29. 7. 2010

Selektor Červar ni podaljšal sodelovanja, novinarjem poslal samo pisno sporočilo

Hrvaška moška rokometna reprezentanca je ostala brez selektorja. Dosedanji selektor Lino Červar namreč ni želel podaljšati pogodbe o sodelovanju, njegove obveznosti pa bo začasno prevzel Slavko Goluža.

 

Zanimivo je, da je Červar svojo odločitev sporočil novinarjem kar v pisni obliki. V zelo dolgem sporočilu je med drugim zapisal: "Zaradi klubskih obveznosti in pogodbe, ki jo imam z makedonskim klubom Metalurgom iz Skopja, nisem sposoben še naprej izpolnjevati naloge in obveznosti, ki jih predvideva program moške rokometne reprezentance Hrvaške. Te obveznosti so zelo zahtevne in potrebujejo celega človeka, ker gre za najuspešnejšo reprezentanco na svetu, če gledamo kontinuiteto dosežkov na desetih velikih tekmovanjih med letoma 2003 in 2010. Ker ne morem biti dva meseca in pol z reprezentanco, poln čustev in občutkov žalosti, toda tudi ponosa, odhajam s selektorskega položaja moške rokometne reprezentance."

 

Červar je reprezentanco Hrvaške pripeljal do naslova svetovnega (Portugalska 2003) in olimpijskega prvaka (Atene 2004), dvakrat pa je bil drugi na svetovnem (Tunizija 2005, Hrvaška 2009) in evropskem prvenstvu (Norveška 2008, Avstrija 2010). Kljub številnim uspehom je iz njegovega pisma mogoče razbrati tudi jezo, ogorčenje in razočaranje: "Ponosen sem, da sem bil na čelu reprezentance, ki je poskrbela – čeprav je bila proglašena za propadlo generacijo – za enkraten športni podvig, edinstven v katerikoli kolektivni igri z žogo. Za Guinnessovo knjigo rekordov je podatek, da je reprezentanca, ki je bila leta 2002 zadnja na evropskem prvenstvu, nato v slabih dveh letih postala svetovni in olimpijski prvak."

 

Čeprav predsednik hrvaške rokometne zveze Sandi Šola ter alfa in omega tamkajšnjega rokometa Zoran Gobac upata, da se Červar vendarle še ni odločil za dokončno slovo, nadaljevanje vsebine pisma razkriva nasprotno. "Največja zahvala pripada igralcem, ki so bili glavni nosilci projekta najtrofejnejšega kolektivnega športa na Hrvaškem. Prav tako hvala mojim sodelavcem in pomočnikom, ljudem iz logistike, hrvaški zvezi, medijem in vsem našim navijačem v domovini in tujini, ki so bili vedno in v neverjetno velikem številu z nami na vsakem velikem tekmovanju. Ponosen sem in srečen, ker smo v rokometni enotnosti in ob obilici žrtvovanja, odrekanja, vztrajnosti, strasti in ljubezni (in prav nje je v srcih mojih igralcev v izobilju) skušali z zmagami vsakemu državljanu Hrvaške, ne glede na to, za koga gre, polepšati dan. Vem, da je to malo, vendar je doseženo – verjemite mi – z znanjem, srcem in entuziazmom. Opravičujem se vsem tistim, ki sem jih mogoče užalil, jim povzročil krivico ali škodo v kakršnemkoli pogledu. Tistim, ki jim morebiti nisem bil po volji ali okusu iz kateregakoli razloga, pa ne morem pomagati. In tudi njim hvala, ker sem dojel, da nisem niti idealen niti brez napak, ampak zgolj eden od mnogih," je svoje pismo novinarjem končal Lino Červar.

 

 

Dejan Kresnik