21. 1. 2010

Slovenski rokometaši v petek ob 20.15 v zadnjem krogu skupine C v boj s Poljaki

Po zmagi proti Švedski (27:25) in neodločenem izidu proti Nemčiji (34:34) čaka slovenske rokometaše še zadnja tekma v skupini C v Innsbrucku. V petek ob 20.15 se bodo pomerili z reprezentanco Poljske, ki ima po dveh tekmah stoodstotni izkupiček.

 

Po slovenski zmagi na evropskem prvenstvu leta 2006 v Švici (v predtekmovanju s 33:29) je naša reprezentanca na zadnjih dveh velikih tekmovanjih dvakrat visoko izgubila: na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2007 je bilo kar 27:38, na zadnjem evropskem prvenstvu na Norveškem 2008 pa 27:33. Tekma na Euro 2010 bo odločala tudi o prvem mestu v skupini C v Innsbrucku, kajti Poljaki imajo po dveh krogih štiri točke (zmagi proti Nemčiji in Švedski), Slovenija pa samo točko manj.

 

Vloga favorita na petkovi tekmi pripada Poljski, ki je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih (Nemčija 2007 in Hrvaška 2009) osvojila dve kolajni. Toda moštvo selektorja Bogdana Wente (ta v slovenski reprezentanci posebej opozarja na Uroša Zormana in Gorazda Škofa) na evropskih prvenstvih še ni osvojilo nobene kolajne, sedmo mesto z zadnjega EP na Norveškem leta 2008 pa je tudi najboljša uvrstitev Poljske. Na letošnjem Euru 2010 je Poljska v prvem krogu v skupini C v Innsbrucku najprej premagala Nemčijo s 27:25 (12:8), pri čemer je nekajkrat vodila že s šestimi zadetki prednosti. V končnici so se Nemci sicer približali samo na dva zadetka zaostanka, kljub temu pa so poljski rokometaši (izstopala sta Karol Bielecki s šestimi zadetki in vratar Slawomir Szmal s 14 obrambami) zadržali majhno prednost. V drugem krogu se je moštvo selektorja Bogdana Wente (ta v slovenski reprezentanci najbolj hvali Uroša Zormana in Gorazda Škofa) pomerilo s Švedsko in zmagalo s 27:24 (15:14), poleg Michala Jureckega in Tomasza Rosinskega (dosegla sta vsak po šest zadetkov) pa je spet blestel vratar Szmal, ki je zbral neverjetnih 23 obramb. Še v 50. minuti so Švedi držali neodločen izid (22:22), nato pa so Poljaki z delnim izidom 4:0 tehtnico dokončno nagnili na svojo stran.

 

V skupinah C in D je bil danes prost dan, igralci in člani strokovnega vodstva sloevnske reprezentance pa so ga kljub temu preživeli precej dejavno. Po zajtrku in novinarsko konferenci v hotelu v Innsbrucku so odšli na sprehod, nato pa sta sledila kosilo in počitek. V popoldanskih urah je bila na vrsti analiza nasprotnika in ogled videoposnetkov igre Poljske, nato pa kopanje v bazenu.

 

 

Zvonimir Serdarušić, selektor Slovenije: "Vsaka točka, ki jo bomo prenesli v drugi del tekmovanja, bo za nas zelo pomembna. Zato ste lahko prepričani, da se ne bomo zadovoljili zgolj s tem, da smo se že pred zadnjo tekmo v skupini prebili med dvanajst najboljših v Evropi, ampak bomo igrali na zmago. Mogoče se bo slišalo preveč arogantno, toda kljub močnemu nasprotniku ne razmišljamo o porazu. Kajti nobena tekma se ne igra le zato, da bi se odigrala, ampak tudi zato, da bi se zmagala. In s takšnim razmišljanjem in stališčem se bomo zoperstavili tudi Poljakom. Jasno je, da ima poljska reprezentanca v svojih vrstah kopico vrhunskih igralcev, toda jaz nikoli ne razmišljam o posameznikih, ampak zgolj o celoti, torej o kolektivu."

 

Uroš Zorman, reprezentant Slovenije: "Že večkrat sem javno povedal, da lahko premagamo prav vsako reprezentanco na svetu, toda po drugi strani lahko prav z vsako tudi izgubimo. Na prvih dveh tekmah v Innsbrucku bi se mogoče lahko vse skupaj razpletlo tudi drugače, a smo dokazali, da zmoremo marsikaj. Ker smo si že predčasno zagotovili napredovanje v drugi krog, bomo lahko proti Poljakom zaigrali neobremenjeno in sproščeno, čeprav se po drugi strani dobro zavedamo, kaj nam prinaša zmaga. Še naprej naša tiha želja ostaja polfinale, toda za morebitno uvrstitev vanj nujno potrebujemo zmago proti Poljski. Prepričan sem, da se lahko najmanj enakovredno kosamo z njimi in da smo jih na koncu tudi sposobni premagati."

 

Luka Žvižej, reprezentant Slovenije: "Glede na to, v kakšni situaciji smo zdaj, sta dva naša poraza na zadnjih dveh velikih tekmovanjih proti reprezentanci Poljske za nas samo še dodaten motiv. Skušali bomo iztržiti dve točki, ki bi bili za nas v drugem delu evropskega prvenstva še kako pomembni. Vlaga favorita sicer pripada Poljakom, toda to seveda ne pomeni, da gremo na tekmo z belo zastavo. Dali bomo vse od sebe, da bi presenetili Poljake."

 


Foto: Grega Wernig/Ekipa

Vse o Euru 2010