24. 1. 2010

Slovenski rokometaši začenjajo drugi del evropskega prvenstva s tekmo proti Češki

Po včerajšnjem prostem dnevu se danes v skupini II v Innsbrucku začenja drugi del letošnjega evropskega prvenstva. Prvi nasprotnik slovenskih rokometašev bo reprezentanca Češke, tekma pa bo v nedeljo ob 20.30.

Prost dan pred nadaljevanjem tekmovanja v Avstriji so igralci in člani strokovnega vodstva slovenske izbrane vrste poleg rokometnih obveznosti (trening, analiza nasprotnika...) izkoristili tudi za dopoldanski ogled slovite smučarske skakalnice Bergisel v Innsbrucku (na njej je vsako leto tretja tekma novoletne turneje) in za popoldansko krajše druženje s slovenskimi novinarji, akreditiranimi na Euru 2010.

Z dvema neodločenima izidoma proti Nemčiji (34:34) in Poljski (30:30) se je Slovenija prebila med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi, danes ob 20.30 pa jo v olimpijski dvorani v Innsbrucku čaka prva tekma drugega dela EP proti Češki. V predtekmovalni skupini D v Wiener Neustadtu je Češka osvojila tretje mesto, čeprav ji je večina napovedovala zadnjega. Najprej je visoko izgubila proti Španiji (25:37), nato pa je z minimalno razliko izgubila proti aktualnim svetovnim prvakom Francozom. Na odločilni tekmi za končno tretje mesto v skupini, ki je še kot zadnje zagotavljalo napredovanje v drugi del Eura 2010, pa so češki rokometaši premagali Madžarsko (33:26). Na treh tekmah v predtekmovanju sta bila najboljša strelca današnjih nasprotnikov Slovenije Filip Jicha (dosegel je 28 zadetkov) in Jan Filip (18).

Slovenski rokometaši so se s Čehi pomerili na januarskem mednarodnem turnirju na Danskem, ki je bil za četo selektorja Zvonimirja Serdarušića zadnji preizkus pred začetkom EP v Avstriji. Na Danskem je Slovenija zmagala s 37:30 (najboljša strelca sta bila Vid Kavtičnik in Luka Žvižej s po osmimi zadetki), potem ko se je prvi polčas končal brez zmagovalca (17:17). Češka, ki jo kot selektor vodi Martin Liptak, sicer tudi trener avstrijskega kluba Bregenza, je na zadnjem evropskem prvenstvu na Norveškem osvojila 14. mesto, doslej je na tekmovanjih Stare celine nastopila petkrat, njen najboljši dosežek pa je šesto mesto z EP 1996 v Španiji. Na dosedanjih EP sta se Slovenija in Češka pomerili dvakrat, obakrat pa je bila uspešnejša naša reprezentanca. Leta 2004 v Sloveniji je bilo v predtekmovalni skupini v Celju 37:33, na zadnjem prvenstvu na Norveškem leta 2008 pa prav tako v skupinskem delu 34:32.

Vrstni red pred začetkom drugega dela – skupina II (Innsbruck): Španija, Poljska in Francija po 3, Slovenija 2, Nemčija 1, Češka 0.

Zvonimir Serdarušić, selektor Slovenije: "Če na prvi tri tekme pogledam kot na celoto, sem zelo zadovoljen z mojimi igralci, čeprav občasno igrajo preveč neodgovorno v napadu. Zadovoljen sem, ker vsa Evropa piše o nas kot o ekipi, ki ni le za to, da bi koga malce razjezila v igri, pač pa o ekipi, ki je pokazala največ, ki je pokazala največ sistemov v obrambi, ki je igrala raznovrstno v napadu. To je tisto, kar me veseli. Časa za jokanje po zapravljenih zmagah proti Nemčiji in Poljski seveda ni. Mogoče se bo slišalo čudno, toda za nas bo tekma proti Čehom najtežja v drugem delu, čeprav nato igramo še s takšnima velesilama, kot sta Francija in Španija. Proti Češki bomo namreč imeli na svojih ramenih breme favorita, proti Francozom in Špancem pa ga bodo imeli naši nasprotniki. Na turnirju na Danskem smo zmagali za sedem zadetkov, vendar upam, da to igralcem ni ostalo v glavah. Skušal jim bom iz glave izbrisati vse slike in jih prepričati, da se tokrat vse začenja znova. Ne filozofiram, ampak iskreno mislim, da lahko dobimo eno ali dve tekmi, ni pa nujno, da bo to prav proti Češki. Kar se tiče taktike proti Češki, lahko rečem, da bomo začeli z obrambo 5+1 in skušali odrezati Filipa Jicho, če bo potrebno, pa bomo naše obrambne sisteme skozi tekmo potem tudi spreminjali."

Uroš Zorman, reprezentant Slovenije: "Doslej smo že opravili precej dela, a bi ga lahko še več, če bi namesto dveh neodločenih izidov proti Nemčiji in Poljski dvakrat zmagali in bi drugi del tekmovanja začeli s štirimi točkami. Čehov ne podcenjujemo, toda dejstvo je, da bi to moral biti najlažji nasprotnik v drugem delu evropskega prvenstva, še posebno pri primerjavi rejtingov slovenskega in češkega rokometa. Spoštujemo češko reprezentanco, ki ima nekaj vrhunskih posameznikov, toda o drugi strani imamo z njo pozitivne izkušnje. Upam, da bomo kos tudi psihološkemu pritisku, saj bomo tokrat v vlogi favorita. Seveda pa razen zmage ne pride prav nič drugega v poštev, če hočemo še naprej realno razmišljati o uvrstitvi v polfinale, katerega vrata so se nam že malce odprla."

David Špiler, reprezentant Slovenije: "Prepričan sem, da smo mentalno tako pripravljeni, da ne bomo dovolili, da bi se ponovilo tisto, kar se je zgodilo proti Nemčiji in Poljski, ko smo obakrat izgubili še drugo točko. Kljub temu lahko v visokem ritmu zdržimo vseh šestdeset minut, zato mislim, da ne bo prihajalo do padcev v igri. Tudi dvoboj s Čehi moramo vzeti tako resno, kot smo prve tri tekme v predtekmovanju. Seveda ni dvoma, da smo proti reprezentanci Češke v vlogi favorita. Najnevarnejša igralca v njihovih vrstah sta Filip Jicha in Jan Filip, ki sta nam na turnirju na Danskem dala skupaj kar dve tretjini zadetkov, zato ju moramo na vsak način ustaviti. V obrambi nam gre še kar dobro, medtem ko v napadu še kar precej škripa. Enostavno se moramo še bolj zbrati in nasprotnikom ne smemo ponujati priložnosti za doseganje lahkih zadetkov."

Vse o EURU 2010