22. 6. 2010

Celjani v evropski ligi prvakov v sezoni 2010/11 v "skupini smrti" s Kielom in Barcelono

Na sedežu EHF na Dunaju so izžrebali skupine za evropsko ligo prvakov v sezoni 2010/11. Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo igrali v skupini A, njihovi nasprotniki pa bodo Kiel (Nemčija), Barcelona (Španija), Chambery (Francija), zmagovalec turnirja povabljencev in Kielce (Poljska).

Pivovarjem so kroglice namenile daleč najmočnejšo izmed vseh štirih skupin s po šestimi klubi. V njej sta brez dvoma največja favorita Kiel (aktualni prvak Evrope, ki ga je dolga leta treniral zdajšnji celjski strateg Zvonimir Serdarušić) in Barcelona, ki je prav proti nemškemu klubu izgubila v finalu lige prvakov v minuli sezoni. V skupini A bo nastopil še francoski Chambery, ki je v prejšnji sezoni igral v skupinskem delu lige prvakov skupaj z Gorenjem iz Velenja, poljski prvak Kielce, ki ga vodi selektor reprezentance Bogdan Wenta, šesti član te skupine pa bo znan po kvalifikacijskem turnirju povabljencev ("wild card") s strani EHF. Za eno prosto vstopnico se bodo od 3. do 5. septembra potegovali Gorenje Velenje (Slovenija), Rhein Neckar Löwen (Nemčija), Bjerringbro-Silkeborg (Danska) in Reale Ademar (Španija). Gostitelj turnirja povabljencev naj bi bil znan v naslednjih dneh.

Celjani so bili pred žrebanjem uvrščeni v drugi boben, v katerem so bili še Montpellier (Francija), Zagreb (Hrvaška) in Aab Handbold (Danska), s katerimi se pivovarji v skupinskem delu tekmovanja niso mogli pomeriti. V prvem kakovostnem bobnu so bili – tudi kot nosilci skupin - Kiel (Nemčija), Ciudad Real (Španija), Čehovski medvedi (Rusija) in Veszprem (Madžarska), v tretjem Barcelona (Španija), Hamburg (Nemčija), St. Petersburg (Rusija) in Pick Szeged (Madžarska), v četrtem Chambery (Francija), Kolding (Danska), Valladolid (Španija) in Flensburg (Nemčija), v petem Bosna (BiH), Sävehof (Švedska), Kadetten (Švica) in zmagovalec turnirja povabljencev ("wild card"), v šestem pa Constanta (Romunija), Kielce (Poljska) in zmagovalca dveh kvalifikacijskih turnirjev.

Neposredno udeležbo v skupinskem delu tekmovanja si je že zagotovilo 21 klubov, tako da ostajajo prosta samo še tri mesta. Enega bo zapolnil zmagovalec turnirja povabljencev ("wild card"), na katerem se bodo za vstopnico za ligo prvakov pomerili Ademar Leon (Španija), Rhein Neckar Löwen (Nemčija), Bjerringbro-Silkeborg (Danska) in Gorenje Velenje (Slovenija). Poleg turnirja povabljencev bosta na sporedu še dva turnirja nižjerangiranih držav (klubov), na katerih se bo za dve prosti mesti med evropsko elito potegovalo osem klubov. Vsi trije turnirji bodo od 3. do 5. septembra letos.

Skupinski del lige prvakov (štiri skupine s po šestimi klubi) se bo začel med 22. in 26. septembrom, končal pa z desetim krogom med 2. in 6. marcem 2011. Vmes po prekinitev - po sedmem krogu – zaradi reprezentančnih priprav za SP 2011 na Švedskem. Iz vsake skupine se bodo v drugi del lige prvakov uvrstili po štirje najboljši klubi (skupaj 16), v tem delu tekmovanja, ki bo v drugi polovici marca in na začetku aprila, pa že velja sistem na izpadanje (po ena tekma doma in v gosteh).

Žrebanje parov osmine finala bo 8. marca 2011, slab mesec pozneje (5. aprila 2011) pa bo še žrebanje četrtfinalnih dvobojev, ki bodo na sporedu med 20. in 24. aprilom ter 27. aprilom in 1. majem. Zmagovalci četrtfinalnih tekem se bodo uvrstili na zaključni turnir najboljše četverice, ki ga bo 28. in 29. maja 2011 spet gostila dvorana Lanxess Arena v Kölnu.

LIGA PRVAKOV - SKUPINE:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
Kiel Veszprem Čehovski medvedi Ciudad Real
Celje Pivovarna Laško Montpellier Aab Handbold Zagreb
Barcelona Hamburg Pick Szeged St. Petersburg
Chambery Kolding Valladolid Flensburg
zmagovalec turnirja povabljencev Sävehof Kadetten Bosna
Kielce zmagovalec kvalifikacij 1 zmagovalec kvalifikacij 2 Constanta

Skupine za kvalifikacijske turnirje:

Skupina 1: Tatran Prešov (Slovaška), Drammen (Norveška), Bregenz (Avstrija), Bešiktaš (Turčija)

Skupina 2: Metalurg (Makedonija), Zaporožje (Ukrajina), Dinamo Minsk (Belorusija), Porto (Portugalska)

Turnir povabljencev ("wild card"): Ademar Leon (Španija), Rhein Neckar Löwen (Nemčija), Bjerringbro-Silkeborg (Danska) in Gorenje Velenje (Slovenija)