16. 9. 2009

Zveza rokometnih prvoligašev Slovenije vztraja pri žrebu sodniških parov

Zveza rokometnih prvoligašev Slovenije je v sporočilu za javnost zapisala, da so se klubi včeraj na 8. skupščini odločili za vztrajanje pri že znanem stališču na področju sojenja v MIK 1. ligi, torej žrebanju sodniških parov.

Zapisali so: "Na skupščini ZROPS so klubi soglasno, z izjemo predstavnika RK Gorenje, ki je predlagal spremembo sistema, sprejeli odločitev o nadaljevanju načrtovanega dela, vodstvu ZROPS-a pa dali mandat za nadaljnja pogajanja s sodniško organizacijo. Vsi klubi na čelu z ZROPS si želijo ligo na najvišjem nivoju, ki jo sodijo najbolj kvalitetni sodniki v Sloveniji.

Lanska uvedba žreba sodniških parov, ko je po osem sodniških parov za žreb določil predstavnik sodniške organizacije, g. Jug Štefan, se je izkazal za izredno pozitivni premik na bolje, kajti zadovoljstvo klubov, ki so lastniki tekmovanja in hkrati naročniki storitve sojenja, je bilo bistveno večje, kot leta poprej. V lanski sezoni je en sodniški par lahko sodil največ dve tekmi v nizu, posameznemu klubu pa največ 5 tekem v rednem in 3 tekme v končnici tekmovanja.

Načrt klubov pod okriljem ZROPS-a za to sezono je, da se za sojenje MIK 1. lige zagotovi še večje število sodnikov in tako poskrbi tudi za nadaljnji razvoj le-teh. Zato je zahteva prvoligaških klubov za letos sistem, kjer bo sodniške pare za žreb določila tekmovalna komisija ZROPS, posamezen sodniški par pa bo lahko sodil največ eno tekmo v nizu, oziroma vsakemu klubu največ 4 tekme v rednem delu ter 3 v končnici, poleg tega pa bi posamezni par, če bi bil izžreban dvakrat zapored, v tretje počival.

Takšen predlagan sistem bo omogočil sojenje tekem bistveno večjemu številu sodnikov z A liste sodnikov sodniške organizacije RZS. Lanskoletna statistika namreč kaže, da je sodniška organizacija, ki je določala osem parov za žreb, to možnost dala le zelo ozkemu krogu sodniških parov, izjeme pa so pokazale, da imamo v Sloveniji še večje število kvalitetnih sodnikov, ki si zaslužijo več priložnosti.

Zahteve klubov podpira tudi generalni sponzor lige, podjetje MIK, eden največjih in najboljših proizvajalcev PVC oken in stavbnega pohištva, ki ne pristaja na nikakršno drugo opcijo, sicer ga podpora razvoju rokometa ne zanima več. ZROPS obljublja, da verodostojnost tekmovanja in s tem tudi ugled lige in njenega generalnega sponzorja, podjetja MIK, nikakor ne bo ogrožen, zato bo sprejela vse ukrepe, da se zaplet s sodniško organizacijo reši v najkrajšem možnem času. Če dogovor v najkrajšem možnem času ne bo ne bo sklenjen, bo ZROPS primoran iskati druge rešitve, po katerem bo tekmovanje nemoteno potekalo naprej."


Tik pred začetkom državnega prvenstva za moške so se klubi in sodniki po posredovanju predsednika Rokometne zveze Slovenije, Franja Bobinca, dogovorili za delegiran žreb. Rešitev, ki velja zgolj za prva kroga MIK 1. lige.