviti uspehe iz prejšnje. Zavedamo se, da je lovorike vedno težje braniti kot osvajati, poleg tega pa sta se tudi glavna tekmeca, Cimos in Celje Pivovarna Laško, zelo okrepila."

 

 

Foto: Tanija Rednak